Digitalno okruženje u BiH – da li su naša djeca dovoljno zaštićena?

Komunikacija djece se uveliko odvija korištenjem informacionih tehnologija. U Bosni i Hercegovini, kao i zemljama regije sve se više govori o načinima zaštite djece od štetnog djelovanja digitalnog okruženja naročito društvenih mreža. Glavni cilj je educirati razni spektar stručnjaka zainteresovanih za ovo područje.

Zloupotreba djece posredstvom informacijskih i komunikacijskih tehnologija, kao globalna kriminalna aktivnost, najviše se prakticira i širi posredstvom interneta, te predstavlja jedan od raširenijih oblika seksualnog zlostavljanja djece i maloljetnika u savremenom društvu.

Veliki doprinos borbi protiv zloupotrebe djece u digitalnom okruženju daje Međunarodni forum solidarnosti- MFS-EMMAUS. Uz podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke MFS EMMAUS u Bosni i Hercegovini realizira projekat „Prevencija zloupotrebe djece u digitalnom okruženju“.

Implementacija ovog projekta za cilj ima podizanje svijesti o zloupotrebi i ekspoloataciji djece u digitalnom okruženju, kao i prevenciju svih oblika nasilja nad djecom i mladima u Bosni i Hercegovini.

U okviru pomenutog projekta, u cilju jačanja kapaciteta obrazovnih institucija i vijeća roditelja za prevenciju zlostavljanja i eksploatacije djece posredstvom informacijskih i komunikacijskih tehnologija, članovi MFS- EMMAUS  realizirali su jednodnevnu edukacijsku radionicu za predstavnike vijeća roditelja i predstavnike osnovnih i srednjih škola u Bihaću i Mostaru, uz saglasnost Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta kantona.

Radionicu su vodili iskusni edukatori- ekspert MFS-EMMAUS-a sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti zaštite djece od zloupotrebe u digitalnom okruženju i profesor kriminologije, ekspert za oblasti „Nasilje nad djecom“, „Međuvršnjačko nasilje“ i „Zaštita djece na internetu“.

Autor: Roditelj.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave