Duda – varalica ili spas?
Image: 0033440947, License: Rights managed, Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia.com, Westend

Duda – varalica ili spas?

Da li je bebina draga duda blago sredstvo za smirenje? Ili je gadan ubica zuba? O dudama postoje kontradiktorne teorije. Pročitajte šta je istina, a šta ne!

Cuclanje umiruje bebe

Istina! Cuclanje opušta. Već nerođeno dijete posjeduje predivnu sposobnost da se samo smiri – sisanjem palca. Davanje dude bebi znači nije nepoželjno. Jer vrh dude manje šteti zubima i čeljusti nego palac. Ali ipak bi duda trebala biti posljednji spas nego prvi izbor. Najbolja sredstva za smirenje su još uvijek: ljuljanje, milovanje, grljenje, maženje i pjevanje.

Duda je otrov za zube

Dječiji ljekari i stomatolozi bi najradije zabranili dude. Stalno cuclanje tokom prve godine života može dovesti do karijesa i deformacije (anomalije) zuba, npr. može dovesti do otvorenog zagriza (jezik može i kod stisnute čeljusti da prođe kroz redove zuba, tj. gornji zubi nisu u kontaktu s donjima). Osnovno pravilo: Umjereno cuclanje tokom prve godine života nije problem – deformacije prvih zubića se još mogu same od sebe korigovati. Ali najkasnije od treće godine života i zadnja duda bi trebala biti poklonjena ili bačena u nepovrat. Ortodontska duda se odlikuje kroz vrlo ravan vrat dude (dio između tvrde plastike i debelog kraja).

Bebe sa cuclama ne odbijaju dojku

Teorija „konfuzije dojke“ nema osnove, iako je Svjetska zdravstvena organizacija prije nekoliko godina tvdila da korištenje dude odbija bebe od dojke. Ali više studija je uklonilo sumnje. Dojenčad vrlo dobro znaju razliku između plastike i bradavice. Dr. Michael Kramer sa McGill Univerziteta u Montrealu kaže da ne postoje dokazi da duda ne ugrožava dojenje. Pozitivan efekat na dojenje također nije ustanovljen.

Duda prenosi bolesti

Preko dude bebe mogu apsorbirati bakterije, od virusa nahlade do stomačne bakterije Heliobacter pylori. Pored toga se čini da bebe koje intenzivnije cuclaju dudu češće obolijevaju od upale srednjeg uha, kako je pokazala finska studija. Ono što roditelji mogu uraditi: nikada dudu oblizati i redovno je iskuhavati.

Duda štiti od SIDS-a

Upravo istraživanja pokazuju da noćno cuclanje dude ima zaštitni efekat protiv iznenadne smrti dojenčeta (SIDS). Mogući razlozi: bebe sa dudama ne liježu na lice. Osim toga, pokreti cuclanja osiguravaju lakši san. Ali prema riječima dječijeg doktora i SIDS specijaliste, profesora Christiana F. Poetsa iz Hannovera, ove činjenice danas nisu dovoljne da bi se preporučila duda noću.

Cuclanje čini ovisnim

Naravno da duda ne djeluje kao droga. Ali efekat navike se ne može zanemariti. Neka djeca trebaju sve do školske dobi nešto za cuclanje. Barem tako tvrde ortodonti, koji kažu da se od cuclanja ranije odvikne nego od sisanja palca.

Dva savjeta za odvikavanje

Vaše dijete može posljednju dudu slavljenički pokloniti jednoj dragoj, prijateljskoj bebi – i time može zvanično pripadati “velikim“. Također učinkovito, ali pomalo okrutno: od dude svakih nekoliko dana otkinuti milimetar, sve dok dijete ne može da je drži u ustima – i dok ga svojom voljom baci u kantu za smeće.

roditelj.ba