Fascinantne činjenice o bebama rođenim u novembru

Mnoštvo je divnih stvari vezano za mjesec novembar. Kad novembar stigne, tada se jesen posebno ističe, a vi osjećate lagano hladniji povjetarac.

Ne morate se brinuti o ledenom zimskom vjetru niti vrelinama ljeta. Supermarketi su popunjeni proizvodima od bundeve, stižu praznici, okupljaju se porodice i počinje vrijeme druženja. Biti rođen u mjesecu novembru ima svoje prednosti, a postoje i neka znanstvena proučavanja koja tvrde kako jesenska djeca imaju prednost jer se u životu generalno osjećaju bolje i žive duže. Evo koje su njihove karakteristike. 

Žive dugo

Studiji sa svjetskih univerziteta otkrili su da bebe rođene u jesen u prosjeku žive najduže, i najčešće dožive 100 godina! Pripremite svjećice. 

Vjerovatno su proizvod Dana zaljubljenih 

Istraživači u Ujedinjenom Kraljevstvu otkrili su da je Valentinovo djelomično ‘krivo’ za mnoga novembarska iznenađenja. Otkrili su da je stopa začeća 5% veća u toku sedmice Dana zaljubljenih. 

Veće su šanse da će biti ljevoruki 

Dječaci rođeni u novembru i ranoj zimi imaju dosta veće šanse da budu ljevoruki zbog visokih nivoa testosterona. To može odgoditi razvoj lijeve hemisfere mozga kod fetusa koji diktira desnu ruku, zbog čega se favoritizira suprotna strana. 

Imaju niži rizik od nekih bolesti 

Prema istraživanju s Oxford univerziteta, novembarske bebe imaju najmanju stopu multiple skleroze, te i da su dosta manje šanse da će imati problem sa srcem ili plućima. 

Manje su šanse da će patiti od depresije

Prema istraživačima iz UK-a, novembarske bebe imaju najnižu stopu kliničke depresije, dok proljetne bebe imaju najvišu. 

Poput drugih jesenskih beba, imaju atletsku budućnost

Iako geni definitivno igraju ulogu, visoki nivoi D vitamina u toku trudnoće utječu na fizičku spremu. Istraživanja su otkrila da su oktobarske i novembarske bebe brže i fizički spremnije. 

Kamenja rođenja su im citrin i topaz

Imaju dva kamena: zlatno-žuti citrin, poznat i kao dragulj optimizma, i topaz raznih nijansi, ali najčešće plave boje. Vjeruje se da oba imaju zacjeljujuću i umirujuću energiju. 

U znaku su Škorpije ili Strijelca

Oni koji su rođeni na početku mjeseca do 21. novembra pripadaju horoskopskom znaku Škorpiji, poznatoj po strastvenosti. Svi drugi, rođeni nakon 22. novembra i do kraja mjeseca su Strijelci, a oni se smatraju velikodušnim dušama s osjećajem za humor. Oba znaka dijele karakter snage i jačine. 

Njihov cvijet rođenja je krizantema 

Vjeruje se da simbolizira sreću i optimizam. Veličaju se u japanskoj kulturi, u kojoj se vjeruje da polaganje samo jedne latice na dno vinske čaše može pružiti dug i zdrav život. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave