Dragana Grgić: Svakodnevni trenuci sa djecom su ono što majčinstvo i roditeljstvo čine posebnim

Uloga majke jedna je od najvažnijih uloga u životu jedne žene ali ne i jedina uloga.

 

Intervju: Dragana Grgić, mama

Dragana Grgić ima 32 godine,  rođena je u  Jajcu gdje trenutno i živi. Supruga je i  majka dvoje djece, dječaka od 5 godina i djevojčice od 3 godine. Završila je stručni studij Poslovne ekonomije, trenutno je zaposlena i ujedno vodi instagram profil mamasabalkana. U slobodno vrijeme bavi se aktivno fitnessom, volim izrađivati diy projekte, volim fotografirati i kuhati za najmilije. 

Za portal Roditelj pripremili smo Vam jedan super intervju da Draganom Grgić. Razgovarali smo o roditeljstvu i o odgoju generalno. U nastavku vam donosimo više. 

Za početak nam recite nešto više o sebi.

Zovem se Dragana Grgić, supruga sam i majka dvoje djece. Rođena sam i živim u jednom od najljepših i najslađih gradova Bosne i Hercegovine, a to je grad Jajce koji je poznat i kao „kraljevski grad“. Iako sam za vrijeme školovanja živjela u Zagrebu, ljubav me ponovo vratila u Jajce. Ova mama je zaposlena na stalnom poslu, a pored toga vodim i profil na društvenoj mreži Instagram pod nazivom Mama sa Balkana. Taj profil je ono nešto moje, odmor za dušu, gdje nastojim otkloniti predrasude o mamama s ovih prostora te prikazati da jedna mama s Balkana može biti i nešto drugo od onog što društvo od nje očekuje. 

Koje su najvažnije lekcije koje ste naučili kao majka? Koje vrijednosti i pouke želite prenijeti svojoj dijeci?

Majčinstvo je uloga puna lekcija, učenja i otkrivanja. Najviše sam naučila o samoj sebi i o nevjerojatnoj snazi uma i tijela u tom jako osjetljivom periodu u životu jedne žene. Rekla bih da je prethodna edukacija o trudnoći, porođaju, majčinstvu i roditeljstvu općenito, jako važna za mentalno zdravlje žene.

Kada sam postala mama naučila sam koliko je važno vrijeme, odnosno koliko je važno što češće se zaustaviti i biti prisutna u vremenu i u životu djece. Svakodnevnica, nametnuti standardi života i okolina koja od nas očekuje da je sve savršeno vode nas ka ubrzanom tempu življenja pa se nađemo u situaciji kako nemamo vremena za ništa, a najmanje za one najvažnije uloge, za sebe i ljude u našem životu. 

Željela bih da moja djeca izrastu u ljude koji će najprije biti sretni sami sa sobom, koji će cijeniti sebe, vjerovati u sebe i biti hrabri u istraživanju svijeta, a uz to imati razvijenu  empatiju prema okolini i drugim ljudima.

Kako ste prilagodili svoj dom kako biste ga učinili sigurnim i udobnim za dijete?

Neke velike prilagodbe u domu nismo radili dolaskom djece. Sve je ostalo na svome mjestu, a nismo niti imali neke opasne predmete na dohvat njihove rukice. Djecu bi pustili da istraže ono što ih zanima u našoj prisutnosti i učili ih da se navikavaju na prostor u kojem žive. Jedino što smo prilagodili dolaskom djece su podizanje na povišene površine opasna sredstava i predmete kao što su predmeti s oštricama, sredstva za čišćenje, alati i sl., što je manje-više već i bilo na povišenom. Djecu nastojimo uvijek imati na oku jer s njima se nikad ne zna, a tišina u domu je alarm za hitnu intervenciju. Roditelji će znati na što mislim. 

Koliko se radujete svakodnevnim malim trenucima sa vašom djecom? Koje su najdraže uspomene koje ste stvorili zajedno?

Upravo ti mali, svakodnevni trenuci s djecom su ono što majčinstvo i roditeljstvo čini posebnim. Najdraža i najslađa su mi jutra s njima, kada smo zajedno za stolom, a u posljednje vrijeme sve više volim naše zajedničke izlete. S djecom su sve uspomene drage posebno prvi koraci, prve riječi, prvi nestašluci. Definitivno, najdraža uspomena mi je trenutak kada je moj sin upoznao svoju sestru po izlasku iz bolnice. Nisam očekivala da će biti toliko oduševljen njome i da će ga sekica toliko raznježiti i osvojiti na prvi pogled. Bila je to jako emotivna i neočekivana reakcija od jednog dvogodišnjaka koja mi se urezala duboko u srce. Jedna od najljepših uspomena s njih dvoje je i naše ljetovanje 2021. godine kada smo bili sami nas četvero već na kraju same sezone, u drugoj polovici rujna. Nije bilo gužve na plaži, vrijeme idealno, more prekrasno i toplo. Djeca su uživala, a i mi skupa s njima. Čak smo se i odmorili što i nije karakteristično za ljetovanje s djecom hahaha.

Kako se veselite budućnosti i razvoju svoje djece? Koje su vase nade i snovi za vašu porodicu?

Jako se veselim svemu onom što tek slijedi s djecom. Uskoro nam slijede i prve školske avanture o čemu već uveliko razmišljam i pripremam prvo sebe jer mislim da polazak u školu teže pada nama roditeljima nego djeci. Uvjerila sam se koliko je vrtić bitan u životu i razvoju jednog djeteta, tako da se radujem i polascima u školu i njihovom daljnjem učenju, razvoju, otkrivanju svijeta, otkrivanju njihovih talenata i onog što njih zanima.

Moj san je da imam sretnu i zdravu obitelj. Kada kažem zdravu, ne mislim samo na fizičko i mentalno zdravlje već i na to da naša obitelj nastavi njegovati iskonske obiteljske vrijednosti, da uvijek budemo tu jedni za druge, da vidimo i čujemo jedni druge, da se zajedno radujemo uspjehu svakog od nas kao i da budemo jedni za druge tu i kada nije sve tako bajno. Baš kao što su i naši roditelji bili uvijek tu za nas. Čvrsto vjerujem da je zdrava obitelj temelj za zdravo društvo.

Za kraj, neka poruka ili savjet za naše čitateljice.

Uloga majke jedna je od najvažnijih uloga u životu jedne žene ali ne i jedina uloga. Mame se često toliko daju u majčinstvo da zaborave kako je to biti ona, kako je to biti žena. Zaborave na sve ono što njih kao žene čini sretnima, a sretna žena je i sretna mama. Sretna mama je najbolja mama.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave