Dojenje: četiri stadija zastoja mlijeka i upale dojke

Od lakšeg prema težem, ovo su stadiji od zastoja mlijeka do upale dojki, koji mogu prelaziti u teži oblik ako se ne liječe:

  • zastoj mlijeka – začepljenje kanalića
  • nebakterijska upala dojke – mastitis
  • bakterijska upala dojke – mastitis
  • nakupina gnoja – čir
  • Kako prepoznati stadij problema?

Zastoj mlijeka uzrokovan začepljenjem mliječnog kanalića i nedovoljnim pražnjenjem mlijeka, može se osjetiti kao bolna, osjetljiva, tvrda gruda u dojci. Izvana je, od mjesta začepljenja prema korijenu dojke, koža topla i crvena. Ako je začepljenje blizu površine kože, pod prstima se mogu osjetiti čvorići. Zastoj mlijeka NE prati povišena temperatura. Bol koju žena osjeća prestaje nakon što mlijeko nađe put kroz začepljenje i isprazne se prepune alveole. Zastoj mijeka obično se pojavljuje u jednoj dojci.

Kada se u zastoju mlijeka prepune alveole razvuku preko svojih granica, mogu se rasprsnuti i malo mlijeka dospije u krvotok. Tijelo tada aktivira svoj imunološki sustav, puls i temperatura rastu, i žena ima simptome jako slične gripi: bol u cijelom tijelu, trese se, ima temperaturu višu od 39 stupnjeva, osjeća se umorno, a ponekad ima i mučninu ili glavobolju. Dojka je upaljena, natekla, boli i crveni se, u nekim slučajevima cijela, a u nekima samo na jednom dijelu.
Ako majka ima simptome gripe, a izostaje bol, tvrdoća, oteklina i crvenilo dojke, ne mora značiti da ima mastitis. Isto tako, ako majka ima bolove u dojci, a izostaje tvrdoća, oteklina i crvenilo, to vjerojatno znači da majka ima gljivičnu infekciju, te se moraju provjeriti ostali simptomi prisustva gljivica.

Za bakterijsku upalu dojke potrebna je prisutnost bakterija koje su našle svoj put u dojku, npr. kroz napuknute bradavice, ili u trenutku kad je imunološki sustav majke dovoljno oslabljen da ne može spriječiti razmnožavanje bakterija.

Simptomi su kao i kod nebakterijskog mastitisa, ali dolaze naglije, ili traju dulje i nikako ne prolaze. Neki slučajevi se razvijaju tako da traju 5 dana, polako od početka zastoja mlijeka, preko nebakterijske upale, do bakterijske, ali u nekim se slučajevima bakterijska infekcija razvije u jednom danu.
Čim majka ima simptome u obje dojke, to je gotovo siguran znak bakterijskog mastitisa i potrebe za antibioticima.
Kad majka ima simptome mastitisa s visokom temperaturom 24 sata, pritom se liječi (ne antibioticima), a u sljedećih 12-24 sata stanje se pogorša ili ne dođe do nikakvih poboljšanja (ostane temperatura i simptomi gripe), vjerojatno je riječ o bakterijskoj upali.

Dakle, nakon prvih 24 sata, u sljedećih 12 sati mora doći bar do nekakvog poboljšanja, da bi se upala smatrala nebakterijskom.

Još neki pokazatelji da je upala bakterijska i da je potreban antibiotik su:

  • pojava gnoja i krvi u mlijeku,
  • crvene pruge od mjesta zastoja prema korijenu dojke,
  • napukla bradavica, obično i sama upaljena, kroz koju je omogućen ulaz bakterijama.

Ako se bakterijski mastitis pravilno ne liječi, u dojci se može stvoriti čir. Nije velika vjerojatnost za tu pojavu: ona nastaje kod vrlo otpornih bakterija, npr. streptokoka, i upornih upala, ili kod zanemarivanja bakterijskog mastitisa nekoliko dana.
Područje čira je mekano, za razliku od tvrdoće kod mastitisa, a izvana je i dalje crveno. Ponekad je potreban i ultrazvuk da bi se utvrdilo postojanje čira.

Ponavljajući mastitis

Ako se mastitis često ponavlja, trebalo bi razmotriti sljedeće:

općenito su zastoju mlijeka podložnije majke koje imaju, pogotovo ispočetka, problema s prevelikim zalihama mlijeka, ili majke s bebama koje slabo sisaju ili imaju periode kad odbijaju dojiti, ili majke koje koriste dohranu adaptiranim mlijekom, dude, šeširiće i općenito sve što uzrokuje neredovite podoje

kao prevencija može pomoći hranjenje bebe u raznim položajima – da joj u različitim podojima brada bude okrenuta na različite strane dojke, tako da se dobro prazne svi dijelovi dojke

neke majke imaju osjetljivo područje, koje je češće napadnuto, jer je možda prohodnost za mlijeko kroz njega smanjena, npr. zbog operacije dojke

stres i umor vrlo su često uzroci ponavljanog mastitisa, kao i sve što oslabljuje imunološki sustav – anemija, pušenje,…

način spavanja u kojem majka pritišće dojku može biti uzročnik ponavljanog mastitisa.

roditelj.ba

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave