Djeca i smijeh – dobitna kombinacija

Često kada razmišljamo o djeci, u glavi imamo sliku zabave, igre i smijeha. Igra je učenje za djecu, a smijeh je važan dio igre.  Humor može izgraditi dječiji vokabular, vještinu čitanja i asistirati im u kreativnom razmišljanju.

Mala djeca humor često pronalaze u neobičnim stvarima. Uživaju u pričama, rimama, glupim situacijama i igrama riječi. Kad djeca čuju šalu ili nešto što nam se čini smiješnim, moraju razmisliti i oslanjati se na svoja životna iskustva kako bi shvatili o čemu se radi u toj šali. Dječji se humor mijenja kako dijete raste i razvija naprednije vještine razmišljanja. Djeca će razvijati smisao za humor kako napreduju u razvoju i svojim tempom.

Prva godina života: Rani smijeh često je reakcija na primarnog njegovatelja. Do šestog mjeseca života beba će se smijati ponašanjima koja nisu tipična. Dojenčad prepoznaje ponašanje koje je izvan norme i često na promjenu reagira smijehom. Mnoge bebe uživaju u igri skrivača ili u drugim igrama koje su nepredvidive. Igračka koja iskače iz kutije ili igračke koje se pojave kad se pritisne dugme mogu bebi izazvati mnoštvo smijeha. Igra pretvaranja zabavlja većinu djece od 1 do 1.5 godine koja će izmisliti da je predmet nešto drugo ili će ga koristiti na duhovit način; stavljajući čarapu na ruku, a ne na stopalo.

Vrtićki uzrast – Kako djeca počinju razvijati jezičke vještine, igrat će se riječima; često namjerno nazivaju nešto pogrešnim imenom. Rimovanje postaje smiješan način vježbanja novootkrivenog rječnika. Slikovnice su popularne kod mališana koji uživaju u smiješnim slikama koje koriste uobičajene predmete kako bi prikazale nešto drugo. Igranje igara koje uključuju utrke i oponašanje smiješnih lica mogu dovesti vrtićku djecu do histeričnog smijeha.

Djeca školskog uzrasta – Zagonetke i besmislene šale omiljene su djeci u kasnijim predškolskim i ranim razredima osnovne škole. Ohrabrite dijete da se preruši, priča priče ili napiše vlastitu smiješnu priču. Dijeljenje dječjih knjiga može nasmijati vas i vaše dijete dok im pomažete naučiti rješavati probleme sa likovima u knjizi.

Humor i smijeh su važne socijalne vještine i mogu pomoći djeci kao ublaživač stresa kada se pojave životni izazovi. Smijeh je zvuk sreće; lako razumljiv na svakom jeziku. To je razvojna vještina koju djeca usvoje u ranom djetinjstvu koju možete lako ojačati i uživati dok to radite!

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave