Elena Lipovac: Biti mama je najljepši osjećaj na svijetu

Nastojim da svoje radne obaveze odradim na poslu ili nakon što cure odu na spavanje, tako da, kada smo kod kuće, što više vremena mogu posvetiti njima. 

Majke djevojčica nose u sebi neizmjernu snagu ljubavi, mudrosti i nesebičnosti. One su prvi uzor i prvi oslonac za svoje kćerke, vodiči kroz svet i podrška koja je uvjek prisutna. Njihova uloga prevazilazi svakodnevne obaveze – one oblikuju budućnost i grade temelje samopouzdanja i snage za svoje djevojčice. U nastavku je intervju sa Elenom Lipovac.

Intervju: Elena Lipovac

Recite nam nešto o sebi? 

Pozdrav svima, ja sam Elena, mama dviju djevojčica, Lucije (10) i Sofije (5). Živim sa svojom obitelji na otoku Krku. Po zanimanju sam profesorica i radim u srednjoj školi, predajem engleski jezik i informatiku. Kad ulovim slobodnog vremena volim pripremati torte, kolače i ostale slastice ili se na drugi način kreativno izražavati – izrađivati ukrase za rođendane, dječju sobu ili naš dom.. Volim i fotografiju, putovanja, ljeto, druženja s prijateljima.. 

Imate dvoje djece, kako je biti mama iz Vašeg ugla? 

Biti mama je najljepši osjećaj na svijetu. Nešto što na dnevnoj bazi donosi veselje, ispunjenost i neizmjernu ljubav, ali istovremeno znači veliku odgovornost i neprestanu brigu. 

Kako kombinujete posao i roditeljstvo?

Moj posao je donekle “zahvalan” za kombiniranje s majčinstvom iako, kao i svaki drugi, donosi određene izazove. Sretna sam što radim samo u jutarnjoj smjeni i uglavnom sam kod kuće kada i djeca. Nastojim da svoje radne obaveze odradim na poslu ili nakon što cure odu na spavanje, tako da, kada smo kod kuće, što više vremena mogu posvetiti njima. 

Šta želite kao vrijednost prenijeti Vašoj djeci? 

U današnje vrijeme jako je izazovno biti roditelj. Voljela bih da jednog dana mogu reći da sam uspjela u ovoj ulozi. Svoje djevojčice želim naučiti da prepoznaju i cijene prave vrijednosti, da izrastu u poštene i empatične žene, da budu samostalne i samouvjerene, vrijedne i uporne, da budu svijesne da u životu ne ide sve glatko, ali da ne treba odustati. I da uvijek budu tu jedna za drugu. 

Koje faze odrastanja do sad su bile izazovnije? 

Kada prvi put postaneš roditelj, rekla bih da je gotovo svaka faza izazovna. Ali zahvalna sam što sam na dosadašnjem putu imala podršku supruga i obitelji. Izazov je definitivno i kada dođe drugo dijete a s njime i zabrinutost hoću li ja to sve uspijeti sada?! Kako i jednom i drugom djetetu posvetiti dovoljno vremena i pažnje a da ono drugo istovremeno ne osjeća to kao nedostatak.. Izazovan je bio i povratak na posao jer ni prvi ni drugi put nismo “upali” u jaslice “iz prve”. 

Kako je organiziran jedan Vaš dan? 

Radnim danom ujutro prije posla suprug ili ja vodimo cure u vrtić i školu. Nakon posla dolazim kući i pripremam ručak, Lucija dolazi iz škole sama pješke jer živimo u malom mjestu. Sofiju kupimo suprug ili ja iz vrtića, zajedno ručamo pa s Lucijom pregledam zadaću ili ponavljamo školsko gradivo. U poslijepodnevnim satima Lucija često ima vanškolske aktivnosti, pa to vrijeme provodim sa Sofijom u igri ili šetnji. Navečer se još malo svi zajedno podružimo te spremamo djecu na spavanje. Vikendi i praznici su malo ležerniji, nastojimo što više vremena provesti zajedno kao obitelj, otići na pokoji jednodnevni izlet ili zajednički vikend, a volimo planirati i duža putovanja bar jednom godišnje. 

Šta biste poručili mamama?

Da slijede svoje srce i slušaju svoj instinkt. Da je u redu nekada i pogriješiti ili potražiti savjet. Da smijemo imati i koji sat/dan za sebe, ali i da smo svojoj djeci prvi i najvažniji uzor. U današnje vrijeme puno se od mama očekuje i sve se moramo s vremena na vrijeme podsjetiti da ne moramo biti savršene i da smo našoj djeci najbolje mame na svijetu. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave