dr. dentalne medicine Iva Ljiljić: Djeca i oralna higijena – 7 savjeta kako da vaše dijete usvoji dobre navike

Roditelji moraju shvatiti da je moguće spriječiti karijes dobrim preventivnim mjerama.

Piše: dr. dentalne medicine Iva Ljiljić

Iva Ljiljić je doktorica dentalne medicine iz Sarajeva. Nakon završene Opće-realne gimnazije, 2013.godine upisuje Stomatološki fakultet Univerziteta u Sarajevu. U toku studija je bila posvećena naučno-istraživačkom radu i volonterskim projektima iz oblasti dječje i preventivne stomatologije. Diplomirala je 2019.godine sa prosjekom ocjena 9,02 i posebnom nagradom za izuzetan uspjeh u toku studija – Srebrena značka. Zaposlena je u jednoj privatnoj stomatološkoj ordinaciji u Sarajevu, a u slobodno vrijeme se bavi pisanjem članaka o stomatološkim temama. Autorica je bloga Zubić Iva (www.zubiciva.com), preko kojeg nastoji podići svijest o značaju oralnog zdravlja.

dr. dentalne medicine Iva Ljiljić

Oralna higijena je vrlo važna, a posebno je važno da vaši mališani još od najranijeg djetinjstva usvoje navike redovnog pranja zuba. U nastavku vam donosimo savjete doktorice dentalne medicine Ive Ljiljić.

Uvođenje dobrih oralno-higijenskih navika kod djece je često patnja za roditelje i brzo odustaju od toga. Posljedica su rani dječiji karijes mliječnih zubi i prvi stalni kutnjaci koji niču kariozni.

Roditelji moraju shvatiti da je moguće spriječiti karijes dobrim preventivnim mjerama. Uzrok karijesa nije loša genetika, nego loša oralna higijena. Djeca predškolske dobi uglavnom ne znaju samostalno dobro očetkati zube, pa ih roditelj treba motivisati, pomoći i provjeriti kako su zubi očetkani. Uz malo više truda, dobri rezultati sigurno neće izostati. Evo nekoliko savjeta kako motivisati dijete za održavanje oralne higijene:

  1. Počnite sa oralnom higijenom što prije – i prije nicanja prvog zuba. Nakon obroka, obrišite desni gazom. A kada izniknu prvi mliječni zubi, možete početi koristiti i dječiju četkicu sa mekanim vlaknima.
  2. Budite primjer djeci – djeca misle da su roditelji najbolji, superjunaci i imitiraju ih u svemu. Četkajte zube zajedno pred ogledalom, pa će dijete početi koristiti vaše pokrete ruke. Ako roditelj koristi zubni konac, vjerovatno će i dijete usvojiti tu naviku.
  3. Objasnite djetetu zašto je važno prati zube i koje su posljedice loše oralne higijene. Dijete će razumijeti značaj oralne higijene i neće odbijati oprati zube.
  4. Neka četkanje bude zabavno. Pustite da dijete izabere četkicu i pastu koju želi. Četkica treba biti mekana, sa malom glavom, a pasta sa sadržajem od minimalno 1000 ppm fluora. Elektične četkice mogu biti zanimljive djeci, ali efikasnost u uklanjanju naslaga se ne razlikuje u odnosu na obične, manuelne.
  5. Mjerite vrijeme – postavite štopericu, pješčani sat ili uključite najdražu pjesmu, kako biste bili sigurni da je dijete četkalo zube dovoljno dugo (2-3 minute).
  6. Nagrada za sjajne i čiste zube – nagradite dijete pohvalom ili poklonom ako je uspješno obavilo svoj dio posla. To će ga dodatno motivirati!
  7. Pregledajte kako je dijete očetkalo zube. Ako ima još zubnih naslaga, pomozite mu i popravite. U kontroli četkanja pomažu plak indikatori – boje koje preoboje zubne naslage, pa one budu vidljivije i dijete se mora više potruditi da tu boju ukloni četkicom.

I za kraj, ne zaboravite redovne kontrolne preglede kod svog stomatologa. Prvi pregled kod djece treba napraviti već oko prvog rođendana!

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave