Dunja Dimitrijević: Kuhanje je odličan način da nekome uljepšate dan

Predstavljamo vam Dunju Dimitrijević, a ljubav prema kuhinji nosi još od malena. Imali smo priliku razgovarati o preukusnom receptu, a za više detalja čitajte u nastavku ovog teksta.

Za početak recite nam ko je Dunja Dimitrijević?

Ja sam Dunja Dimitrijević i ovaj put sam izabrala prije 2 i po godine. Volim da kažem da mi je to najbolja odluka u mom životu. Trenutno se miješaju dva totalno različita izraza. Veganstvo je predstavljeno kao još jedna nova dijeta, ali je mnogo više od toga. Veganstvo nije nikakva dijeta, to je način života. To nije samo ishrana, već niz izbora i odluka s kojima činimo ovaj svet boljim mjestom. Vjerujem da se većina ljudi okrene ovom načinu života zbog ljubavi prema životinjama. Tako sam i ja počela, a ono što je još divnije je činjenica da pored toga otkrivate još mnogo prednosti koje nosi. Poput zdravlja, ekologije…

Da li ljubav prema kuhanju nosite još od malena ili se ta ljubav rodila u kasnim godinama?

Ljubav prema kuhinji nosim još od malena. Majka me je baš mladu upoznala sa kuvanjem i njenim čarima. Veganska ishrana vam u kuhinji razvija maštu i kreativnost. Sa malo mašte možete da stvarate toliko ukusnih jela, a da pritom učinite veliku uslugu vašem tijelu. Takva ishrana je puna vlakana, koja su nam jako bitna za varenje. Voće i povrće su nezaobilazni u jelima, te su jela puna vitaminama i minerala. A sve to spremate sa znanjem da nikakvo zlo niste nanijeli životinjama. Za mene je to neprocjenljivo.

Ko ili šta je vaša najveća inspiracija prilikom kuhanja? 

Ono što me je u početku insipirisalo najviše je radoznalost. Na samom početku nisam ni bila svjesna koliko različitih jela možete da napravite. Stalno sam se edukovala i pronalazila sjajne ideje, kao i namirnice za koje prije nikad nisam čula. 

Da li ste znali da od slatkog krompira možete da napravite odličnu tortu? 

Ili da vodu od skuhane leblebije ( akvafabu ) možete koristiti kao zamenu za jaje? Ni ja.

Šta najviše volite da radite?

Volim da se inspirišem na putovanjima. Upoznavanje novih kultura i specijaliteta različitih država mi uvijek služe za primjer. Počela sam iz čiste ljubavi i i dalje radim iz čiste ljubavi. A ako radite ono što volite, svaki problem se čini malim i riješivim, što i jeste. 

Shodno tome što sam spomenula slatki krompir i akvafabu, podijelit ću sa vama odličan recept.

Sastojci za batat brownie:

 • dva velika batata ( otprilike 500g)
 • 12 urmi
 • 6 supenih kašika javorovog ili agave sirupa
 • 100g brašna od badema
 • 100g brašna od ovsenih pahuljica
 • 2 supene kašike istopljenog kokosovog ulja
 • 6 supenih kašika kakaá
 • kašičica praška za pecivo
 • malo soli
 • 60g iseckane crne čokolade
 • akvafaba (voda iz jedne konzerve skuvane leblebije)

Skuhati batat, dok ne bude skroz mekan. Samljeti ovsene i bademe dok ne dobijemo brašno. Dodati sve ostale sastojke zajedno u blender. I na kraju dodati u smjesu i isjeckanu čokoladu. Peći na 180 stepeni 30-ak minuta. Ja sam dodala još i glazuru, ali ne morate ovaj korak. 

Neka vam svaki dan bude ispunjen srećom i ne zaboravite da je podijelite sa drugima. Kuhanje je odličan način da nekome uljepšate dan, pogotovo kada dodate specijalan začin, ljubav. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave