Danijela Stanojlović: Učim da prihvatim svoje granice i da sebi ne postavljam prevelika očekivanja

Balansiranje majčinstva i karijere za mene je izuzetno izazovno, posebno zbog činjenice da organizacija nije moja jača strana.

Balansiranje majčinstva i karijere je poput harmonije koja se postiže kroz igru pažljivo usklađenih nota. Ovo putovanje donosi izazove i radosti, ali takođe nosi priliku za lični rast i izobilje ljubavi i zadovoljstva. Uz pažljivo planiranje i podršku, ova dva ključna aspekta života mogu koegzistirati u skladnom plesu, dopunjujući jedno drugo. U nastavku je intervju sa Danijelom Stanojlović.

Intervju: Danijela Stanojlović

Recite nam nešto o sebi? 

Moje ime je Danijela, imam 30 godina i živim u Požarevcu, Srbija. Školovala sam se za vaspitača, ali sam odlučila da se ostvarim kao majka veoma mlada, već sa 22 godine. Trenutno sam majka tri devojčice, uzrasta 7, 6 i godinu i po dana. Kreativna sam osoba i oduvek sam želela da svoje vreme upotpunim kreativnošću. Iz te želje prožet ličnom potrebom, u julu 2020. godine, rodio se brend “TRUDO”.

Predstavite nam Vašu trendi odjeću za mame?

 “TRUDO” je brend odeće namenjen trudnicama i dojiljama. Odeća koju stvaram je moderna, praktična za dojenje (svaki model krije otvor za dojenje), prilagođena trudničkom stomačiću. U početku sam se fokusirala na haljine, jer ih jako volim nositi. Kasnije sam proširila ponudu i uvrstila bluze i majice. Cilj mi je bio da stvorim odeću koja ne otkriva prvobitnu namenu (dojenje),  koja će biti moderna i nosiva u svakoj prilici.

Objasnite nam kako balansirate majčinstvo i karijeru?

Balansiranje majčinstva i karijere za mene je izuzetno izazovno, posebno zbog činjenice da organizacija nije moja jača strana. Biti mama troje dece i istovremeno raditi od kuće zahteva mnogo organizacije, fleksibilnosti i prioritizacije. Ponekad osećam pritisak da sve mora biti savršeno ali sam svesna da je to nerealno. Učim da prihvatim svoje granice i da sebi ne postavljam prevelika očekivanja. Učim se organizaciji i shvatam da je važno postaviti prioritete, delegirati zadatke i zatražiti pomoć kada je potrebno. Radim na tome da unapredim svoje veštine organizacije, kako bih uspešno obavljala sve svoje uloge i obezbedila vreme i pažnju za svoju porodicu.

Kako izgleda jedan Vaš dan, tj.kako ste organizovani?

Moj dan je izuzetno dinamičan i svaki dan nosi različite izazove. Prilagođavam se najviše potrebama moje dece, jer njihove potrebe i rasporedi često određuju tok mog dana. Budim se rano ujutru kako bih imala dragoceno vreme za sebe i pripremu za dan koji me očekuje. Nakon toga, budim svoje tri devojčice i pripremam doručak za celu porodicu. Bilo da su starije dve u vrtiću/školi ili ne, moj najveći “ometač” je beba sa kojom sve usputno radim: odgovaram na poruke klijenata, radim na dizajnu i razvoju novih proizvoda, kao i na upravljanju društvenim mrežama. Ostatak dana  kreiram sadržaj dok se deca igraju, a često pakujemo i šaljemo pakete zajedno u poštu posle vrtića/škole, radim domaće zadatke sa najstarijom, obavljam kućne poslove u hodu, planiram objave na društvenim mrežama dok deca spavaju itd. Fleksibilnost mi je jača strana, jer nekada je potrebno prekinuti posao kako bih se posvetila deci ili obrnuto. Deluje haotično ali je istovremeno prelepo jer sam uvek dostupna svojoj deci.

Naziv brenda je “trudo”, kako je nastao taj naziv?

Naziv brenda “TRUDO” je nastao kombinacijom prvog sloga reči “trudnice” i “dojilje”. Iako možda nije najkreativniji naziv, želela sam da brend jasno obuhvati svoju ciljnu grupu i istakne da je odeća namenjena trudnicama i dojiljama. Jednostavnost i jasnoća naziva su mi bili važni i super mi zvuči..

Izazovi sa kojima se susrećete u radu i roditeljstvu?

U radu i roditeljstvu se suočavam sa raznim izazovima koji zahtevaju moju pažnju i prilagođavanje. Ispašće da samo pričam o balansiranju ali jedan od izazova jeste usklađivanje rasporeda i obaveza. Moram da se nosim sa poslovnim zadacima, kao što su dizajniranje, proizvodnja i vođenje posla, dok istovremeno brinem o svojoj deci i njihovim potrebama. Drugi izazov je fizička i emotivna iscrpljenost. Kao mama troje dece, imam puno odgovornosti i obaveza koje zahtevaju stalnu brigu i angažovanje. Ponekad se osećam umorno i preopterećeno, ali se trudim da pronađem ravnotežu i vreme za odmor i brigu o sebi. Važno je da budem svesna svojih granica i da ne preterujem kako bih održala svoje duševno i fizičko zdravlje.Takođe se susrećem sa izazovima vezanim za poslovni rast i širenje brenda. Ponekad je teško pronaći resurse i prilike za dalji razvoj, ali se trudim da budem kreativna i istrajna u ostvarivanju svojih ciljeva. Uvek postoje prepreke koje treba prevazići, ali svaka pobeda i uspeh na putu mi pružaju motivaciju i zadovoljstvo. Naravno, roditeljstvo takođe donosi izazove. Svako dete je jedinstveno i ima svoje specifične potrebe, što zahteva prilagođavanje i pronalaženje individualnog pristupa. Svakodnevno se suočavam sa izazovima u vezi sa vaspitanjem, disciplinom i pružanjem emocionalne podrške svojoj deci u njihovom rastu i razvoju. Važno je biti strpljiv i otvoren za učenje kako bih pružila najbolju podršku svojoj deci.

Planovi za dalji razvoj poslovanja?

Moji planovi za dalji razvoj poslovanja uključuju proširenje proizvodnje, razvoj novih proizvoda i sprovođenje novih kampanja. Želim da brend “TRUDO” postane još prepoznatljiviji i da ponudimo još više opcija i stilova za trudnice i dojilje. Postepeno radim na ostvarenju tih planova i pratim reakciju kupaca kako bih se prilagodila njihovim potrebama.

Poruka za mame.

Drage mame, želim vam poručiti da ste neverovatne i da svaki dan obavljate neverovatan posao. Znam da roditeljstvo može biti izazovno, ali želim da znate da niste same u svojim borbama. Ne upoređujete se sa drugima, posebno ne sa savršenim slikama koje se prikazuju na društvenim mrežama. Svaka porodica je jedinstvena i ima svoje specifičnosti. Ponekad stvari neće ići onako kako ste planirale, ali to je u redu. Biti mama je nepredvidivo, ali takođe donosi i najlepše trenutke i neizmernu ljubav. Budite blage prema sebi i prihvatite da ne postoji savršen put roditeljstva. Uz to, ne zaboravite da brinete o sebi. Pronađite vreme za sebe, za stvari koje vas ispunjavaju. Biti srećna i zadovoljna mama je važno, jer kada ste vi dobro, to se odražava na vašu porodicu. I konačno, budite podrška jedna drugoj. Podelite svoje iskustvo i priče sa drugim mamama, jer tako shvatate da niste same u svojim izazovima. Pomažite jedna drugoj, delite savete i osnažite se zajedno. Neka vam moj brend “TRUDO” bude podsetnik da uživate u trenucima dojenja i da nosite odeću koja vam pruža udobnost i praktičnost. Budite ponosne na svoje majčinstvo i neka vam se trenuci sa vašim bebama urežu u najlepše uspomene. Vi ste izuzetne i zaslužujete sve najbolje!

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave