Dijabetes u trudnoći – oblik „šećerne bolesti“

“Dijabetes – dobro, onda je vjerovatno u pitanju pretjerano konzumiranje slatkiša i jela za dvoje” – česta, ali nekvalificirana izjava o gestacijskom dijabetesu. Iako su žene sa viškom kilograma izložene većem riziku od zaraze, postoje mnogi drugi uzroci koji mogu dovesti do trudničkog dijabetesa.

Kao dobavljač energije, šećer je važan za sve aktivnosti tijela. Šećer zahtijeva da hormon insulin, koji se proizvodi u pankreasu, ulazi u ćelije. To je vrsta “ključa” koji gura šećer (glukozu) u ćelije tijela, na primjer u mišiće ili jetru. Insulin također reguliše količinu šećera u krvi: Nakon što se šećer transportuje u ćelije, nivo šećera u krvi se ponovo smanjuje. Međutim, hormonske promjene tokom trudnoće mogu dovesti do prestanka funkcionisanja proizvodnje insulina, do poremećaja u procesu šećera u krvi i tako povećati nivo šećera u krvi.

Gestacijski dijabetes, koji se naziva i gestacijski dijabetes ili dijabetes tipa 4, je rezultat ovog poremećaja u procesu šećera u krvi. Pet do osam procenata svih trudnica prima ovu dijagnozu, obično od 24. sedmice trudnoće. Razlog: Koncentracija hormona trudnoće kao što su estrogen i progestogeni povećava se sa trajanjem trudnoće.

Ovi hormoni su antidot za insulin za snižavanje šećera u krvi. Povećanje hormona trudnoće znači povećanu potrebu za insulinom i dodatnim radom za pankreas, što pojačava i povećava izlučivanje insulina. Na početku trudnoće, tijelo još uvek uspijeva da održi ravnotežu za optimalnu iskorišćenost šećera. Ali u jednom trenutku pankreas više neće zaostajati u proizvodnji insulina.

U mnogim slučajevima, žene ne shvataju da imaju dijabetes tipa 4. Zbog toga je važno da se vrše redovni pregledi kod ginekologa. Ako se javljaju pritužbe, one se izražavaju snažnim osjećajem žeđi, čestim mokrenjem, izraženim umorom ili infekcijama mokraćnog sistema.

U principu, svaka žena može da se razboli, ali podložnije su trudnice koje:

  • imaju prekomjernu težinu,
  • imaju bliske članove porodice sa dijabetesom,
  • već su imale gestacijski dijabetes u prethodnoj trudnoći,
  • imaju potrebu za uzimanjem kontrainsulina,
  • starije su od 30 godina,
  • više puta su imale abortus,
  • već su rodile dijete težine preko 4,5 kilograma.

Dijagonozu dijabetesa tip 4 možete dobiti testom šećera u krvi a test se odvija između 24. i 28. sedmice trudnoće. Međutim, ako je poznato da žena pripada rizičnoj grupi, ginekolog će provesti test između 12. i 16. sedmice trudnoće.

Dobri nivoi glukoze u krvi se zasnivaju na dva glavna stuba: vježbanje i zdrava prehrana koja zadovoljava vaše potrebe. Kod oko četiri od pet žena, povišeni nivo šećera u krvi može se kontrolisati tako što će:

  • mijenjati svoju ishranu i
  • umjereno vježbati u trudnoći,

da stimuliše metabolizam – sve dok ne postoje zdravstveni razlozi kao što su bol u trbuhu ili srčani i vaskularni poremećaji.

Kada je u pitanju ishrana, trebalo bi da preferirate hranu koja sadrži lagano probavljive ugljene hidrate, kao što su cijele žitarice, krompir i mahunarke. Na meniju su i voće i povrće.

Ako promjena u ishrani i redovno vježbanje ne daju željene rezultate i nivo glukoze u krvi i dalje bude previsok, potrebna je personalizovana insulinska terapija. To je slučaj i ako ginekolog na ultrazvuku otkrije da je beba prevelika. Zatim trudnica mora ubrizgati insulin u potkožno masno tkivo.

Na trudničkim treninzima, stručnjaci za dijabetes objašnjavaju rukovanje inzulinskim špricevima ili olovkama (izgleda kao olovka). Postoje i tablete, takozvani oralni antidiabetici, ali oni nisu odobreni za trudnički dijabetes. Nedostaje završno istraživanje o tome kako tablete utječu na trudnicu i nerođeno dijete.

Postoji i dobra vijest: Povišeni nivo glukoze u krvi obično nestaje nakon rođenja djeteta.

Autor: roditelj.ba

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave