Dojenački grčevi, kako pomoći bebi da ih prebrodi?

Autor: dr. Pamela Kapetanović-Goluža, pedijatar, Dom zdravlja Vitez

         Na samom početku možemo reći da prilikom prvih posjeta bebe pedijatru neka od najčeših  pitanja sa kojima se pedijatar susreće, su pitanja vezana za grčiće kod beba ili infantilne kolike. To je naravno posebno slučaj kod prvorotki. Infantilne kolike su čest simptom u prva tri mjeseca života djeteta, ali treba reći da uzrok pojave kolika kod novorođenčeta i dojenčeta nije do kraja objašnjen.1

Prema definiciji infantilne kolike (grčevi) označavaju kliničko stanje nekontrolisanog plača i nemira praćenog promjenom boje lica, meteorističnim trbuhom, kod zdravog djeteta u prva tri mjeseca života (Roma III kriteriji): 

 • 3 i više sati dnevno
 • 3 i više dana u sedmici
 • tokom najmanje jedne sedmice2

Najčešći razlog posjete pedijatru u prva tri mjeseca života djeteta su kolike i kod 26% dojenčadi  postavi se dijagnoza infantilnih kolika.3

Razlozi nastanka dojenačkih grčeva-kolika?

Dosadašnjim istraživanjima uzrok infantilnih (dojenačkih) kolika nije dokazan, nema pojedinačnog uzroka i nema uzročne (pojedinačne) terapije. Prema najnovijim istraživanjima uloga crijevne flore i kolonizacija digestivnog trakta dobrim bakterijama (laktobacilima) u prvim danima i mjesecima života djeteta je veoma važna za imunitet. Ukoliko se u crijevnoj flori poremeti odnos „dobrih“ bakterija (laktobacila) i poveća se kolonizacija „loših“ bakterija, to može biti jedan od uzroka infantilnih kolika kod dojenčadi.4,5


Možemo li spriječiti ili ublažiti pojavu grčeva? 

Treba reći da je prirodna ishrana (dojenje) osnov zdravog početka života djeteta, važno je imati na umu da je Vaše dijete zdravo i da su kolike prolazni simptom. Oko 25% dojenčadi na ishrani dječijim mliječnim formulama mogu da imaju kolike zbog prolazne intolerancije na proteine kravljeg mlijeka, te uvođenjem hipoalergenih mliječnih formula simptomi se poboljšavaju.6 Napade grčeva i plača, između ostalog, mogu ublažiti i fizičke metode kao što su podrigivanje nakon obroka, ležanje na trbuhu pod nadzorom, masaža trbuha, dnevna rutina spavanja i hranjenja, blizina majke.

Koji su preporučeni medicinski tretmani?

Mogućnosti tretmana infantilnih kolika lijekovima su ograničene. Najčešće korišteni lijek u terapiji infantilnih kolika je Simetikon, ali kliničke studije objavljene u žurnalu “Pediatrics“ 2007. godine su pokazale da simetikon nije efikasniji od placeba u tretmanu dojenačkih kolika.7 Najnovija naučna i klinička ispitivanja su pokazala da primjena probiotika u prvim mjesecima života djeteta može da smanji intenzitet i učestalost infantilnih kolika. Jedan od probiotika je i Limosilactobacillus reuteri DSM 17938 (Limosilactobacillus reuteri Protectis), probiotik koji je originalno izolovan iz majčinog mlijeka i ima dokazanu sigurnost i efikasnost.

Da li su svi probiotici isti?

Ovdje je jako bitno naglasiti i shvatiti da se probiotici međusobno veoma razlikuju. Naučne studije koje porede različite sojeve probiotika pokazale su da samo pojedini sojevi preživljavaju u probavnom sistemu, što je odlučujući  kriterij za definiciju probiotika. U toku in vitro naučnih studija, 35 različitih sojeva probiotika su podvrgnuti testiranju, kako bi se ispitalo njihovo 5-dnevno preživljavanje u simuliranom probavnom sistemu. Limosilactobacillus reuteri Protectis zajedno sa još dva soja probiotika su preživjela u simuliranom probavnom sistemu.8 Također, studijski je potvrđeno da primjena L. reuteri Protectis značajno reducira vrijeme plača kod beba sa dojenačkim kolikama u poređenju sa simetikonom7, kao i u poređenju sa placebom.9

Gdje se mogu nabaviti preparati sa Limosilactobacillus reuteri Protectis?

Probiotik nove generacije koji sadrži Limosilactobacillus reuteri Protectis, jedini probiotik izolovan iz majčinog mlijeka, nalazi se u proizvodu BioGaia®, renomirane švedske farmaceutske firme. BioGaia® probiotik nalazi se na tržištu u obliku kapi za novorođenčad i u obliku tableta za žvakanje za djecu i odrasle. BioGaia® kapi mogu se primjenjivati od 1.dana rođenja po 5 kapi dnevno i mogu smanjiti intenzitet i učestalost grčeva kod beba.10 

Na tržištu se nalaze i BioGaia® kapi sa vitaminom D3, koji u jednom proizvodu kombinuje klinički dokazani probiotski soj L. reuteri Protectis i preporučenu dnevnu dozu vitamina D3.

I ovaj oblik probiotskih kapi se mogu takođe primjenjivati od 1. dana rođenja po 5 kapi dnevno.11

Za stariju djecu i odrasle BioGaia® probiotičke tablete za žvakanje su prijatnog osvježavajućeg okusa limuna, i roditeljima olakšavaju saradnju sa djetetom pri uzimanju probiotičkog proizvoda. Dovoljna je jedna tableta za žvakanje u toku dana.12

Za kraj, savjet majkama da doje svoju djecu i da kod pojave dojenačkih kolika koriste probiotike sa naučno i klinički dokazanom efikasnošću.

Ovaj članak je sponzorisan od strane kompanije Ewopharma d.o.o Sarajevo.

Reference:

 1. Freedman SB et al. The crying infant: diagnostic testing and frequency of serious underlying disease.Pediatrics 2009;123:841-848.
 2. Hyman PE et al., Childhood Functional Gastrointestinal Disorders:Neonate/Toddler.Gastroenterology 2006;130:1519-1526.
 3. Rosen LD et al. Complementary Holistic, and Integrative Medicine: Colic. Pediatrics in Review, Vol. Oct 2007; 28:381-385. 
 4. Savino F et al. Intestinal microflora in breastfed colicky and non-colicky infants. Acta Paeidatr 2004; 93:825-829.
 5. Savino F et al. Bacterial counts of intestinal Lactobacillus species in infants with colic. Pediatr Allergy Immunol 2005; 16:72-75.
 6. Hill DJ et al. Infantile colic and hypersensitivity. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2000; 30:S67-76.  
 7. Savino F et al. Lactobacillus reuteri ATCC 55730 versus Simethicone in the treatment of infantile colic: a prospective randomized study. Pediatrics, Jan 2007; 119:e124-130.
 8. Gibson G.R. and Brostoff J. An evaluation of probiotic effects in the human gut: microbial aspects.2005. www.foodstandards.gov.uk.
 9. Savino F et al. Lactobacillus reuteri DSM 17938 in Infantile Colic: A Randomizes, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Pediatrics 2010; 126;e526 e533.
 10. Odobrena deklaracija BioGaia Protectis Baby
 11. Odobrena deklaracija BioGaia Protectis Baby sa vitaminom D3
 12. Odobrena deklaracija BioGaia Protectis tablete

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave