Dr. Jovana Hrisa Samardžija: Utjecaj Vitamina D u trudnoći na oralno zdravlje djece    

Vitamin D zaista igra značajnu ulogu u zdravlju zuba, ali i ostalih potpornih struktura u usnoj šupljini.

Dr. Jovana Hrisa Samardžija

Dr. Jovana Hrisa Samardžija je specijalista dječje i preventivne stomatologije, a kao dječji stomatolog radi na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Vitamin D je vrlo važan u pravilnom radu organizma. Međutim često se dešava da posebno tokom trudnoće dolazi do nedostatka vitamina D kojeg je potrebno nadoknaditi. Vitamin D je vrlo važan tokom trudnoće jer u tom trenutku započinje razvoj zuba, kako mliječnih, tako i stalnih, a pred kraj trudnoće počinje veoma osjetljiva faza izgradnje zubne gleđi na mliječnim zubima i djelom stalnih sjekutića i „šestica“. Nepravilnosti u izgradnje zubne gleđi (ne moraju da budu vidljive) čine zube osjetljivijim na razvoj karijesa. U nastavku o ovoj temi detaljnije piše dr. Jovana Hrisa Samardžija.

Staviti karijes pod kontrolu samo sanacijom nije moguće, već je potrebno koristiti sve dostupne modele prevencije u dobro osmišljenim preventivnim programima. Promocija oralnog zdravlja usmjerena je na zajednicu u cjelini, ali i na rizične grupe, kao što su trudnice, mala djeca i osobe sa visokim karijes rizikom. Veliki broj trudnica nije dovoljno informisana o značaju očuvanja kako sopstvenog tako i oralnog zdravlja svojih potomaka. U trudnoći raste motivacija za usvajanje zdravih navika. Trudnice pokazuju pojačan interes za sprovođenje svih mjera za unapređenje zdravlja djeteta i očuvanje vlastitog zdravlja.  Sprovođenje adekvatne oralne higijene je temelj primarne prevencije nastanka zubnog karijesa i parodontopatija. Oralna higijena u trudnoći treba da bude na visokom nivou i zato je edukacija iz tog domena veoma važna.

Preporuke za održavanje oralne higijene

  • Četkanje zuba predstavlja osnovni način održavanja oralne higijene. Sprovodi se minimalno dva puta dnevno (obavezno prije spavanja). Potrebno je koristiti ispravnu tehniku i koristiti adekvatnu četkicu za zube i pastu sa fluoridima.
  • Primjena zubnog konca i interdentalne četkice 
  • Konzumacija guma za žvakanje koje sadrže ksilitol

Trudnicama koje povraćaju (hyperemesis gravidarum) se savjetuje da nakon povraćanja isperu usta vodom ili vodenim rastvorom sode bikarbone zbog neutralizacije kiselosti u ustima. Pranje zuba treba obaviti tek nakon 30 do 60 minuta nakon povraćanja.

Redovne kontrole su jako bitne za buduće majke 

Posebno treba ukazati budućim majkama na značaj redovnih kontrola sopstvenog oralnog zdravlja, kompletne sanacije svojih usta, kao i održavanju postignutog stanja uz ispiranje usta raznim dezificijensima do kraja trudnoće, kako bi svom djetetu prenijela što manju količinu mikroorganizama odmah nakon njegovog rođenja. U toku trudnoće započinje razvoj zuba, kako mliječnih, tako i stalnih, a pred kraj trudnoće počinje veoma osjetljiva faza izgradnje zubne gleđi na mliječnim zubima i djelom stalnih sjekutića i „šestica“. Nepravilnosti u izgradnje zubne gleđi (ne moraju da budu vidljive) čine zube osjetljivijim na razvoj karijesa. Jedan od uzroka je manjak vitamina D u trudnoći, kao i loša ishrana (podhranjenost, nedostatak kaclicjuma, druge avitaminoze posebno vitamina A, C).

Vitamin D zaista igra značajnu ulogu u zdravlju zubi, ali i ostalih potpornih struktura u usnoj šupljini. Smanjene količine vitamina D u trudnoći (kao i poslije rođenja kod djece) mogu da imaju posljedice po razvoj zuba, kostiju i zdravlje organizma u cjelini. Najnovija istraživanja pokazala su da vitamin D pomaže prevenirati nastanak zubnog karijesa, zbog čega se smanjuje šansa od propadanja zuba. Studija sprovedena od strane istraživača u Kanadi je pokazala direktnu vezu između niskog nivoa vitamina D kod majki tokom trudnoće i učestalosti dentalnog karijesa kod djece tokom njihove prve godine života. U studiji je praćeno 207 trudnica iz gradske sredine i iz nižih socijalnih slojeva i zatim njihova djeca u narednih 12 mjeseci. Uočeno je značajno više oštećenja gleđi (hipoplazije) i razvoj svih oblika karijesa kod djece čije su majke u trudnoći imale snižene nivoe vitamine D. Problemi s desnima poput gubitka potpornog tkiva mogu biti znatno ublaženi unosom dovoljne količine vitamina D u organizam. Jedna od rijetkih studija sa naših prostora, sprovedena u periodu 2011-2014 godine u Beogradu i Banja Luci (doc. Slava Sukara i prof. Jovan Vojinović), isto tako ukazuje da zabrinjavajućih 29% inače na izgled zdrave djece uzrasta 2-4 godina imaju niske vrijednosti vitamina D (ispod 50 nmol/L), a čak 8% veoma niske. Kod velike većine je bio prisutan zubni kvar.

Poželjno da trudnice provjere koncentraciju vitamina D u krvi i u slučaju sniženja obezbjede odgovarajuću ishranu, suplementaciju i izlaganje sunčevim zracima.  Samo u slučaju većih nedostataka vitamina D (ispod 50 nmol/L) započeti suplementaciju, ali obavezno uz nadzor stručnjaka. Nije poželjno napamet uzimati suplemente jer i višak vitamina nosi potencijalne rizike.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave