Dora Nekić: Budite čvrst oslonac svojim mališanima

Jer vrijeme provedeno sa roditeljima, djetetu vrijedi više od bilo kakve igračke.

Predstavljamo vam Doru Nekić, na instagramu poznaza kao @mommylaand. Rođena u Zagrebu. Majka je trogodišnje djevojčice, a u nastavku teksta donosimo vam zanimljivu priču i neke od savjeta. 

Za početak nam se predstavite?

Moje ime je Dora Nekić, na Instagramu poznatija kao @mommylaand. Rođena sam u Zagrebu, ali sam se zbog ljubavi preselila u jedan manji primorski gradić i tu živimo već 7 godina. Rođena sam 29.03.1994. i mama sam trogodišnje djevojčice Marle. U slobodno vrijeme volim čitati knjige. Instagram profil sam otvorila u trudnoći iz hobija, zamišljen je kao naš mali virtualni album u kojemu možete pronaći razne ideje za vikend izlete, recepte, preporuke kao i slikice iz naše svakodnevnice.

Recite nam kako je protekao Vaš porod?

Moj porod nije protekao lagano, ali nasreću je sve na kraju dobro prošlo. Kroz cijelu trudnoću sam se osjećala super, no na kraju sam prenjela Marlu skoro 2 tjedna preko tremina, te sam poslana na indukciju.. Nakon 18 sati muke i bolova (2 gela i drip, na kraju i epiduralna nakon koje sam se napokon i otvorila) i komplikacija, završila sam na hitnom carskom rezu. Ali kad sam primila svoje maleno čudo u ruke, sva bol i briga je nestala u trenu. Najljepše iskustvo koje mi se moglo desiti u životu je rođenje djeteta.

Recite nam šta je po Vama najvažnije u odgoju djece?

Ljubav, razumijevanje, prisutnost i podrška. Odgoj djeteta je jedan veliki vrtuljak emocija, strpljenja, ljubavi i razumijevanja. Svaka djetetova godina nosi svoje izazove, ali ako u odgoj uložite puno razumijevanja, razgovora i slušanja djetetovih potreba svaka situacija je rješiva. Normalno je da ima i teških dana, ali prođite ih skupa. Trudimo se učiti je da se ne povlači u sebe, nego da kaže sve što je tišti, te da smo uvijek tu za nju. Da nije sramota griješiti, nego da treba učiti na svojim greškama.

Kako ste se snašli  u ulozi majke?

Mislim da sam se snašla dobro u ulozi majke, od prvog trenutka kada sam je primila u ruke imala sam osjećaj kao da je oduvijek tu sa nama. Iskreno, nisam se plašila niti jednog trenutka kako ću ja to sve uspjeti. Tijekom trudnoće puno sam čitala i informirala se o svemu kako bi se što bolje pripremila za situacije koje su predamnom. Iako svaki dan nosi nove izazove, suprug i ja trudimo se biti dobri i racionalni roditelji. Svjesni smo da je ispred nas veliki zadatak, ali mislim da se dobro snalazimo u ulozi roditelja i svaki izazov riješavamo skupa s puno volje i razumijevanja. 


Koji je Vaš savjet svim našim mamama i trudnicama?

Normalno je da se ponekad osjećate kao da ne znate što bi i kako dalje, tada uzmite predah, bez grižnje savjesti uposlite “baka servis” i posvetite malo vremena sebi, priuštite si reset od svakodnevnih izazova. Guštajte u trudnoći i majčinstvu. Uživajte u svojim malenim bićima. Mazite se, igrajte se, čitajte, putujte i uživajte u svakom trenutku. Budite čvrst oslonac svojim mališanima i dajte im do znanja da ste uvijek tu za njih bez obzira na sve, jer vrijeme provedeno sa roditeljima, djetetu vrijedi više od bilokakve igračke. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave