Danče Tomašević: Majčinstvo je u meni probudilo snagu za koju nisam znala da postoji

Djeci treba pružiti bezuslovnu ljubav, sigurnost i mjesto gdje se oni osećaju apsolutno prihvaćeni takvi kakvi jesu.

Intervju: Danče Tomašević, mama

Danče Tomašević, Makedonka, sretno udata u Novom Sadu, gdje živi već 8 godina. Mama je tri sjajna dječaka, a to su Marko, koji ima tri godine i blizanaca Ivana i Milana, koji imaju dvije godine. Danče stoji iza profila @mamasalimana. Po struci je diplomirani menadžer za biznis i logistiku.  

Danče Tomašević živi u Novom Sadu i autorica je kreativnog instagram profila “Mama sa Limana”. Kao mama troje dece, za portal Roditelj govori o svom roditeljstvu. Više donosimo u nastavku.

Kako ste odreagovali kad ste saznali da ste u drugom stanju?

Ne mogu vam opisati sreću i radost koju osetite kad vidite dvije crtice posle duže borbe za potomstvo. Plakali smo od sreće i ja i suprug, bili smo presrećni. Za razliku od prvog puta, drugi put kad sam ugledala dve crtice bila sam u šoku jer stariji sin je tada imao svega 5 meseci. Usledio je još veći šok kada smo saznali da su blizanci. Bila sam uplašena jer to je mala razlika, ali na kraju je ispalo baš tako kako treba da bude i presrećna sam i zahvalna na svemu što imam.

Kako je prošla Vaša trudnoća i kako biste opisali prve dane sa bebom?

Obe moje trudnoće su bile uredne i u obe sam bila aktivna do samog kraja trudnoće. Zaista mogu vam samo poželeti trudnoće kakve sam ja imala, ćak i one moje jutarnje mučnine su se javljale uveče, pa bukvalno sam ih prespavala. Prvi kontakt sa bebom je bio dva dana posle porođaja zbog komplikacija koje su me zadesile. Sećam se mog uzbuđenja i emocije koje su me preplavile, bukvalno najintenzivnije emocije od koje i plačete i smijete. Sa prvim sinom, sa Markom od samog početka je išlo sve nekako lako, i brzo sam se uhodala u sve, lepo je prihvatio sisanje, spavao je lepo i budio se samo kako bi jeo. Verovatno je dosta pridonela i moja opuštenost svemu tome. Sa blizancima je bila druga prića, bilo je teže. Marko je imao 14 meseci kad su nam se priključili Ivan i Milan pa sam bila dosta umornija. Prvi dan kad sam došla iz porodilišta nikada ga neću zaboraviti, svo troje su plakali, bukvalno smo ih celu noć umirivali, tad sam mislila ako se ovo nastavi teško nama, ali to se desilo tad i nikad više. Jeste svakodnevica sa njima troma je dosta dinamičnija i teža, ali isto tako generalno dobro se nosim od samog početka uz pomoć koju je neophodna sa strane.

Kako kreirate sadržaj na Instagram profilu?

Moj profil postao javan sasvim spontano. Ni sama nisam svesna kako se to desilo jer nisam tip osobe koje voli da se javno izlaže, pogotvo ne svoj privatan život. Sve je počelo za vreme korone kad sam počela da kačim deo naših aktivnosti na mom profilu kako ne bih pojedinačno obeveštavala moje bliske prijatelje i rodbinu koji žive na daleko od nas. U jednom momentu sam se ohrabrila i otključala profil i dopustila da nas prati svako koga zanima takav tip sadržaja. Mene prati divna publika sa kojom imam uvek lepe prepiske, lepo mi se jave na ulici, podržavaju me i motivišu da nastavim dalje i jako sam im zahvalna na tome.

Koliko vas je zapravo majčinstvo promijenilo?

Majčinstvo mi se desilo baš u momentu kad sam bila kompletno ostvarena, srećna i ispunjena sa čovekom koga volim najviše na svetu pa samim tim promenilo me je na najlepši mogući način, upotpunio me je. Majčinstvo je u meni probudilo snagu za koju nisam znala da postoji ali i ranjljivost, postala sam dosta emotivnija. Promenili su se prioriteti, mnoge pogledi na život, prosto mnogo stvari koje su do tada bili bitne prestali su da to budu što je donekle i normalno.

Šta je bitno kod odgoja djece?

Mnogo toga je bitno u samom odgoju dece, krenuvši od zadovoljavanje najosnovnijih potreba kako bi se razvijali i rasli pravilno preko postavljanje granica, edukovanje, socijalizovanje kako bi porasli u samosveni, samodisciplinovani i razvijali bi prave vrednosti. Ali ono što po meni je najbitnije je da deci pružimo bezuslovnu ljubav, sigurnost i mesto gde oni se osećaju apsolutno prihvaćeni takvi kakvi jesu.

Poruka našim čitaocima, a ujedno i savjet svim budućim mamama?

Ono sta bi rekla svakoj budućoj mami je da bude opuštena i da sluša sebe i svoju bebu, da ugađa sebi, misli na sebe jer ako je ona dobro i sve ostalo će biti dobro. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave