Đumbir i mučnine u trudnoći 

Piše: dr. Bojan Stević, spec. Ginekologije,  DZ Bijeljina

Đumbir je biljka odavno poznata ljudima, a pripisuju joj se razna blagotvorna svojstva po zdravlje ljudi. Smatra se da se proširila iz Indije, a sada se uzgaja i koristi širom svijeta. Jedna od njegovih pozitivnih osobina je i blagotvorno dejstvo kod mučnina u trudnoći. Trudnoća je radosno stanje, ali kod mnogih žena ono može biti praćeno i osjećajem mučnine. Mnogi vjeruju da je nadraženi želudac jednostavno „pratilac“ trudnoće i da su jutarnje mučnine neizbježne.

Mučnina i povraćanje u trudnoći se mogu javiti u bilo koje doba dana i mada se često koristi termin ‘‘jutarnja mučnina‘‘, on nije u potpunosti ispravan. Čak 85% trudnica koje su pogođene tim neugodnim stanjem povraća dva puta dnevno, a preostalih 15% tri ili više puta1,2. Kod većine ovih žena javiće se povraćanje i mučnina, kod nekih samo mučnina, dok je povraćanje bez mučnine veoma rijetko.2 Simptomi se obično pojavljuju između 4. i 9. sedmice trudnoće, dosežu vrhunac od 7-12. sedmice, a prolaze do 16. sedmice trudnoće. Kod manjeg broja trudnica, mučnina i povraćanje se mogu produžiti i nakon 20. sedmice (15-30% slučajeva) ili čak do samog porođaja. 1,2 Ovi simptomi zasigurno ometaju svakodnevno funkcionisanje, uključujući i radnu sposobnost te druženje s porodicom i prijateljima koji bi trebalo da opuste i rasterete trudnicu.

Tačan uzrok mučnine i povraćanja u trudnoći nije sasvim jasan. Teoretski, neki od razloga bi mogli biti ubrzano povećanje hormona kao što su estrogen i humani horionski gonadotropin ili infekcija uzrokovana Helicobacter pylori, te psihološka i genetska predispozicija2,4. Najteža forma naziva se stručno hyperemesis gravidarum i javlja se kod 0.3% do 3% trudnica. Karakteriše je izrazito povraćanje, dehidratacija, neuravnotežen status elektrolita, ketoza, nutritivna deficijencija i gubitak težine.U ozbiljnim situacijama, neophodna je produžena hospitalizacija te primjena enteralne i parenteralne ishrane. Negativni efekti mučnine i povraćanja ukazuju na važnost njihovog pravilnog tretmana i to što je ranije moguće. Tako da ih ne treba posmatrati na način da je to nešto kroz šta se tokom trudnoće mora proći.

Pri izboru tretmana, moramo voditi računa da tokom trudnoće dolazi do brojnih fizioloških promjena,  što može uticati na distribuciju, apsorpciju i izlučivanje mlijeka, tako da neki od dostupnih liejkova ili terapija, nisu sigurni u trudnoći. Mnogi lijekovi prolaze placentarnu barijeru jednostavnom difuzijom, te direktno mogu uticati na fetus5. Zato nefarmakološki tretmani koji imaju potencijal da ublaže simptome mučnine i povraćanja imaju veliku ulogu jer ovo stanje treba staviti pod kontrolu. Primjena đumbira se, uz jednostavne promjene životnog stila, pokazala kao veoma dobra opcija da se mučnine u trudnoći otklone ili ublaže na prirodan način.

Na tržištu Bosne i Hercegovine imamo farmaceutski oblik đumbira pod nazivom Antimetil, 36 obloženih tableta, poznatog belgijskog proizvođača biljnih preparata Tilman.

Antimetil tablete su sitne i lagane za gutanje: svaka tableta sadrži 50 mg standardizovanog suhog ekstrakta đumbira, što je jednako količini od 500 mg đumbira u prahu. Ovaj preparat je registrovan kao dodatak prehrani, te ga u apotekama možete kupiti bez recepta. U 33 klinička ispitivanja u koja su bile uključene trudnice, dokazano je da je 1 gram đumbira u prahu dnevno efikasan već od prvog mjeseca trudnoće, te da između đumbira i placeba ne postoji razlika u pojavi neželjenih dejstava koji bi uticali na tok i ishod trudnoće (abortus, neonatalna smrt, kongenitalne anomalije…).6-8 Upotreba đumbira za smanjenje mučnine u trudnoći ima podršku međunarodno priznatih udruženja i institucija: Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)9, Američko udruženje  ginekologa i akušera (ACOG)10, Američko udruženje porodičnih ljekara (AAFP)11, Nacionalni zdravstveni institut Velike Britanije (NHS) 12, Institut za kliničku izuzetnost Velike Britanije (NICE). 13  Doza Antimetil-a koja se preporučuje za trudnice jeste 1-2 tablete dnevno, što odgovara 1 gramu đumbira dnevno.14 Liječenje jutarnjih mučnina Antimetilom može trajati i više dana, s tim da je potrebno praviti pauzu uzimanja tableta nakon 3-5 dana. Prednosti Antimetil-a u odnosu na klasične antiemetike jeste prirodni sastav, pogodan je za primjenu od prvog mjeseca trudnoće, i ne izaziva neželjena dejstva kao što su pospanost ili poremećaj motorike.

Savjet doktora za sve buduće majke jeste: odmarajte se što je više moguće, jedite zdravo, pratite preporuke ljekara i patronažne sestre i na kraju, uživajte u svojoj trudnoći.

Ovaj članak je sponzorisan od strane kompanije Ewopharma d.o.o. Sarajevo.

Reference:

 1. Ebrahimi N, Maltepe C, Einarson A: Optimal management of nausea and vomiting of pregnancy. Int J Women’s Health 2010, 2:241–248.
 2. Badell ML, Ramin SM, Smith JA: Treatment options for nausea and vomiting during pregnancy. Pharmacotherapy 2006, 26(9):1273–1287.
 3. American College of Obstetricians and Gynecologists. Practice Bulletin Summary No. 153: nausea and vomiting of pregnancy. Obstet Gynecol. 2015;126(3):687-
 4. Quinlan JD, Hill DA: Nausea and vomiting of pregnancy. Am Fam Physician 2003, 68(1):121–128 688.
 5. Parboosingh J: The effects of medication during pregnancy. Can Fam Physician 1981, 27:1013–1015.
 6. Borelli, Revue systématique, «Obstetrics and Gynecology», 2005 
 7. Ding, Revue systématique, «Women birth», 2013
 8. Viljoen, Revue systématique, «Nutrition journal», 2014
 9. WHO Regional O_ ce for Europe’s Health Evidence Network. What is the efectiveness of Antenatal care? December 2005.
 10. The American College of Obstetricians and Gynecologists. ACOG Practice Bulletin. Clinical Management Guidelines for

Obstetricians-Gynecologists; No. 52, April 2004.

 1. American Academy of Family Physicians. Ginger: An Overview.2007; 75: 1689 – 1691. www. aafp.org/afp.
 2. NHS. Nausea and morning sickness. 2015. http://www.nhs.uk/conditions/pregnancyand- baby/pages/morning-sickness-nausea. aspx 8
 3. NICE.Antenatal care. NICE guidelines CG 62. Marec 2008. http://www.nice. o rg. u k / g u i d a n ce/cg62/chapte r / 1 –

guidance#management-of-commonsymptoms- ofpregnancy 

 1. Odobrena deklaracija Antimetil, Federalno ministarstvo zdravstva, april 2015.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave