Dženana Pehilj, arhitektica i mama koja je računar i HTZ opremu zamjenila iglom i koncima.

Dženana Pehilj, arhitektica i mama koja je računar i HTZ opremu zamjenila iglom i koncima.

Svoju ljubav prema neobičnim i unikatnim stvarima pretvorila u pravi  mali biznis

Dženana je supruga, majka, arhitektica, te zaljubljenik u amigurumi tehniku heklanja. Dugi niz godina je radila je posao u struci u Bosni I Hercegovini i inostranstvu. Konstantan pritisak na poslu i rad na kompleksnim arhitektonskim projektima je tražio “ispusni ventil”. Taj ventil je pronašla u heklanju i izradi zanimljivih igračaka i asesoara za najmlađe. Tim povodom smo razgovarali sa Dženanom Pehilj.

Roditelj: “Kako ste došli na ideju da radite heklane igračke?”

Dženana: “U toku odrastanja sam gledala mamu kako hekla mala remek djela, ali tada nisam ni pomišljala da ću i ja jednoga dana dijeliti istu strast prema heklanju. Počela sam heklati prije nešto malo više od godinu dana, dok sam sa porodicom živjela u inostranstvu. Napustila sam tadašnji posao i odlučila se za kratku pauzu. Budući da sam navikla da uvijek nešto radim, a u tom trenutku sam imala dosta slobodnog vremena, došla sam na ideju da počnem raditi lance za cucle i kolica. Nisam htjela da to bude samo jednostavno nizanje prefabrikovanih drvenih kuglica, pa sam zajedno sa prijateljicom došla na ideju da pokušamo u sve to unijeti jedan tradicionalni aspekt sa elementima heklanja. Počele smo učiti heklanje preko Youtube kanala i vrlo brzo savladale osnovnu tehniku. Mogu reći da sam u kratkom periodu kompjuter i HTZ opremu zamijenila iglama i koncima. U svaku svoju kreaciju, nastojim utkati znanje i iskustvo stečeno kroz godine rada u arhitekturi, bilo da se radi o osjećaju za proporciju, kompoziciju ili osnovno slaganje boja.

Roditelj: “Koliko vremena trebate da biste izradili jednu igračku?”

Dženana: “Ja radim razne asesoare za djecu, od lanaca za cucle I kolica, glodalica, igracaka, do sobnih ukrasa. Vrijeme potrebno za izradu zavisi od kompleksnosti i veličine igračke. Budući da se radi o ručnom radu, te da je svaki komad unikatan i jedinstven, za finalni proizvod mi je potrebno od nekoliko sati do nekoliko dana. Nastojim što prije završiti proizvod, kako bih zadovoljila svoju znatiželju, te  što prije vidjela kako će sve to na kraju izgledati. Veselim se izradi svakog novog artikla, jer svaka nova narudžba je svojevrstan izazov za mene.

Roditelj: “Zašto naziv heklalica?”

Dženana: “Dugo sam imala spreman proizvod, a nisam se mogla odlučiti za ime. Kroz razgovor sa prijateljicama sam dosla na ideju da spojim moju strast prema heklanju i ime mog sina koji se zove Emir Ali. Tako je nastala HeklAlica. Nakon toga je urađen i prepoznatljivi logo

Roditelj: “Da li se u Bosni I Hercegovini  još njeguju stari zanati kao sto je heklanje?”

Dženana: “Interesovanja za heklanjem ima ne samo u BIH, nego i u čitavom svijetu. Primjetan je povratak izrade rukotvorina kao što su heklanje, štrikanje, macrame.  Općenito u modi je ponovo aktuelan Boho stil. Postoje razne društvene mreže, prvenstveno bih izdvojila Pinterest i Instagram koji preferiraju unikatnost i jedinstvenost. Ljudi su se već zasitili jednih te istih tzv. serijskih proizvoda. Svako na neki način želi iskazati svoju osobnost naručujući nešto personalizirano i unikatno, tako da su ručni radovi postali jako prepoznatljivi i cijenjeni, te se uklapaju u estetiku drustvenih mreža. Naravno, ovaj novi vid heklanja je moderniziran i prilagođen današnjem vremenu.

Roditelj: “Koliko mame u Bosni I Hercegovini vole da njihovi mališani imaju kvalitetnu i unikatnu igračku?”

Dženana: “Prethodno sam spomenula društvene mreže, danas nam je sve dostupno jednim klikom na kompjuteru ili telefonu. Ideja je pregršt, samo treba istraživati i naći nešto za sebe. Mame u BIH idu u korak sa svjetskim trendovima, dječje sobe su pravi mali arhitektonski raj sa dosta detalja i ukrasa, lijepih zidnih dekoracija, skladnih boja i oblika. To me kao arhitekticu jako raduje i baš sam sretna što i ja sa mojim kreacijama mogu doprinijeti oplemenjivanju dječjih soba. Sve više roditelja želi taj neki poseban i unikatan komad za svoju bebu. Unikatne igračke ove vrste se uobičajeno cijene i čuvaju više u odnosu na igračke iz masovne proizvodnje, te kao takve nakon odrastanja ostanu uspomena i ukrasni detalj u svakom domu. Iz iskustva znam da kreativnim majkama nije jednostavno bilo šta pokloniti, a ovakvi proizvodi ih nikad neće ostaviti ravnodušnim.

Roditelj: “Da li imate neku igračku koja je vama posebno draga?”

Dženana: “Svaki komad koji sam napravila mi je u određenom trenutku bio najdraži. Taj osjećaj traje sve dok ne napravim sljedeći, za kojeg se uvijek trudim da bude ljepši od prethodnog. Svaki od proizvoda bih rado zadržala za sebe, mada sam neizmjerno sretna kad dobijem poruku od zadovoljne klijentice. Njihovo zadovoljstvo i pozitivni komentari mi govore da je ljubav prema heklanju, ugrađena u finalni proizvod, prepoznata, što mi daje poticaj da radim još bolje i svakodnevno unaprjeđujem svoja znanja i vještine. Ovom prilikom vam se  želim zahvaliti na ukazanom povjerenju i prostoru koji ste mi pružili kako bih vama i vašim čitateljima ispričala svoju priču.”