Dejana Cetić: Porodica i odnos roditelja najvažniji su faktori za razvoj djetetove ličnosti

Sve radim od početka po nekom svom osjećaju.

Danas vam predstavljamo Dejanu Cetić iz Modriče. Sa Dejanom razgovarali smo o porodu, odgoju djece i o tome kako se snašla u ulozi majke. U nastavku teksta donosimo vam par savjeta.

Predstavite nam se.

Ja sam Dejana Cetić rođena 31.10.1988. Živim u Modriči, i mama sam dvije djevojčice. Po zanimanju sam poslovno, pravni tehničar, a od završetka školovanja radim u porodičnoj firmi. Interesovanja su mi svestrana, pronalazim se u mnogo čemu. Jako volim prirodu, fotografisanje, a veseli me i vrijeme provedeno u kuhinji i spremanje novih raznih jela. 

Recite nam kako je protekao Vaš porod?

U septembru 2017. sam postala prvi put majka. Trudnoća je protekla mirno i lijepo bez ikakvih zdravstvenih tegoba, mogu reći slobodno trudnoća za poželiti. Porod je prošao jako brzo i prirodnim putem 06.09. sam rodila svoju prvu djevojčicu Rinu. Drugu trudnoću sam dočekala za vrijeme pandemije. U strahu od svega i svačega sa maskom na licu, prirodnim putem 07.06.2020. rodila sam moju drugu djevojčicu Kalinu.  Olakšanje i mir koji sam taj trenutak osjetila je nešto što ću da pamtim za cijeli život.

Recite nam šta je po Vama najvažnije u odgoju djece?

Porodica i odnos roditelja najvažniji su faktori za razvoj djetetove ličnosti. Najvažnijim smatram da se dijete osjeća voljeno i sigurno. Roditelj dijete mora prihvatiti onakvim kakvo jeste, sa svim njegovim vrlinama i manama i dati mu prostora da iskaže svoju osobnost.

Kako ste se snašli  u ulozi majke? 

Stalno sam slušala o tome da kad rodiš sve jednostavno znaš, i stvarno je tako. Prirodno je išlo sve i odmah sam se adaptirala u ulozi majke. Sve radim od početka po nekom svom osjećaju.

Koji je Vaš savjet svim našim mamama i trudnicama?

Mislim da svaka majka treba da ima obavezu pronaći dnevno vremena za sebe, svoj hobi i interesovanja. Treba da ima i dalje ostale uloge: supruga, sestra, kćerka, prijateljica, zaposlena žena, itd. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave