Dojenje bebe sa alergijama

Dojenje bebe sa alergijama

Iako su alergije sve češće kod djece, većina dojilja nema problema s alergijama tokom dojenja. Studije pokazuju da će samo dvije do tri bebe od svakih 100 koje doje imati alergijsku reakciju. Ako vaša beba ima alergije, normalno je zapitati se hoćete li moći nastaviti dojiti. Uz neke izmjene, i dalje možete uspješno dojiti svoje dijete.

Zašto se alergije javljaju kod beba?

Alergija se javlja kada imuni sistem vaše bebe utvrdi da je bezopasna supstanca napadač. Imuni sistem reaguje na ovog napadača stvaranjem velikih količina imunoglobulina E (IgE) antitijela. Kada vaša beba konzumira hranu koja je iritira, IgE se veže za krv i tkivo vašeg djeteta, uzrokujući upalni odgovor kod vaše bebe.

Vaša beba će najvjerovatnije imati alergijsku reakciju na hranu koja mu se uvodi rano i često. Zbog toga Američka akademija za pedijatriju preporučuje da bebe ne počinju s čvrstom hranom prije navršenih šest mjeseci života. Kada isključivo dojite svoje dijete, ono je izloženo samo hrani koju jedete i koja se izlučuje u vašem majčinom mlijeku, smanjujući rizik od alergijske reakcije.

Kako saznati da li vaša beba ima alergije

Ako vaša beba ima alergijsku reakciju, važno je znati znakove kako bi vaše dijete dobilo pomoć koja mu je potrebna. Ovi znakovi mogu uključivati:

 • Bol u stomaku ili nelagodu
 • Teške kolike
 • Osip na koži, poput ekcema ili osipa
 • Pelenski osip koji ne prolazi
 • Teški proljev koji može sadržavati malu količinu krvi
 • Povraćanje
 • Probleme s disanjem koji traju nekoliko sati nakon hranjenja
 • Izuzetnu nervozu nakon dojenja
 • Simptome slične prehladi
 • Suhu kožu koja svrbi
 • Crvene oči koje svrbe
 • Zatvor
 • Alergije ili osjetljivost na hranu

Ako vaša beba ima alergijsku reakciju na nešto što se izlučuje u vašem majčinom mlijeku, njegov ili njen imuni sistem je izazvao reakciju. Osjetljivost na hranu uzrokovana je reakcijom probavnog sistema djeteta. Čokolada, brokula, grah i začinjena hrana uobičajena su hrana za koju vaše dijete može osjetiti da jedete, ali nisu prave alergije.

Utvrđivanje ima li vaša beba alergiju

Što ste više potencijalne alergijske hrane pojeli, veća će biti reakcija vašeg mališana. Većina alergija će se pojaviti u roku od četiri do 24 sata nakon dojenja vašeg djeteta, što može otežati određivanje alergena.

Većina beba koje imaju alergijske reakcije tokom dojenja alergične su na kravlje mlijeko. Soja, kukuruz, pšenica, jaja i kikiriki također mogu izazvati reakciju kod vašeg mališana. Ako u vašoj porodici postoje alergije, veća je vjerovatnoća da će vaša beba biti alergična na ovu hranu.

Pedijatar vaše bebe može zatražiti da vodite dnevnik u kojem je detaljno opisano šta jedete svaki dan, zajedno sa svim simptomima koje vaša beba ima i u koje vrijeme je vaše dijete pokazalo simptome. To može pomoći vašem pedijatru da odredi alergen.

Šta treba imati na umu kada dojite bebu s alergijama

S djetetom još uvijek možete imati predivno iskustvo dojenja ako ima alergiju. Nakon što se utvrdi alergen, vaš pedijatar vam može preporučiti da neko vrijeme pumpate i ispuštate mlijeko. To znači da ćete ispumpati majčino mlijeko, a zatim ga prosuti u odvod kako biste spriječili da vaše dijete konzumira alergen.

Nakon što znate na koju hranu ili hranu je vaše dijete alergično, važno je da ih potpuno izbacite iz prehrane. Pažljivo provjerite deklaracije hrane kako biste bili sigurni da male količine alergena nisu navedene kao sastojak. Vaš pedijatar može vam preporučiti uzimanje određenih vitaminskih suplemenata kako biste bili sigurni da ćete i dalje zadovoljavati svoje dnevne prehrambene potrebe, dok se određene namirnice uklanjaju iz vaše prehrane.

Šta učiniti ako vaša beba ima alergijsku reakciju

Ako vaša beba ima jaku alergijsku reakciju, poput osipa ili poteškoća s disanjem, odmah pozovite dječjeg pedijatra. Oni vam mogu savjetovati da dovedete dijete u bolnicu radi hitne pomoći. Manje reakcije, poput pelenskog osipa ili mučnine, mogu se riješiti lijekovima kod kuće dok radite na određivanju alergena i uklanjanju iz prehrane.

Razgovarajte sa pedijatrom vaše bebe

Alergijske reakcije mogu biti ozbiljne, pa je važno da pozovete pedijatra svog djeteta ako pokaže znakove alergije. Alergijski testovi često su nepouzdani kod beba, pa će vam pedijatar najvjerovatnije preporučiti da vodite dnevnik. Ako vaša beba ima alergiju na hranu, može razviti i unakrsnu osjetljivost na drugu hranu zbog svoje alergije na hranu. Vaš pedijatar može pomoći u utvrđivanju da li se to događa.

Kao mama, želite ono što je najbolje za vašu bebu, pa može biti izuzetno emotivno vidjeti kako vaše dijete pati zbog alergije na hranu. Pronalaženje alergena ili osjetljivosti može potrajati, pa budite strpljivi i znajte da činite ono što je najbolje za vaše dijete.