Dragana Mišić: Malo koji događaj u životu ima veći emocionalni značaj od trudnoće i rođenja djeteta

Trudnoća je period promjena i izazova. Period kada se suočavamo sa svojim strahovima i samom mišlju kakvi ćemo kao roditelji 

Dragana Mišić poznata je kao @mama_iz_komsiluka. Ima 33 godine i u sretnom je braku 5 godina.  Majka je troipogodišnjeg dječaka Alekse. Dragana je u sretnom braku 5 godina.  Bavila se 12 godina košarkom i atletikom. Tvrdoglava je po prirodi ali i uporna. Voli rad i red. Stroga je kad se radi o stvarima koje su bitne, ne voli nepravdu ni nad sobom, a ni nad drugima. Ne voli da druge osuđuje, jer ne bih voljela da drugi nju isto tako osuđuju. Sa Mamom iz komšiluka smo razgovarali i u nastavku Vam donosimo naš razgovor sa njom.

Kako je nastao Vaš blog?

Moj blog je nastao 24.09.2020. Nastao je sasvim slučajno, jednog popodneva kada je Aleksa zaspao, uz šolju kafe napravila sam ga ni ne pomišljajući da ću imati nekad veliki broj pratilaca i žena sa kojima ću svakodnevno da komuniciram. Sama ideja imena @mama_iz_komsiluka je bila zasnovana na tome da svi mi poznajemo neku mamu iz našeg komšiluka.

Koji je cilj Vašeg bloga?

Kada sam ja bila trudnica bilo je jako malo profila koji su se bavili tom temom, trebalo mi je nešto na kome bih mogla da nađem odgovore na neka pitanja, savete ili pomoć. Zato sam odlučila da na neki način pomognem mamama, trudnicama i budućim mamama, da im sve bude na jednom mestu. Na blogu obrađujemo razne teme koje se tiču trudnoće, majčinstva. Također imamo i anonimna pitanja koje mame postavljaju a druge mame odgovaraju. Imamo i razne citate preko kojih prenosimo realnu sliku majčinstva i ljubavi koju pružamo  svakodnevno svojoj deci.

Često pišete i govorite o trudnoći. Zbog čega je za Vas ovo razdoblje života jedne žene toliko važno i inspirativno?

Važno je, jer je trudnoća nešto posebno i sama pomisao da nosite jedan novi život koji će zavisiti od vas. Malo koji događaj u životu ima veći emocionalni značaj od trudnoće i rođenja deteta. Na svetu ne postoji ništa lepše od trudnoće – u očima sreća, u srcu ljubav, a unutra mali život.

Koji Vam je najdraži citati o trudnoći?

Iskreno, ne bih mogla da neki posebno izdvojim jer mi je svaki drag  na svoj način. Svaki ima neku svoju čar i poruku ljubavi i svaki je priča za sebe. Za najlepše citate i priče su zaduženi moji pratioci-jer da nema njih ne bi bilo ni mene, oni su moj pokretač. Ipak bi najdraži citat prepustila da pratioci odaberu.

Da li su danas trudnice više posvećene svom stanju nego što su to bile ranije?

Ja mislim da jesu dosta više posvećene nego pre. Mislim da se sada više informišu i da su im sada nekako te informacije na dohvat ruke, idu na veći broj pregleda u poređenju na periode od pre. Također, nešto što je jako korisno je i škola za trudnice u koju sam između ostalog i ja išla i mogu da kažem da mi je zaista u nekim stvarima dosta pomogla i pripremila me na naki način za sve ono što me je tada čekalo. Sama trudnoća je period promena i izazova. Period kada se suočavamo sa svojim strahovima i samom mišlju kakvi ćemo kao roditelji biti pa se onda stalno nešto informišemo i preispitujemo kako ne bismo nešto propustili.

Za kraj da li imate neki savjet za trudnice?

Pre svega želim da poručim trudnicama da uvek slušaju sebe i svoju intuiciju kako u trudnoći tako i posle porođaja. Ne obazirite se na razne komentare, nego se okružite pozitivnom energijom. Budite fizički aktivne ukoliko Vam to ginekolog odobri, hranite se zdravo, izbegavajte cigarete i alkohol. Odmarajte što više pre nego što se beba rodi, jer posle ćete imati manje sna ali zato mnogo više ljubavi i sreće. Ne slušajte razne priče o porođaju, svaki je porođaj priča za sebe. I za kraj, mislite samo pozitivno, volite, smejte se glasno i uživajte u najlepšim danima koji dolaze-jer je majčinstvo na pragu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave