Dojenje u toku trudnoće Šta trebate znati ako ste odlučili da dojite dok ste trudni

 

Možete nastaviti dojiti dok ste trudni s drugim djetetom, bez da ijednom od njih naškodite. Evo šta trebate znati ako ste odlučili da dojite dok ste trudni.

Dojenje djeteta

Vaše tijelo nastavit će proizvoditi dovoljno mlijeka da nahrani vaše starije dijete kroz vašu trudnoću.

Je li sigurno dojiti u toku trudnoće?

Možda ćete odlučiti dojiti kroz slijedeću trudnoću iz nekoliko razloga. Na primjer, možete neočekivano zatrudnjeti dok je vaša prva beba još mala (moguće je zatrudnjeti i dojiti, čak i ako se menstruacija nije vratila). Ili možda još niste spremni odbiti svog mališana jer odvajanje bebe od majčinog mlijeka se obično događa između rođenja i treće godine.

Bez obzira na razlog, obično je potpuno sigurno dojiti dok ste trudni. Vaše tijelo će nastaviti proizvoditi dovoljno mlijeka za prehranu starijeg djeteta, dok će vaše nerođeno dijete iz tijela dobiti sve potrebne hranjive tvari.

Dojenje potiče blage kontrakcije. Sigurno je kod nekomplicirane trudnoće, ali ako vam prijeti prijevremeni porođaj – na primjer, ako očekujete blizance, ako ste imali pobačaj ili prijevremeni porođaj – potražite savjet svog liječnika ili babice.

Čuvanje prvog djeteta

Vaše će dojke još uvijek pružiti vašem prvom djetetu hranjive tvari koje su im potrebne. Ipak, vjerovatno ćete proizvesti manje mlijeka kako trudnoća napreduje. Također, sadržaj vašeg mlijeka će se mijenjati kada počnete proizvoditi kolostrum, a može imati i drugačiji ukus. Ove bi promjene mogle dovesti do toga da se starije dijete odvoji samo u nekom trenutku trudnoće. To se često dešava oko 5. Mjeseca trudnoće.

Kolostrum je prirodni laksativ, tako da bi izmet vašeg starijeg deteta mogao biti tečniji od normalnog. Zbog toga se ne treba brinuti.

Ako je vaše starije dijete mlađe od jedne godine kada zatrudnite, budite pažljivi i provjerite hoće li imati dovoljno kilograma nakon što vam se mlijeko promijeni. Možda ćete trebati uvesti dodatne obroke ako se i dalje bude oslanjalo na majčino mlijeko za svoju prehranu. Za savjet se obratite babici ili liječniku.

Kako se paziti

Dojenje tokom trudnoće može stvoriti bol u grudima i bradavice mogu nateći. Možda ćete primijetiti da ste još umorniji ili da imate gore jutarnje mučnine nego što bi to obično bio slučaj u prethodnoj trudnoći.

Ove nuspojave nastaju zbog vaših hormona trudnoće. Oni mogu nestati nakon prvog tromjesečja, ali kod nekih žena traju cijelu trudnoću. Može vam pomoći ako provjerite da li je starije dijete u dobrom položaju ili promijenite položaj dok dojite.

Možete paziti na sebe tako što ćete jesti dobro, vodeći računa da budete dobro hidrirani i dovoljno se odmarate. Ne trebate uzimati puno vitaminskih ili mineralnih dodataka – vaše tijelo će se prilagoditi pravljenju majčinog mlijeka i hraniti istovremeno svoje nerođeno dijete.

Nakon što se beba rodi

Možete nastaviti hraniti svoje starije dijete nakon što se dijete rodi. To se naziva hranjenjem u tandemu. Vaše će novorođenče i dalje dobiti sav potreban kolostrum – ne morate ograničavati svoje starije dijete.

Postoje različiti načini hranjenja u tandemu. Možete hraniti oboje djece istovremeno (možda će vam trebati neki jastuci ili će vam biti lakše ležati). Ili biste mogli prvo nahraniti novorođenče, a potom svoje starije dijete.

Možda ćete primijetiti da se starije dijete želi hraniti stalno jer ima puno mlijeka. Ako želite, možete ograničiti njegovo dojenje. Također, možete otkriti da vaše novorođenče ima poteškoća jer proizvodite toliko mlijeka. Možete pokušati prvo hraniti svoje starije dijete, a zatim novorođenče vezati za drugu dojku nakon što mlijeko počne teći.

Kako odvići svoje starije dijete

Ako odlučite odvići svoje starije dijete od dojenja, dobra je ideja to učiniti dok ste još trudni, tako da se oni ne moraju nositi s toliko prilagodbi nakon što se dijete rodi.

Ako želite potaknuti da se vaše starije dijete odvoji za vrijeme trudnoće, možete ih pokušati polako odvikavati odgađajući hranjenje ili potičući kraće hranjenje. Ako je vaše dijete dovoljno staro, objasnite im da vas bole grudi.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave