Dječiji pirsing uha

Dvije godine su pogodna dob za pirsing uha zbog nekoliko razloga.

Uvod: Dječiji pirsing ušiju je uobičajena praksa u nekoliko kultura širom svijeta. U nekim društvima dječaci također probijaju uši kad su tek djeca. Međutim, uvijek je teška odluka koju roditelji trebaju donijeti, s obzirom na bol koju dijete može da trpi. U nastavku teksta donosimo odgovore  na neka od pitanja  koja muče roditelje  kada je u pitanju pirsing uha.

Važno je napomenuti da u svijetu postoje ogromne razlike u pogledu pirsinga uha. U nekim su zemljama postojale brojne zagovaračke kampanje protiv pirsinga uha kod beba, dok se u drugim mjestima smatra tradicijom i „čudno“, ako se to ne učini.

Kada mogu probiti uši bebe?

Prema Američkoj akademiji za pedijatriju (AAP), ne postoji fiksna dob za probijanje ušiju vašeg djeteta, i bez obzira na dob, probijanje ušiju nije rizično ako je ispravno i higijenski izvedeno. Neki roditelji to rade kada beba ima samo 12 dana, dok neki radije čekaju prvi rođendan. Neke medicinske ustanove preporučuju čekanje dok dijete ne ostari dovoljno da se brine za uho.  AAP preporučuje da pričekate dok dijete ne ostari dovoljno da se pobrine za probušeno uho. U stvarnom smislu to bi se trebalo prevesti u dobi od dvije godine.

Dvije godine su pogodna dob za pirsing uha zbog nekoliko razloga. Pa tako, tijelo vaše bebe manje je sklono alergijama, dovoljno je staro da razumije upute, a koža je i dalje meka, ali ne osjetljiva kao prije. To je i vrijeme do kojeg bi se izvela većina glavnih imunizacijskih snimaka, uključujući tetanus. Studija je pokazala da su djeca najmanje sklona keloidima – prekomjernom porastu ožiljnog tkiva – kada se pirsing vrši između jedne i deset godina starosti.

Gdje mogu probiti uši bebe?

Neki to rade kod svog lokalnog zlatara, dok neki radije idu medicinskom profesionalcu, koji je također  vješt sa piersing uha. Ovdje nema ograničenja pod uvjetom da je osoba profesionalna, a mjesto je aseptično. Alat koji se koristi za posao mora biti sterilan. Imajte na umu da je pirsing uha različit za bebe i odrasle. Stoga, napravite neko istraživanje i pronađite mjesto koje će imati pristojnu reputaciju da se djetetov pirsing obavi. Nemojte jednostavno odabrati slučajno mjesto. Dajte prednost pedijatrima i medicinskim radnicima koji rade pirsing uha uz naknadu, jer su educirani o sigurnosnim smjernicama.

Kako je piercing uha napravljen za bebe?

Proces pirsinga za bebe može biti sličan onome za odrasle. Evo postupnog postupka:

1. korak: tehničar / ljekar dezinficira mjesto uboda čisteći ga alkoholom ili bilo kojim drugim dezinfekcijskim sredstvom za kožu. Da bi stvari bile higijenske i profesionalne, moraju nositi hirurške rukavice.

Korak 2: Pirsing se može obaviti pomoću igle ili probojnih pištolja. Ovisi o tome što roditelj preferira i što preporučuje stručnjak za pirsing uha. Oboje uzrokuje malo boli, ali samo u slučaju pirsinga koji traje nekoliko minuta.

Korak 3: Rupe će se zatim napuniti zlatnim naušnicama, koje djeluju kao zamjena za mjesto da se rupa ne zatvori. Zlato je metal izbora, jer je manje vjerojatno da će izazvati infekcije i / ili alergijske reakcije. Ne pojačava postojeće crvenilo i blagu upalu. Pazite da zlato bude najmanje 14 karata. Alternativa zlatu je kirurški čelik koji ne sadrži nikal. Pozlaćene naušnice od kirurškog čelika su također dobre.

Korak 4: Dezinfekcijsko sredstvo treba nanijeti na mjesto uboda. Tehničar / ljekar će tražiti da dezinficijens primjenjujete dva puta dnevno sedam dana. Zatim trebate premiještati naušnice s jednog uha na drugo svakih sedam dana sljedećih šest sedmica.

Donji dio uha je idealno mjesto za pirsing. Mrlje koje nisu uobičajene za uši nisu predviđene za piercing tijekom djetinjstva. Također ih ne preporučuju pedijatri. Stoga pirsing za djecu samo ide na donji dio uha; lakše je i manje bolno zbog nedostatka kosti u toj regiji. Za postupak je potrebna priprema s vaše strane kako kasnije ne bi postao užurban.

Kako pripremiti dijete za pirsing uha?

Nekoliko jednostavnih priprema mogu postupak pirsinga učiniti jednostavnim. Dijete bi trebalo biti dobrog zdravlja kako bi umanjilo šansu za razdražljivost i poboljšalo toleranciju tijekom postupka. Ako je bolesno ili se samo suočilo s mnoštvom bolesti, odgodite plan za kasnije. U nekim rijetkim slučajevima dijete može imati povećan rizik od infekcije ako pati od urođene srčane bolesti. Obavezno nosite omiljene igračke, dudu ili druge zanimljive stvari svog djeteta kako biste je odvratili od pirsinga. Na veliki dan, dopustite svom djetetu da nosi odjeću s kopčama koja se može skinuti, bez da vuče haljinu preko glave. Ovo može umanjiti mogućnost slučajnog tegljenja na ušima. Tokom postupka pirsinga, držite dijete čvrsto, ali nježno. Vrlo je vjerojatno da će se pomaknuti nakon proboja prvog uha. Pokušajte da djete držite  mirno i umirite ga umirujućim riječima. Pohvalite svoje dijete da je bilo hrabro i suradnički tokom cijelog postupka. Kasnije mu priuštite posebnu poslasticu. Nakon što je pirsing završen, morate odabrati naušnice koje su sigurne i prikladne za vašeg mališana.

Zacijeljenje i moguće infekcije

Trebat će otprilike četiri do šest tjedana da rupe zacijele. Tijekom ove faze provjerite ima li infekcija: Kao što je gore spomenuto, naušnice izmjenjujte jednom tjedno s jednog na drugo uho. Svaki put kada uklonite naušnicu, očistite je pamučnim tamponom umočenim u dezinfekcijsko sredstvo. Čistim rukama nježite mjesto za probijanje. Temeljito operite i osušite ruke prije nego što dodirnete bebine uši.

Uzimajte nekoliko dezinfekcijskih sredstava dva puta dnevno, oko 45 dana nakon što je obavljen pirsing, kako biste spriječili širenje bakterija. Također, područje oko ušiju operite samo antibakterijskim sapunom koji je siguran za bebe. Držite dijete daleko od prašine, jer može biti nosilac bakterija. Spriječite da beba stegne uši. Svjesni ste da su probušene rupe u ušima sklone infekciji. Stoga provjerite ima li znakova infekcije. Znakovi infekcije su: hronično crvenilo u uhu koje traje sedmicama; curenje gnojne tečnosti iz probijenog mjesta; crveni mjehurići, veliki pojedinačni mjerur, povišena temperatura koja je svakako znak infekcije. Pravovremno prepoznavanje infekcije može pomoći u poduzimanju mjera.

Probušena rupa u uhu u osnovi je rana, i kao i svaka druga rana, može biti sklona infekciji nizom bakterija koje su prirodno prisutne na koži ili u zraku. Do infekcije najčešče dolazi zbog lošeg održavanja probijenog područja, a to uključuje mijenjanje naušnice ili njihovo pravilno čišćenje. Isto tako infekcija može nastati ako se ne primjenjuje dezinfekcijsko sredstvo ili je dijete izloženo bakterijama, prašini, ili zbog tijesnih naušnica, stalno trzanje ušiju I sl. Čak i ako se slijede sve upute, uvijek postoji rizik od infekcije ako je koža probijena.

Ako dođe do infekcije, potrebno je nanijeti malo dezinficijensa pamučnim tamponom i odvedite dijete ljekaru. Ne pokušavajte sami liječiti infekciju. Određeni lijekovi, poput vrućih kompresa ili tekuće slane vode na uho, djeluju za odrasle, ali mogu biti štetni za osjetljivu kožu djeteta. Možete nenamjerno spojiti infekcije. Ljekar je prava osoba koja procjenjuje infekciju i daje odgovarajuće lijekove. Za većinu blažih infekcija bit će dobro čišćenje i topikalna antibiotska mast. U nekim slučajevima mogu biti potrebni oralni antibiotici i / ili drugi tretmani.

Naušnice daju vašem djetetu novi i simpatičan izgled. Profesionalci mu probuše uši na higijenskom mjestu. Tada vodite računa o probušenom području da ne bude zaraženo. Pravilna njega nekoliko dana pomoći će bebi da uspješno prođe kroz ovaj period sa savršeno zacijeljenim ušima.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave