Dojenačke kolike – kako spriječiti i ublažiti pojavu grčeva?

Piše: dr. Svjetlana Grubeša Raguž, specijalista pedijatar, Odjel neonatologije, SKB Mostar

Dojenačke kolike, poznate i kao grčevi kod beba su čest simptom koji se javlja u prva tri mjeseca života djeteta. Uzrok pojave kolika kod novorođenčeta i dojenčeta nije do kraja objašnjen.1

Po definiciji, infantilne kolike (grčevi) označavaju kliničko stanje nekontrolisanog plača i nemira praćenog promjenom boje lica, meteorističnim trbuhom kod zdravog djeteta u prva tri mjeseca života i to (Roma III kriteriji): 

 • 3 i više sati dnevno
 • 3 i više dana u sedmici
 • tokom najmanje jedne sedmice2

Infantilne kolike su najčešći razlog posjete pedijatru u prva tri mjeseca života djeteta i skoro jedna trećina beba (26%) dobije dijagnozu infantilnih kolika.3 U dosadašnjim istraživanjima uzrok dojenačkih kolika nije dokazan, nema pojedinačnog uzroka i nema uzročne (pojedinačne) terapije. Najnovija istraživanja su pokazala da je uloga crijevne flore i kolonizacija digestivnog trakta dobrim bakterijama (laktobacilima) u prvim danima i mjesecima života djeteta izuzetno važna za razvoj imuniteta. Ako se u crijevnoj flori smanji broj „dobrih“ bakterija (laktobacila) i poveća se kolonizacija „loših“ bakterija, to može biti jedan od uzroka infantilnih kolika kod dojenčadi.4,5

Roditelji često postavljaju pitanje da li se može spriječiti ili ublažiti pojava grčeva kod beba i na koji način? Važno je imati na umu da je Vaše dijete zdravo i da su kolike prolazni simptom, koji se javlja i kod beba koje su samo dojene i kod beba koje su na ishrani dječijim mliječnim formulama. Oko 25% dojenčadi na ishrani dječijim mliječnim formulama mogu da imaju kolike zbog prolazne intolerancije na proteine kravljeg mlijeka, te uvođenjem hipoalergenih mliječnih formula simptomi se poboljšavaju.6

Majkama koje isključivo doje svoje bebe savjetuje se da obrate pažnju na svoju ishranu jer postoji mogućnost da određene namirnice koje majka jede ne odgovaraju bebi.

Napade grčeva i plača između ostalog mogu ublažiti i fizičke metode kao sto su podrigivanje nakon obroka, ležanje na trbuhu pod nadzorom, masaža trbuha, dnevna rutina spavanja i hranjenja, blizina majke.

Terapija infantilnih kolika lijekovima je ograničena. 

Najnovija naučna i klinička ispitivanja su pokazala da primjena probiotika u prvim mjesecima života djeteta može da smanji intenzitet i učestalost infantilnih kolika. Jedan od probiotika je i Limosilactobacillus reuteri DSM 17938 (Limosilactobacillus reuteri Protectis), probiotik koji je originalno izolovan iz majčinog mlijeka i ima dokazanu sigurnost i efikasnost.7

Bitni je naglasiti da nisu svi probiotici isti.

Probiotici se međusobno razlikuju i naučne studije koje porede različite sojeve probiotika pokazale su da samo pojedini sojevi preživljavaju u probavnom sistemu, što je odlučujući  kriterijum za definiciju probiotika.  U toku in vitro naučnih studija, 35 različitih sojeva probiotika su podvrgnuti testiranju, kako bi se ispitalo njihovo 5-dnevno preživljavanje u simuliranom probavnom sistemu. Limosilactobacillus reuteri Protectis zajedno sa još dva soja probiotika su preživjela u simuliranom probavnom sistemu.8 Također, klinički je potvrđeno da primjena L. reuteri Protectis značajno smanjuje vrijeme plača kod beba sa dojenačkim kolikama u poređenju sa simetikonom7, kao i u poređenju sa placebom.9


Gdje se može nabaviti probiotik L.reuteri Protectis?

Probiotik nove generacije koji sadrži Limosilactobacillus reuteri Protectis, jedini probiotik izolovan iz majčinog mlijeka, nalazi se u proizvodu BioGaia®, renomirane švedske farmaceutske kompanije. BioGaia® probiotik nalazi se na tržištu u obliku kapi za novorođenčad i u obliku tableta za žvakanje za djecu i odrasle. BioGaia® kapi mogu se primjenjivati od 1. dana rođenja po 5 kapi dnevno i mogu smanjiti intenzitet i učestalost grčeva kod beba.10 Na tržištu postoje i BioGaia® kapi sa vitaminom D3, koji u jednom proizvodu kombinuje klinički dokazani probiotski soj Limosilactobacillus reuteri Protectis i preporučenu dnevnu dozu vitamina D3.  I ovaj oblik probiotskih kapi se može također primjenjivati od 1. dana rođenja po 5 kapi dnevno.11

Za stariju djecu i odrasle, dostupne su BioGaia® probiotičke tablete za žvakanje, prijatnog i osvježavajućeg okusa limuna. Dovoljna je jedna tableta za žvakanje u toku dana.12

Savjet majkama jeste da svakako doje svoju djecu i da kod pojave dojenačkih kolika koriste probiotike sa klinički dokazanom efikasnošću.

Ovaj članak je sponzorisan od strane kompanije Ewopharma d.o.o. Sarajevo. 

Reference:

 1. Freedman SB et al. The crying infant: diagnostic testing and frequency of serious underlying disease.Pediatrics 2009;123:841-848.
 2. Hyman PE et al., Childhood Functional Gastrointestinal Disorders:Neonate/Toddler.Gastroenterology 2006;130:1519-1526.
 3. Rosen LD et al. Complementary Holistic, and Integrative Medicine: Colic. Pediatrics in Review, Vol. Oct 2007; 28:381-385. 
 4. Savino F et al. Intestinal microflora in breastfed colicky and non-colicky infants. Acta Paeidatr 2004; 93:825-829.
 5. Savino F et al. Bacterial counts of intestinal Lactobacillus species in infants with colic. Pediatr Allergy Immunol 2005; 16:72-75.
 6. Hill DJ et al. Infantile colic and hypersensitivity. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2000; 30:S67-76.  
 7. Savino F et al. Lactobacillus reuteri ATCC 55730 versus Simethicone in the treatment of infantile colic: a prospective randomized study. Pediatrics, Jan 2007; 119:e124-130.
 8. Gibson G.R. and Brostoff J. An evaluation of probiotic effects in the human gut: microbial aspects.2005. www.foodstandards.gov.uk.
 9. Savino F et al. Lactobacillus reuteri DSM 17938 in Infantile Colic: A Randomizes, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Pediatrics 2010; 126;e526 e533.
 10. Odobrena deklaracija BioGaia Protectis kapi
 11. Odobrena deklaracija BioGaia Protectis kapi sa vitaminom D3
 12. Odobrena deklaracija BioGaia Protectis tablete

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave