Dosada može biti razlog neposlušnosti kod djece 

Svaka majka manjeg djeteta zna da djeca mogu ponekad biti neposlušna. 

Djeca su u fazi razvoja gdje istražuju svijet oko njih i to znači da će ponekad postati i neposlušni. Ponekad će se naći i u opasnim situacijama, dok mama uvijek gleda i pazi da se ne povrijedi. Ponekad imaju i stav, kad se čini da je njihova omiljena riječ „ne“. Ponekad je toliko ponavljaju da se mame pitaju zašto su djeca postala neposlušna. 

Iako je to normalan dio razvoja, dijete može postati neposlušnije kada mu je dosadno. Možda se čini nemoguće da djetetu postane dosadno, ali je itekako moguće. Imaju puno energije u sebi koju trebaju potrošiti, a kad im ponestane stvari da rade, oni tu energiju preusmjeravaju u nešto drugo. To znači da počnu pokazivati negativna ponašanja.

Neposlušno dijete često govori „ne“ i odbija mamu kad mu pokušava reći da uradi nešto ili ako zaustavlja da nešto ne uradi. Takvo ponašanje se može gledati kao razvojno primjereno za 2 i 3-godišnjake. Trogodišnjaci su i dalje veoma nezreli u smislu kognitivne i emocionalne inteligencije, imaju logične ali iracionalne misli zbog čega dolazi do neposlušnog ponašanja. 

Kada je djetetu dosadno, traži nešto da radi, a ono što radi trenutno u njihovom je razvoju osjećaj njihovog karaktera. Djeca počinju shvatati da su odvojeni od roditelja, tj. da su svoja osoba. Ako nemaju šta da rade, počet će instinktivno raditi na novim vještinama. Žele kontrolu nad svojim životom zbog čega će pokušati pomjerati granice, ali s obzirom da nemaju osjećaj samokontrole, to će se nekad pretvoriti u neželjene situacije. 

Šta mama može učiniti?

Djeca mogu ponekad biti veoma teška, pa čak i na ‘dobar dan’, zato majka treba naučiti neke trikove kako da se nosi s neposlušnim djetetom. Ako je djetetu dosadno, najbolje je da preusmjerite njegovu energiju na nešto drugo. Dajte mu neki zadatak da završi, usmjerite na neku aktivnost, neka pravi nešto od plastelina ili crta masnim bojicama. Dajte mu mokru krpu i neka ‘očisti’ kuću. To bi trebalo izliječiti dosadu i pomoći kod neželjenog ponašanja. 

Najbolje što majka može učiniti je da ostane mirna. Dajte djetetu izbora, ako je dijete neposlušno kada mu govorite „ne“ onda promijenite frazu. Umjesto da kažete ne, dajte mu dva izbora. To im često može pomoći kao da oni drže kontrolu u rukama.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave