Dojenačke akne i tjemenica: kako njegovati Vašu bebu?

U mjesecima koji slijede nakon rođenja bebe su sklone dječjim patologijama kože i upalama. Dva najščešća i najpoznatija takva stanja jesu dojenačke akne i tjemenica. Iako nema mjesta brizi pošto ta stanja obično nestaju sama od sebe, donosimo Vam nekoliko savjeta kako ih tretirati ako se pojave.

 

Dojenačke akne kod beba

Dojenačke akne se kod beba mogu pojaviti unutar prva dvije sedmice nakon rođenja u obliku bubuljica na licu, posebno na obrazima, čelu, bradi i povremeno vratu. Koža na i oko bubuljica poprima crvenu boju što se može pogoršati kad je toplo ili kad je beba uznemirena.

Dojenačke akne se obično očiste bez dermatološkog tretmana nekoliko mjeseci nakon izbijanja. Protiv nadraženosti kože tokom kupanja ili tuširanja možete koristiti LIPIKAR Syndet AP+, koji je nježan prema osjetljivoj koži beba. Neka Vam La Roche-Posay termalna izvorska voda bude pri ruci kako biste je mogli raspršiti po licu i ostalim zahvaćenim dijelovima tijela i smiriti kožu Vaše bebe.

Iako nije potrebno tretirati dojenačke akne, trebali biste paziti da ne koristite proizvode ili tretmane koji pogoršavaju stanje kože beba poput sapuna bogatih lipidima, masti ili proizvoda protiv akni za mlade i odrasle.

Tjemenica

Uzrokuje ju uglavnom višak sebuma na vlasištu i prisutna je u obliku ljuskica na bebinoj glavi.

Nježno masirajte bebino vlasište posebnim proizvodom za pranje poput Lipikar Syndet AP+ svaki dan za vrijeme kupanja ili tuširanja. To će omekšati naslage i odvojiti ih od vlasišta te će na kraju same otpasti. Na kraju kupanja raspršite La Roche-Posay termalnu izvorsku vodu i smirite bebinu kožu.

Za sprečavanje infekcije izbjegavajte češanje.

 

www.laroche-posay.com.hr

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave