Donosimo odgovore na pitanja sa pete online konferencije za trudnice i dojilje

Peta po redu online konferencija za trudnice i dojilje održana je 19.06.2020. godine. Učesnice su imale priliku da slušaju predavanja eminentnih govornika, te da aktivno učestvuju u komunikaciji. Naime, postavljale su pitanja doktorima i predavačima, te se na taj način razvila dvosmjerna komunikacija, a sve s ciljem boljeg informisanja trudnica i dojilja.

Organizator događaja je kompanija Sfera d.o.o. Mostar (koja je izdavač specijaliziranog časopisa za majku i dijete Roditelj).

Na konferenciji između ostalih predavanje je imala dipl. nutricionistica Amela Ivković O’Reilly.

Rođena je 1977. godine u Sarajevu gdje je završila medicinsku školu i dvije godine studija medicine koje nastavlja u Grazu, Austrija, i u Dablinu, Irska. Završila je studij nutricionizma koji joj je poslužio kao prilika za pronalazak holističkog i integrativnog pristupa ljudskom zdravlju gdje je svaki pacijent univerzalan. Trenutno pohađa magistarski studij na Middlesex univerzitetu u Londonu. Član je udruženja nutricionista Irske, udruženja nutricionista Velike Britanije i kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije.

U nastavku teksta donosimo odgovore na pitanja koje su trudnice i dojilje postavile dipl. nutricionistica Amela Ivković O’Reilly.

Pitanje, Amina: “Imala sam 56 kg kada sam ostala trudna.u trudnoci sam dobila 25 Kg.Sad imam 3 mjeseca kako sam rodila.Kako da ubrzam gubljenje kilograma.Od poroda sam izgubila 3 kg.Hranim se zdravo jer dojim.”

Odgovor, nutricionistica Ivković O’Reilly: ” Uz dojenje jako je bitno da u potpunosti izbacite sve šećere i limitirajte voće – do 200 g i uvijek sa orašastim plodovima. Ako pravite voćnu salatu dodajte i cimet jer nam pomaže sa regulacijom šećera. To isto važi i za žitarice i ne zaboravite da hidrirate tijelo!”

Pitanje, Eldina: “Da li je prihvatljiva riba iz konzerve? ”

Odgovor, nutricionistica Ivković O’Reilly: ” 1 u 10 dana. Ali ako ste dojilja limirajte na 2 puta mjesečno, zobg teških metala prisutnih u konzevama i PBA plastike je endokirini toksin.”

Pitanje, Eldina: “Koliki je normalan period i poželjan da se žena vrati na neku svoju standardnu kilažu poslije poroda? Ja imam bebu od 6 mjeseci, dojim, a imam 6-7kg više nego moja standardna kilaža prije poroda. Da li je potrebno u tom slučaju imati neke posebne režime prehrane ili pustiti da to samo se vrati vremenom? Hvala unaprijed.”

Odgovor, nutricionistica Ivković O’Reilly: ” Dok dojite vi bi ste trebali vratiti svoje pred porođajne kilograme i ne poreporučujem Vam nikakve dijete. Nastavite se hraniti zdravo, uz adekvatnu količinu protein i zdravih masnoćai vi će te izgubiti višak  kilograma i održati zdravu težinu.”

Pitanje, Belmina: “9 mjeseci od poroda, dojim, u početku sam davala i ad i gubila sam kilograme, međutim otkad isključivo dojim kilogrami se samo lijepe. Znam koje su prednosti za dojenu bebu i zbog toga ne planiram prekidati dojenje. Medjutim, željela bih izgubiti višak kilograma koje sam nakupila u trudnoći (zadnja tri mjeseca sam bila na strogom mirovanju zbog jakih kontrakcija i skraćenog grlića). Jedem zdravo (imam domaće voće i povrće pa to koristim), manje porcije, unosim suolemente vitamina, tečnost, idem u šetnju, ponekad treniram kad stignem ili vozim bicikl, međutim dosad sam skinula samo nekih 6 kilograma (imala 90 sad 83-84, na visinu od 160). Iako sam svjesna toga da ne smijem brzo gubiti kilograme radi izlučivanja toksina u mlijeko polako gubim motivaciju. Hvala,”

Odgovor, nutricionistica Ivković O’Reilly: “Izbacite žitarice, koristite brašana od sjemenki i orašastih plodova, i limitirajte voće na max 150 g dnevno. Limitrajte visoko glicemijsko povrće i legume ( krompir, grašak, mrkva, batat, korjenasto povrće).”

Pitanje, Nadira: “Zanima me čime mogu zamjeniti slatko? Kad god beba doji jedostavno osjećam potrebu za slatkom vjerujem da mi to usporava gubitak kg nakon porda. ”

Odgovor, nutricionistica Ivković O’Reilly: “Korisitite voće – niskoglicemijsjo, bobičasto voće i jabuke, dodajte cimet i orašaste plodove. ”

Pitanje, Almedina : “Ja sam smrsala 14 kg,za 11 dana od dana poroda da li je to uredu ili nije? ”

Odgovor, nutricionistica Ivković O’Reilly: “Moguće je, pogotovo ako ste imali zadržavanje vode tokom trudnoće. Nastavite se hranite zdravo i balansirano. 3 obroka i 2 užine dnevno. ”


Pitanje, Jelena: “Koliko nakon poroda treba da prodje da bismo smjele trcati ili ici na fitnes? ”

Odgovor, nutricionistica Ivković O’Reilly: “ Sačekajte 40 dana, u međuvremenu radite nježne vježbe, joga, šetnja i kretanje svakodnevno i odmarajte, vaše tijelo je radilo divan posao kreiranja novog života i onda porod, treba mu sada puno ljubavi i pažnje i odmora. ”

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave