Dvanaest načina da se otac poveže s bebom

Dvanaest načina da se otac poveže s bebom

Donosimo nekoliko zabavnih načina za očeve da provedu vrijeme sa svojim mališanom.

 

Povezivanje s novorođenčetom može biti preplavljujuće za tatu. Donosimo nekoliko zabavnih načina za očeve da provedu vrijeme sa svojim mališanom.

Čuvajte bebu blizu

Kada majka doji bebu ona je približi svojim prsima, odakle beba najbolje vidi majčine oči. Kada dajete bebi hranu iz boce, držite je u istoj poziciji, što će joj omogućiti da vas gleda.

Radite noćnu smjenu

Dajte majci šansu da se malo odmori i postanite „spasitelj noći“, kada beba plače. Ovo će vama i vašoj bebi dati dragocjeno zajedničko vrijeme. Savjet: u frižideru čuvajte nekoliko  boca za noćno hranjenje.

Tješite je

Probajte je utješiti kada plače. Probajte joj pjevati, nosati je, lagano ljuljati ili joj nađite najbližu cuclu. Na ovaj način ona može naučiti da majka nije jedina koja joj može dati ono što traži.

Pravite smiješne ekspresije

Možete biti veoma smiješni. Probajte praviti smiješne ekspresije lica što će nasmijati vašu bebu. Kako vaša beba raste, probajte igrice poput skrivanja lica.

Prošetajte s njima

Bebe vole svjež zrak, pa prošetajte s njima u susjedstvu. Probajte koristiti nosiljku umjesto kolica. Ovo će čuvati vašu bebu blizu vas dok šetate. Samo se pobrinite da je vaša beba  namazana zaštitom od sunca, ako je vani vruće i utoplite je ako je hladno.

Probajte s masažom za bebe

Bebe reaguju na dodir, a jednostavan način da umirite i opustite bebu je uz pomoć masaže. Ako je vaša beba mirna i sretna (izbjegavajte ovo probati na uznemirenoj bebi) odvojite 10-15 minuta da joj lagano masirate noge, ruke, vrat i stomak.

Posebno vrijeme za igranje

Odredite jedan period vremena dnevno, kada ćete se igrati s vašim mališanom. Neka to postane njihova dnevna rutina, da je mogu uvijek očekivati od vas.

Plesna zabava s tatom

Bebe vole muziku i vole plesati. Čak i ako je vaša beba stara samo nekoliko mjeseci možete početi s plesnim zabavama. Uključite muziku (ili pjevajte pjesmu) i onda plešite po sobi s bebom. Kako vaša beba raste možete joj pomoći da stoji i pleše, dok ne bude sposobna da se sama kreće.

Budite na dužnosti mijenjanja pelena

Naravno, nije najljepši prizor ali vrijeme mijenjanja pelena je i vrijeme povezivanja. Čak iako može biti neugodnih mirisa, imat ćete vremena da pričate s bebom i pravite smiješne ekspresije dok je presvlačite.

Vrijeme čišćenja

Neka vaša beba bude blizu vas dok čistite kuću. Radite dupli posao: vežete se s bebom i čistite kuću.

Liječite ih kad su bolesni

Kad se vaša beba razboli, bitno je da igrate ulogu njegovatelja – kad se vaša beba razboli, morate biti uz nju. Otiđite i kod doktora, da vam kaže kako napreduje rast i razvijanje bebe.

Budite dio rutine pred spavanje

Konstantno provođenje vremena pred spavanje veoma je bitno, da bi vašem mališanu pomoglo da zaspe i spava po noći. Odaberite dio rutine u kojem želite učestvovati, poput kupanja. Ovo će pomoći vašoj bebi da razumije kada tata kaže da je vrijeme za kupanje, znači da je uskoro i vrijeme spavanja.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave