Efekti ‘bebećeg’ glasa kada pričate s djetetom nakon određene dobi

Možda ste tužni sad kad je prošlo vrijeme ‘novorođenčeta’ i vjerovatno će vam mnoge stvari nedostajati, ali sad je vrijeme da se radujemo onom što dolazi slijedeće. Period predškolske dobi je zabavan, divlji, uzbudljiv, dinamičan i sve samo ne dosadan! Ali ono što je najbitnije je to da vaše dijete može pričati s vama. Sada dijete može početi koristiti riječi i pričati s vama. Lakše je razumjeti šta im treba. Počet će vam pričati priče, a vi im se možete smijati na sve što kažu (a to će uvijek biti nešto neočekivano i zabavno). 

Međutim, djeca ne nauče govoriti preko noći. Ona još uvijek razvijaju svoje vještine govora, i dok ste možda čuli kako bi moglo zvučati dok dijete priča, još uvijek im trebate pomoći i voditi ih u pravom smjeru. S obzirom da ste tek izašli iz perioda ‘male bebe’, vjerovatno još uvijek koristite ‘bebeći’ glas i jezik dok pričate s djetetom. Vjerovatno vam je neko rekao da prestanete koristiti taj glas i da počnete pričati ‘normalno’ s djetetom, ali koliko je to ispravno? 

Moć brbljanja

Bebeći govor je nešto što je veoma korisno kod novorođenčadi da im pomognete da nauče jezik i komunikaciju. To odvraća njihovu pažnju i pomaže im da nauče fluktuacije u glasu, međutim, treba li to prestati raditi čim beba postane dijete predškolske dobi? Možda i ne. Još uvijek bebeći glas ima prednosti kad pričate s djetetom, a najveća je ta što hvata njihovu pozornost. Djeca ove dobi su ‘zauzeta’, a njihovi mozgovi su zauzeti igranjem i obrađivanjem mnogih informacija, zbog čega bebeći glas može uhvatiti njihovu pažnju, nakon čega mama može koristiti glas koji više odgovara djetetovoj dobi. 

Izuzetak

Pričanje tonom i glasom bebe može i dalje biti od koristi, ali postoje neki izuzeci. Prema nekim istraživanjima, mame bi trebale izbjegavati korištenje „besmislenih“ riječi poput „nom-nom“ i slično, jer to nema nikakve prednosti za vaše dijete. Iako i dalje uživaju u tonu bebećeg glasa, ona počinju razumijevati prave riječi i rečenice, zbog čega mama treba koristiti riječi sa značenjem, pogotovo kada nešto opisuje. Djeca tako uče o novom svijetu oko njih, i kako da ih sama koriste. 

Kako pričati s djetetom predškolske dobi 

Sad kad smo rekli sve to, postoje neki načini da pričate s djetetom koji bi mogli biti od pomoći. Možda će vas čak i slušati malo više. Postoje neke jednostavne upute koje vam mogu pomoći da pričate s djetetom, i sve su osnovane na razvoju djeteta. Koristite kratke fraze, ponavljajte ono što govorite, i izražavajte osjećaje onog što govorite kroz ton glasa.

Bitno je da budete kratki i koncizni jer je to najbolje što u ovoj dobi razumiju, dok će duge rečenice biti blokirane jer ih neće razumjeti.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave