Dobar početak je bitan 

Prirodni porođaj i dojenje najbolji su način da se kod novorođene bebe razvije zdrava zajednica dobrih bakterija u crijevima. Nažalost, često to nije moguće osigurati, pa su mnoge bebe uskraćene za optimalan početak.

Zašto je uopšte bitan razvoj mikrobiote? Danas se zna da bakterije u i na našem organizmu nisu samo slučajni stanari, nego su u stalnoj interakciji sa mnogim funkcijama našeg organizma. Pokazalo se da smanjena raznovrsnost i izmijenjen sastav ovih bakterija kod dojenčadi, koji se sreće kod beba rođenih carskim rezom, hranjenih formulom, ili beba koje su morale koristiti antibiotik, povećava pojavu alergijskih i atopijskih problema, pretilosti, dijabetesa, metaboličkih poremećaja, ukratko raznih zdravstvenih problema kasnije u životu. 

Upravo zato se u svijetu razvijaju i preporučuju probiotici namijenjeni novorođenim bebama, sa sadržajem bakterijskih sojeva tipičnih za ovaj uzrast. Prema nedavno objavljenom ispitivanju, korištenje određenog soja bifidobakterija u periodu tokom 3 sedmice kod beba starih 7 dana imalo je brojna pozitivna djelovanja  u periodu praćenja beba, odnosno do navršene prve godine života. Ispitivanja rađena sa bebama jasno ukazuju na potrebu da se sastav probiotika prilagodi novorođenačkoj dobi, obzirom da se ljudski mikrobiom mijenja kroz različite etape života, te se i suplementacija mora prilagoditi potrebama. 

NBL Probiotic D3drop je upravo takav proizvod, koji kombinuje bifidobakterije, primarne kolonizatore crijeva novorođenčeta čija prisutnost i raznovrsnost korelira sa zdravljem.

Umjesto uobičajene suplementacije D3 kapima, dodatak kombinacije bifidobakterija tokom prvih nekoliko sedmica života čini se kao dobar način da se uhvati dobar početak ukoliko beba nije imala mogućnost roditi se prirodnim porođajem, mora se hraniti formulom ili je u ranoj fazi života morala koristiti antibiotik.

NBL Probiotic D3drop oralne kapi sadrže probiotičke bakterije 5×108 cfu:

Bifidobacterium infantis

Bifidobacterium breve

Bifidobacterium longum

Bifidobacterium bifidum

Vitamin D3 10 µg (400 IJ).

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave