Ema Širbegović: Okus metala u ustima

Odlična vijest je da je metalni okus obično privremen i nestaje kada se liječi osnovni uzrok.

Piše: dr. Ema Širbegović, specijalista parodontologije i oralne medicine.

Dr. Ema Širbegović je 2010. godine diplomirala na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu. 2018. godine osniva stomatološku ordinaciju Širbegović. Od 2020 godine je oficijelni stomatolog Košarkaške reprezentacije BiH. Paralelno sa  studiranjem na stomatološkom fakultetu, u periodu 2005-2011. godina radila je kao šminker na Hayat TV  i OBN TV.  2014. godine sa kolegom partnerom pokreće privatnu stomatološku ordinaciju a&s. Krajem 2018. godine napušta zajednički projekat i samostalno osniva stomatološku ordinaciju ”Širbegović” na Skenderiji u ulici Hamdije Kreševljaković. Od 2020. godine postaje oficijelni stomatolog Košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine.  2023. godine specijalizira na katedri za parodontologiju  oralnu medicinu na stomatološkom fakultetu u Sarajevu. Fokusirala se na estetske i složene restorativne zahvate u stomatologiji.

Svi smo kao djeca, barem jednom, stavljali novčiće u usta. Onda znate kakav je okus metala u ustima. Ako sada, kao odrasla osoba, imate metalni ukus u ustima, a niste stavili novčić, sigurno se pitate se šta je uzrok? Dr.stmatologije Ema Širbegović će vam dati odgovore na to šta uzrokuje ovaj neprijatan, prilično gorak ukus u ustima. Također, dati će nam savjet o tome kako liječiti i spriječiti okus metala u ustima.

ŠTA JE PARAGEUZIJA?

Parageuzija (također poznata kao disgeuzija) je medicinski naziv metalnog ukusa u ustima. Ovaj okus u ustima najčešće pripisujemo metalnim plombama, međutim to obično nije uzrok. Posotji još mnogo drugih uzroka koji stvaraju ovaj neprijatan osjećaj. Parageuzija se može aktivirati s promjenom vašeg čula mirisa, što utiče na čulo ukusa. 

Budete svjesni činjenice da mnoge stvari koje nemaju nikakve veze s vašim ustima imaju vezu s metalnim okusom. Odlična vijest je da je metalni okus obično privremen i nestaje kada se liječi osnovni uzrok.

Svakako trebate posjetiti stomatologa kako biste saznali jesu li krive vaše crne plombe, oralno oboljenje ili je uzrok nešto drugo.

KOJI SU UZROCI I TRETMANI ZA METALNI UKUS U USTIMA?

Uzroci mogu varirati od manjih problema do ozbiljnijih stanja. Uobičajeni uzroci i njihovi tretmani uključuju:

Infekcije: Stomatološke i medicinske infekcije koje mogu uzrokovati metalni okus u ustima uključuju:

 • Infekcije uzrokovane lošom oralnom higijenom uključuju infekcije zuba i bolesti desni, koje se mogu razviti u akutni nekrotizirajući ulcerozni gingivitis (ANUG) – također poznat kao rana u ustima.
 • Infekcije sinusa, srednjeg uha i gornjih disajnih puteva, uključujući prehladu.

Obavezno zakažite termin kod parodontologa radi liječenja infekcija zuba i desni. Također, otorinolaringolog može dijagnosticirati i liječiti infekcije koje uključuju uši, sinuse i grlo.

Krvarenje desni: Krvarenje desni, često uzrokovano gingivitisom ili lošom oralnom higijenom, može uzrokovati metalni okus zbog prisutnosti krvi u ustima.

Lijekovi: Ako uzimate određene lijekove, bilo na recept ili bez recepta mogu biti uzrok problema. Nuspojave koje lijekovi mogu uzrokovati uključuju:

 • Pljuvačka metalnog ukusa
 • Suha usta, koja pojačavaju metalni ukus u ustima

Jednom kada prestanete uzimati lijekove, metalni okus bi trebao nestati, osjećaj vratiti u normalu.

Krvarenje desni: Krvarenje desni, često uzrokovano, lošom oralnom higijenom gingivitisom i parodontitisom, može uzrokovati metalni okus zbog prisutnosti krvi u ustima.

Bolesti usne šupljine: Razne bolesti kao što su aftozni stomatitis, oralna kandidijaza (gljivična infekcija), ili lihen planus (autoimuna bolest sluznice) mogu utjecati na osjet okusa.

Prisustvo različitih metala u ustima: Prisutnost različitih vrsta metala u vidu plombi i protetskih nadoknada u kontaktu sa pljvačkom stvaraju galvanski efekat koji uzrokuje metalni okus. 

Trudnoća: Hormoni koji se mijenjaju mogu aktivirati osjećaj ukusa metala u ustima. Nakon poroda, gorak ukus bi trebao nestati.

Profesionalne bolesti: Metalna kontaminacija se javlja kod određenih profesija i odnosi se na pojačano izlaganje metalima poput bakra, željeza ili cinka što može uzrokovati metalni okus u ustima.

Oštećenje i poremećaji živaca: Oštećenje živaca koji su odgovorni za osjet okusa može uzrokovati promjene u percepciji okusa, uključujući metalni okus. Demencija je jedno stanje ovog poremećaja koje može da izbaci čulo ukusa. Nažalost, ovaj uzrok ne reagira na liječenje.

Hemoterapija i terapija zračenjem: Terapija kod onkoloških pacijenata mogu biti uzrok metalnog okusa u ustima.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB): Ova bolest uzrokuje vraćanje želučane kiseline u jednjak i usta, što može uzrokovati promjene u okusu.

DRUGI UZROCI POVEZANI S METALNIM OKUSOM

Drugi uzroci povezani s metalnim okusom u ustima uključuju:

 • Alergije na hranu
  • Pušenje
  • Psihološki poremećaji
  • Hormonska neravnoteža nakon trudnoće
  • Izloženost olovu, živi i drugim hemikalijama

Kao i većina uzroka, liječenje ovih stanja bi trebalo da učini da neugodan okus prestane postojati.

DA LI SE TO MOŽE SPRIJEČITI?

Preventivne mjere koje možete poduzeti da biste izbjegli metalni okus u ustima uključuju:

Uspostava pravilne oralne higijene: Zdravstvena higijena koja uključuje pranje zuba i jezika dva puta dnevno. (Pobrinite se da nježno operete jezik.) Osim toga, da biste dodatno izbjegli oralne infekcije kao što su bolesti desni, koristite konac i i intradentalne četkice jednom dnevno i isperite usta antibakterijskom vodicom za ispiranje usta.

Održavajte usta vlažnima: Redovna hidratacija tokom dana pomaže otklanjanju metalnog okusa. Žvakaće gume bez šećera pomaže aktiviranju vaše pljuvačke.

Prestanak pušenja i zdrava prehrana: Prestanite pušiti i izbjegavajte određenu začinjenu hranu.

Metalni ukus u ustima može varirati od neprijatnog do odbojnog. I to može ometati uživanje u hrani. Stoga, ako imate tako neprijatan osjećaj u ustima, potražite mišljenje svog stomatologa o uzroku. Vaš stomatolog vas može uputiti specijalisti ili doktoru radi dijagnoze ili predložiti načine na koje možete zaustaviti metalni okus. Što je najvažnije, možete poduzeti korake da spriječite okus metala u ustima i uživate u hrani!

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave