Dobre bakterije u službi zdravlja

Autor: dr.med.sc. Adnan Aljukić, spec. urgentne medicine, JZU Dom zdravlja Lukavac

Na početku ovog teksta bismo mogli reći da naše zdravlje počinje u crijevima. Tačnije naše zdravlje i imunitet uveliko zavise od bakterija u našim crijevima. U crijevima se nalaze i korisne i štetne bakterije. Stručnjaci se slažu da bi omjer trebao biti približno 85% dobrih i 15% loših bakterija. No u nekim situacijama je ovaj omjer poremećen i to stanje nazivamo disbioza. Konzumiranjem probiotičke hrane i probiotičkih dodataka prehrani pomažmo našem organizmu da se taj omjer vrati u normalu. Nova istraživanja nam pokazuju da pozitivan uticaj probiotika seže puno dalje nego što se mislilo. Probiotici su ključni, ne samo za bolje zdravlje i jači imuni sistem, nego i za oporavak probavnog trakta, mentalnog zdravlja i neuroloških poremećaja. Prvi i najzanemareniji razlog zašto je probavni trakt toliko važan za naše zdravlje leži u činjenici da se 80% našeg cijelog imunog sistema nalazi upravo u probavnom traktu.

Kao dodatak uticaju na imuni sistem, probavni trakt je drugi najveći dio našeg neurološkog sistema. Zovemo ga enterički živčani sistem i on se nalazi u našim crijevima. Zato ga zovu našim drugim mozgom.

 Naše dobre bakterije su također odgovorne i za:

 • sintezu vitamina B12, butirata i vitamina K2
  ·         izbacivanje loših bakterija, kvasaca i gljivica
  ·         stvaranje enzima koji uništavaju štetne bakterije
  ·         stimulaciju izlučivanja imunoglobulina A (iga) i regulatornih T-stanica

Crijevna mikroflora je važna za sazrijevanje imunog sistema, razvoj normalne crijevne morfologije, održavanje hroničnog i imunološki posredovanog upalnog odgovora, održavanje funkcije crijevne sluznice, odbranu od alergena te pomaže u prevenciji od pričvršćivanja patogenih mikroorganizama. Probiotici pomažu u uspostavljanju ravnoteže (između tzv. “dobrih i loših” bakterija) u našim crijevima, jer mikroflora može postati poremećena uslijed bolesti, stresa, starenja, uzimanja antibiotika ili drugih lijekova, izlaganja toksinima, prekomjernoj konzumaciji alkohola, te čak i kod korištenja antibakterijskih sapuna. Da bi se probiotik našao na tržištu moraju biti provedena odgovarajuća naučna ispitivanja i potvrđeni pozitivni efekti na zdravlje, odnosno preventivni i zdravstveni efekti na određene bolesti. 

Probiotici su definirani svojim rodom, vrstom i podvrstom, te oznakom koja označava specifičan soj. Primjena probiotika se pozitivno odražava na naše zdravlje, ali samo u slučaju kada koristimo visoko kvalitetne proizvode na pravi način i u pravo vrijeme. 

Probiotik nove generacije koji u svom sastavu ima Limosilactobacillus reuteri DSM 17938 Protectis, bakterijski soj koji predstavlja dio normalne mikroflore mlijeka zdravih majki i jedini probiotik izolovan iz majčinog mlijeka, nalazi se u sastavu proizvoda BioGaia®. BioGaia® tablete za žvakanje ne sadrže gluten, laktozu, niti mliječne bjelančevine. BioGaia® tablete za žvakanje su jednostavan, siguran i ugodan način ponovnog uspostavljanja i održavanja zdrave crijevne ravnoteže i poboljšanja zdravlja probavnog sistema. Samo jedna tableta na dan osigurava preporučenu dozu od 100 miliona živih bakterija Limosilactobacillus reuteri Protectis. Pogodne su za djecu od tri godine starosti i odrasle osobe. BioGaia® tablete se mogu prožvakati ili polako rastopiti u ustima.

Smanjuju učestalost pojave neželjenih efekata u toku primjene antibiotika

Neadekvatna i neracionalna upotreba antibiotika može da dovede do pojave neželjenih djelovanja (povraćanje, proljev, nadimanje, bolovi u stomaku). Neželjena dejstva se javljaju kada se neadekvatnom primjenom antibiotika naruši normalna ravnoteža “dobrih” i “loših” bakterija u crijevnoj mikroflori, što dovede do povećanog razmnožavanja “loših” bakterija. Da bi se izbjeglo neželjeno djelovanje antibiotika potrebno je probiotik uzimati 2-3 sata prije ili poslije doze antibiotika.2

Probiotici štite za vrijeme prehlade i gripe

Tokom sezone prehlade i gripe probiotici štite ljudski organizam na više načina: imunološki, aktivacijom lokalnih makrofaga povećavajući antigensku prezentaciju limfocitima B i produkciju imunoglobulina, kako lokalno tako i sistemski.3 

Smanjuju nivo holesterola u krvi

Naučnici Američke asocijacije za srce (American Heart Association, AHA) su otkrili da svakodnevna primjena probiotika snižava razinu lošeg holesterola u krvi za 12%, koji dovodi do začepljenja krvnih sudova, zbog čega najčešće nastaje infarkt miokarda.4

Imaju povoljan učinak na sportski život 

Od posebnog značaja je povoljan učinak probiotika kod sportista, poput profesionalnih sportista, kao i osoba koje intenzivno treniraju, barem tri puta sedmično po sat vremena. Treninzi, bilo da se radi o vježbama izdržljivosti ili drugim vježbama, mogu utjecati na pojačanu propusnost crijeva što omogućava ulazak molekula koje inače u zdravoj flori ne prolaze crijevnu barijeru. Vježbanjem se većina krvi usmjerava prema mišićima, čime probavni trakt ostaje pod uticajem smanjenog krvnog toka, a povećanje temperature u probavnom traktu zbog vježbanja također može pridonijeti povećanju propusnosti crijeva i disbalansu crijevne mikroflore. Kod sportista narušena ravnoteža je važna, ne samo kao moguća prijetnja za razvoj bolesnih stanja, nego i za pravilan metabolizam makro i mikronutrijenata.5

U svim apotekama pronađite BioGaia® tablete za žvakanje, kao i BioGaia® tablete koje dolaze u kombinaciji s vitaminom D. Prva tableta za žvakanje sa živim aktivnim bakterijama, potpuno prirodne (potiču iz majčina mlijeka), klinički dokazano dopunjavaju vašu crijevnu floru i crijevnu floru vašeg djeteta, djelotvorne i kod liječenja antibioticima, otporne na želučanu kiselinu, te potpuno sigurne i za djecu i odrasle, jednostavne za upotrebu. Svježi okus limuna bez šećera. 

BioGaia® tablete za žvakanje jednostavan su, siguran i ugodan način ponovnog uspostavljanja i održavanja zdrave crijevne ravnoteže i poboljšanja zdravlja probavnog sistema.6

Ovaj članak je sponzorisan od strane kompanije Ewopharma d.o.o. Sarajevo. 

Reference:

 1. Wilkins T et al, Probiotics for Gastrointestinal Conditions: A Summary of the Evidence, American Family Physician, 2017 Aug 1;96(3):170-178
 2. Hempel S et al, Probiotics for the prevention and treatment of antibiotic-associated diarrhea: a systematic review and meta-analysis, JAMA, 2012 May 9;307(18):1959-69.
 3. Intestinal Flora and Disease Mutually Shape the Regional Immune System in the Intestinal Tract.Zhou B, Yuan Y, Zhang S, Guo C, Li X, Li G, Xiong W, Zeng Z.Front Immunol. 2020 Apr 3;11:575. doi: 10.3389/fimmu.2020.00575. eCollection 2020. Review.
 4. American Heart Association News ,Eating probiotics regularly may improve your blood pressure, July 21, 2014

 https://www.heart.org/en/news/2018/05/01/eating-probiotics-regularly-may-improve-your-blood-pressure

 1. Probiotic supplementation increases carbohydrate metabolism in trained male cyclists: a randomized, double-blind, placebo-controlled crossover trial.Pugh JN, Wagenmakers AJM, Doran DA, Fleming SC, Fielding BA, Morton JP, Close GL.Am J Physiol Endocrinol Metab. 2020 Apr 1;318(4):E504-E513. doi: 10.1152/ajpendo.00452.2019. Epub 2020 Feb 18. 
 2. Odobrena deklaracija BioGaia tableta

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave