DANAS JE SVJETSKI DAN DIJABETESA

DANAS JE SVJETSKI DAN DIJABETESA

399 hiljada osoba u Bosni i Hercegovini ima dijabetes

 

Svjetski dan dijabetesa (World Diabetes Day – WDD) ustanovljen je 1991. godine od strane Internacionalne federacije za dijabetes (IDF) i Svjetske zdravtsvene organizacije (WHO) kao odgovor na sve izraženiji, rastući problem šećerne bolesti (djabetesa) i opterećenja koje ona predstavlja na pojedince, njihove bližnje i društvo u cjelini.. WDD uvršen je u zvanični kalendar Ujedinjenih nacija 2006. godine.

Svake godine Svjetski dan dijabetesa obilježava se 14. novembra na dan kada je rođen Sir Frederick Banting, kao jedan od otkrivača inzulinskih analoga, zajedno sa Charles Bestom 1922. godine.

Simbol Svjetskog dana dijabetesa je plavi krug koji je ustanovljen 2006. godine, a krug je odabran upravo da bi bio drugačiji od ostalih kampanja, jer je i dijabetes sam po sebi drugačije i specifično stanje. Krug je odabran kao element koji se često pojavljuje u prirodi, a u različitim kulturama simbolizuje život i zdravlje odnosno jedinstvo.

Plava boja kruga oslikava boju neba i zastave Ujedinjenih nacija.

 

Prema dostupnim epidemiološkim podacima u svijetu je od dijabetesa boluje više od 452 miliona ljudi, a očekuje se da će 2045. godine taj broj biti 629 miliona. Procjenjuje se da je broj oboljele djece i mlađih od 20 godina sa tipom 1 dijabetesa premašio broj od milion oboljelih. Prema dostupnim epidemiološkim procjenama u Bosni i Hercegovni od dijabetesa boluje 399 hiljada osoba.

Osobe sa dijabetesom imaju dva do četiri puta veći rizik za srčani ili moždani udar, svakih osam sekundi u svijetu neko umre zbog dijabetesa i komplikacija, dok svakih pet minuta neko sa dijabetesom doživi srčani udar. Svakih 30 sekundi nekome u svijetu bude amputirana noga zbog dijabetičkih komplikacija.

Polovina oboljelih od dijabetesa tip 2 i ne zna da ima dijabetes, pa su blagovremeno prepoznavanje simptoma, kao i pravilna terapija koja podrazumijeva pravilnu ishranu i fizičku aktivnost ključni faktori kontrole bolesti i prevencije komplikacija.

Ranom akcijom dijabetes tip 2 se može spriječiti i liječiti.

 

Obratite pažnju na rane simptome dijabetesa koji uključuju povećana žeđ i učestalost mokrenja, povećana glad, umor, zamagljen vid, neobjašnjiv gubitak tjelesne težine, svrbež, sporo zarastanje manjih rana te trnci u rukama i nogama. Ukoliko primjetite ove simptome obavezno se posvjetujte sa svojim ljekarom porodične medicine ili farmaceutom.

Dvije trećine oboljelih su stanovnici urbanih sredina, pa su česti riziko faktori historija bolesti u porodici, nezdrava ishrana, fizička nekativnost i prekomjerna tjelesna težina.

Promjenama životnog stila i ranom intervencijom dijabetes tip 2 se može spriječiti i liječiti.

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave