Dječija ljubomora

Djeca su obično vrlo eksplicitna kada je riječ o izražavanju emocija.

Možda se neće ustručavati izraziti ljubav, mržnju, tugu, ljubomoru ili druge takve emocije. Što se tiče ljubomore, ona može utjecati na djecu na više načina. Pa, šta biste trebali učiniti kad saznate da vaše dijete pokazuje ljubomoru? Zabrinutost da li će to početi negativno utjecati na prirodu vašeg djeteta također bi se mogla početi javljati. Ovaj članak može vam pomoći da saznate više o ljubomori kod djece i kako se efikasno nositi s njom.

Koji su uzroci ljubomore kod djece?

Ako se pitate šta bi moglo biti uzrok ljubomore vašeg djeteta, tada bi vam sljedeće tačke mogle pomoći da to bolje razumijete:

Pretjerano ugrađanje

Svi roditelji vole povremeno maziti i razmaziti svoju djecu. Međutim, ako pretjerano ugađate djetetu, to može stvoriti osjećaj superiornosti u odnosu na druge. Stoga, kad god vaše dijete naiđe na nekoga boljeg od njega ili nekoga ko posjeduje nešto bolje od onoga što vaše dijete može posjedovati, može se osjećati ljubomorno i nesigurno.

Poređenje

Sasvim je prirodno da roditelji upoređuju jedno dijete s drugim ili s drugom djecom. Međutim, u redu je dok ne dozvolite svom djetetu da zna za to. Ali ako ste otvoreni u pogledu upoređivanja i nastavite uspoređivati ​​svoje dijete s bratom ili sestrom ili prijateljem, to ne samo da može stvoriti osjećaj suparništva i niskog samopouzdanja, već može izazvati i ljubomoru.

Zabrinuti i zaštitnički roditelji

Roditelji se štite i brinu za dobrobit svoje djece. Međutim, ponekad roditelji mogu pretjerati, a kad puste dijete, dijete se može osjećati izgubljeno i razviti osjećaj ljubomore kod djece koja su sigurnija od njega.

Nezdrava konkurencija

Zdravo nadmetanje važno je za svako dijete, ali stvaranje nadmetanja tamo gdje to možda neće biti potrebno može negativno utjecati na djetetovu ličnost i rezultirati ljubomorom. To se može dogoditi kada možete upoređivati ​​i očekivati ​​od djeteta da radi ono za šta možda nije sposobno. Na primjer, ako jedno dijete dobro pleše, a vi očekujete da će i vaše dijete to učiniti, ali ono ne želi plesati ili ne voli plesati.

Pretjerana kontrola ili autoritativno roditeljstvo

Kada su roditelji previše strogi ili previše kontrolišu i očekuju da njihova djeca slijede njihova pravila i propise, čak i ne objašnjavajući razloge, velika je vjerovatnoća da će na kraju proizvesti osjećaje nezadovoljstva i ljubomore kod svoje djece. Njihova djeca mogu se osjećati manje sigurnom od svojih prijatelja ili vršnjaka stalnim boravkom u uređenom i ograničenom okruženju.

Vještine ili akademska ljubomora

Sva djeca nisu ista; neka se mogu istaknuti u sportu, drugi mogu biti dobri u školi. I, vrlo je često da djeca osjećaju ljubomoru prema djeci koja izuzetno dobro prolaze u akademskim ili vannastavnim aktivnostima.

Ljubomora kod brata ili sestre

Često se može vidjeti da je starije dijete ljubomorno na mlađeg brata ili sestru. To se može dogoditi kada roditelji fokus sa svog starijeg djeteta preusmjere na novorođeno dijete. Starijem djetetu može biti teško da se nosi sa situacijom i može razviti osjećaj ljubomore prema vlastitom bratu ili sestri.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave