Dobar odnos roditelja i djece – kako ga izgraditi

Djeca najbolje uče i razvijaju se kada imaju snažne, pozitivne odnose s roditeljima koji su puni ljubavi.

To je zato što pozitivni odnosi s roditeljima pomažu djeci da nauče o svijetu – je li svijet siguran, jesu li voljeni, ko ih voli, šta se događa kad plaču, smiju se ili prave grimase i još mnogo toga.

Pozitivan odnos sa djetetom možete izgraditi tako da:

budete prisutni u životu djeteta

provodite kvalitetno vrijeme sa svojim djetetom

stvarate brižno okruženje puno povjerenja i poštovanja.

Ne postoji formula za izgradnju odnosa između roditelja i djeteta, ali ako se vaš odnos s djetetom većinu vremena gradi na toplim interakcijama koje djeca vole i na njih reaguju, vaše će se dijete osjećati voljeno i sigurno.

Kako izgraditi pozitivan odnos

Prilagodite se situaciji i razmišljajte o tome šta se dešava s vašim djetetom. Pokazujte vašem djetetu da vam je stalo do stvari koje su mu bitne, što je osnova za jaku vezu.

Evo nekoliko ideja kako biti tu za svoje dijete:

Pokažite prihvatanje, dopustite da vaše dijete bude dosljedno sebi i pokušajte ne davati upute cijelo vrijeme. Ako se vaše dijete želi pretvarati da su kockice ljudi, to je u redu. Ne morate nagovoriti dijete da ih koristi na ‘pravi’ način.

Gledajte šta vaše dijete radi i komentarišite ili ohrabrujte bez osude. Na primjer, ‘Da li velika plava kockica blokira vlasnike prodavnice? A ide li mala crvena kockica u kupovinu? ’

Slušajte svoje dijete i pokušajte se prilagoditi stvarnim djetetovim osjećajima. Na primjer, ako vam dijete priča dugu priču o mnogim stvarima koje su se dogodile tokom dana, možda će zaista reći da im se sviđa nova učiteljica ili da je dobro raspoloženo.

Zaustavite se i razmislite o tome šta vam govori ponašanje vašeg djeteta. Na primjer, ako se vaše tinejdžersko dijete mota po kuhinji, ali ne razgovara puno, možda bi samo htjelo biti blizu vas. Možete ih zagrliti ili im dopustiti da pomažu u kuhanju, bez potrebe za razgovorom.

Trenuci sa djetetom pružaju djetetu mogućnosti da preuzme vodstvo. Na primjer:

Neka vaše dijete vodi igru ​​promatrajući vas i odgovarajte na ono što dijete govori ili radi. Ovo je sjajno za mlađu djecu.

Podržite djetetove ideje. Na primjer, ako vaše starije dijete odluči planirati porodični obrok, zašto ne biste rekli da?

Kada vaše dijete izrazi mišljenje, razgovor biste mogli koristiti kao način da saznate više o djetetovim mislima i osjećajima, čak i ako se razlikuju od vaših.

Prethodni članakBebin osmijeh
Naredni članakSan novorođenčadi

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave