Druga polovina prve godine života vaše bebe – šta vas čeka?

Prvih 6 mjeseci ste sa svojom bebicom i poprilično ste se upoznali. Ipak, savjeti kako da postupite sa vašom, sada već, velikom bebom stižu sa svih strana i gubite se među svim dobronamjernim uputama kako da se ponašate prema djetetu. Zapamtite, napravite onako kako vi osjećate da je najbolje.

Ne postoji prosječna beba. Hranjenje, spavanje i faze plakanja će biti svojstvene samo vašem djetetu.

Prolazit će kroz mnoge periode bunjenja koje nećete uvijek moći objasniti.

 

 1. MjesecSada započinje uzbudljivo razdoblje kada je vaše dijete sve pokretnije i brzo uči i razvija se.Do kraja mjeseca će najvjerojatnije sjediti bez oslonca. Neka djeca se već tada mogu sama posjesti i ne brinite se ako to vaše dijete ne može.
  Glavicu drži sigurno.
  Ravnoteža se poboljšava i počet će se igrati u sjedećem položaju. Neka djeca i propužu ili još uvijek gmižu. Puzanje zapravo prati djetetovo podizanje u četveronožni položaj. U početku se tako ziba naprijed- natrag.
  Pri počecima puzanja djeca najčešće krenu prvo unazad dok ne shvate kako se preusmjeriti u naprijed. Neka djeca se kreću i na leđima odižući i spuštajući guzu pri čemu se odguruju nogama.Radoznalost je velika i istražuje okolinu no još uvijek uz vašu blizinu.
  Manipuliranje predmetima je sve sigurnije i preciznije i shvaća da oni postoje iako ih ne vidi. Tražit će ispušteni predmet i prepoznat će svoju igračku među nepoznatim iako je malo skrivena.
  Može držati u svakoj ruci istovremeno dva manja predmeta. Hvata prstima ( prima predmet između prstiju i palca )te se počinje razvijati pincetni hvat ( kažiprst-palac ).
  Počinje shvaćati značenje riječi „ne“ prema tonu vašega glasa.
  Vi ste središte njegova života i ono sada razumije da je mama samo jedna te veže taj pojam samo uz vas.
  Odraz u ogledalu je i dalje zanimljiv i tapka po njemu.Koncentracija se produljuje pri proučavanju ili bavljenju nekom aktivnošću. Povećava se interes za detalje.
  Izgovara različite slogove; ma, mu, da, di …   Shvaća posljedice svojih radnji. Želi se družiti, šali se a pokazuje i otpor ako ga se tjera na nešto što ne želi.

   

 2. MjesecVaše dijete je jako radoznalo. Želi naučiti o svijetu iz prve ruke no ne razumije da njegove radnje mogu biti i štetne i opasne.
  Do sada je najvjerojatnije usavršilo tehniku puzanja i sasvim se dobro kreće uokolo.
  Što će više jačati svoje mišiće to će ih sve više koristiti u pokušajima da se ustane.
  Kuhinja postaje omiljeno mjesto za igru svakog djeteta pa provjerite i osigurajte mjesta gdje će se zadržavati i moći igrati. Pincetni hvat se razvija i sve bolje podiže sitnije predmete pomoću palca i kažiprsta.
  Sada može gledati drugi predmet kada ima nešto u rukama bez da to  ispusti.  Maše i plješće rukama. Odguruje ono što ne želi.
  Pogled mu prati vašu ruku kada pokazujete neki predmet a uočit će i novi predmet dodan među poznate.
  Krajem mjeseca će se početi, ako ne i ranije, podizati uz namještaj te polako stavljati nogu ispred noge stojeći.
  Dijete je vrlo aktivno pa možete očekivati promjene u spavanju jer će se znati probuditi u toku noći  samo da bi isprobalo npr stajanje u krevetiću.
  Sjeća se prošlih događaja a možda će i progovoriti „mama“ i „tata“.
 3. MjesecSada, ovisno o tome što je do sada postiglo, vaše dijete malo usporava u novim dostignućima da bi usavršilo ono naučeno.
  Sada se vjerojatno samo zna posjesti, do kraja mjeseca će najvjerojatnije stajati a poneka djeca i hodati uz namještaj. Pripazite na sigurnost u vašem domu, osiguravajući stepenice te maknite otrovnije biljke iz djetetove blizine jer se voli i penjati.
  Pri manipuliranju predmetima shvaća da postoje veze i odnosi među njima te počinje umetati predmet u drugi.  Osim toga udara predmetima jedan o drugi i igra se dvama predmetima istovremeno.
  Još uvijek se želi igrati pokraj roditelja. Bira igračku kojom će se igrati i samo započinje igru. Otkriva skrivenu igračku. Dosadi mu ponavljanje uvijek iste igre a može zapamtiti igru od prethodnog dana.
  Razvija empatiju prema drugoj djeci pa plače kada ona i plaču.
  Ponavlja radnju pred publikom ako mu se odobrava pljeskom i slično.
  Postaje svjesno vertikalnog prostora i javlja se strah od visine.
 4. Mjesec

  Svako dijete se razvija svojim tempom, no neke miljokaze dostigne većina 9 mjesečne djece.
  Skoro sva djeca propužu do sada, mnoga stoje iako trebaju oslonac da bi održala ravnotežu. Neka djeca hodaju uz namještaj a neka čak i naprave prve korake.
  Mogu se popeti i spustiti sa stolca.
  Do sada su usavršili sjedenje, okretanje, mijenjanje položaja. Zbog mnogih aktivnosti djeca nemirnije spavaju.
  Igra skrivača je jako zanimljiva i dijete se voli samo sakriti u očekivanju da ga se pronađe.
  Sudjelovat će u aktivnosti koja ga zanima a odmahnut će glavom kada nešto ne želi ili mu se ne sviđa.
  Na glazbu odgovara njihanjem, skakutanjem, mumljanjem.
  Počinje preferirati jednu ruku više od druge.
  Uživa se igrati vodom.
  Postaje svjesno sebe, traži odobravanje, pažnju i društvo. Iskazuje različita raspoloženja, imitira geste, izraze lica i zvukove. Boji se nepoznatih mjesta.
  Razumije i sluša neke riječi i naredbe. 
 5. MjesecVaše dijete još uvijek treba mnogo ljubavi i potpore. Hvat rukama je čvršći i preciznije koristi prste. Do sada se najvjerojatnije može spustiti u čučanj bez da padne. Može stajati na prstima i stupati.
  Može okretati stranice knjige, sakuplja manje predmete i može skinuti cipele i čarape.
  Kada stekne sigurnost u hodanju uz namještaj postepeno će se pustiti i kretati bez pomoći. Dijete je spremno za prve cipele.
  Unutar kuće bi se ipak trebalo kretati boso da ojača mišiće stopala.
  Djeca ovog uzrasta se vole penjati pa počinje razdoblje padanja, spoticanja i manjih nezgoda dok se uči hodati.
  Malo djece progovori tijekom prve godine života. Većina ima pasivan vokabular tj znaju nazive za predmete iako ih ne izgovaraju i mogu izvršavati jednostavnije naredbe. Na primjer kada kažemo „Pokaži loptu“  dijete će pokazati prema tom predmetu.
 6. MjesecDijete je svjesno sebe. Shvaća da je zasebna osoba i da ima svoje želje i potrebe. Može početi s ispadima ljutnje i plača ako želi nešto odmah a to mu se ne omogući. Vrlo je važno biti dosljedan od sada u provođenju discipline da bi te ispade koliko toliko prorijedili.
  Do svoga prvog rođendana vjerojatno će izgovoriti jednu do dvije riječi. Neka djeca samostalno hodaju a neka su svladala samo stajanje. Normalno je da dijete prohoda do 18 mjeseci starosti. Iako su neka i naučila hodati još uvijek mogu i puzati i kretati se i na druge načine.
  Zbog velike aktivnosti sporije dobiva na težini.
  I evo nas na kraju, prva godina života je prošla. No nas kao roditelje čeka još puno posla.
  Sve što je dijete naučilo sada će poboljšavati, i dalje će formirati svoj karakter a mi smo i dalje uz njega kao oslonac , vodič i utjeha.

roditelj.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave