Dojenje i ishrana

Ishrana tokom dojenja može biti zbunjujuća. Koliko treba da jedete? Šta biste trebali izbjegavati? Kako vaša prehrana može utjecati na vašu bebu? Slijedite ove važne prehrambene savjete.

Ako dojite, djetetu dajete hranjive sastojke koji će promovirati njihov rast i zdravlje. Međutim, možda ćete imati pitanja o tome koja hrana i piće su najbolje za vas – i kako vaša prehrana može utjecati na majčino mlijeko i vašu bebu.

Osnove prehrane dojilja

Trebam li dodatne kalorije tokom dojenja?

Da, možda ćete trebati pojesti malo više – otprilike dodatnih 330 do 400 kalorija dnevno – da biste dobili energiju i hranu za proizvodnju mlijeka. Da biste dobili ove dodatne kalorije, odlučite se za namirnice bogate hranjivim sastojcima, poput kriške integralnog hljeba sa kašikom (oko 16 grama) maslaca od kikirikija, srednje banane ili jabuke i čašice jogurta.

Koju hranu treba da jedem tokom dojenja?

Usredotočite se na zdrav izbor, koji će vam pomoći da poboljšate proizvodnju mlijeka. Odlučite se za hranu bogatu proteinima, poput nemasnog mesa, jaja, mliječnih proizvoda, graha, leće i plodova mora s malo žive. Izaberite razne cjelovite žitarice, kao i voće i povrće. Ako jedete raznoliku hranu tokom dojenja, promijenit ćete okus vašeg majčinog mlijeka. To će vašu bebu izložiti različitim ukusima, što bi joj moglo pomoći da lakše prihvati čvrstu hranu. Da biste bili sigurni da vi i vaša beba unosite sve vitamine koji su vam potrebni, doktor vam može preporučiti da svakodnevno uzimate multivitaminske i mineralne dodatke sve dok bebu ne odviknete od dojenja.

Koliko tečnosti trebam tokom dojenja?

Pijte kad ste žedni i pijte više ako vam se mokraća čini tamno žutom. Možete popiti čašu vode ili neki drugi napitak svaki put kada dojite. Pazite, međutim, na sokove i slatka pića. Previše šećera može pridonijeti debljanju – ili sabotirati vaše napore da izgubite trudničku težinu. Previše kofeina može biti i problematično. Ograničite se na ne više od 2 do 3 šolje pića s kofeinom dnevno. Kofein u majčinom mlijeku može uznemiriti vašu bebu ili ometati njen san.

Koju hranu i piće trebam ograničiti ili izbjegavati tokom dojenja?

Određena hrana i piće zaslužuju oprez dok dojite. Na primjer:

Alkohol. Ne postoji nivo alkohola u majčinom mlijeku koji se smatra sigurnim za bebu. Ako pijete, izbjegavajte dojenje dok vam alkohol u potpunosti ne izađe iz organizma. To obično traje dva do tri sata za 300 mililitara 5% piva, 150 mililitara 11% vina ili 40 mililitara 40% likera, ovisno o vašoj tjelesnoj težini. Prije nego što popijete alkohol, razmislite o izdajanju mlijeka za kasnije.

Kofein. Izbjegavajte piti više od 2 do 3 šolje pića s kofeinom dnevno. Kofein u majčinom mlijeku može uznemiriti vašu bebu ili ometati njen bebin san.

Riba. Plodovi mora mogu biti izvrstan izvor proteina i omega-3 masnih kiselina. Međutim, većina morskih plodova sadrži živu ili druge zagađivače. Izlaganje prevelikim količinama žive kroz majčino mlijeko može predstavljati rizik za razvoj djetetovog nervnog sistema. Da biste ograničili izloženost vaše bebe, izbjegavajte morske plodove koji sadrže puno žive, uključujući sabljarke i skušu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave