Dalila Tufo Konjhodžić: Rođenjem djeteta ne rađa se samo dijete, već i majka

Voljeli bismo da Dal izraste u dobru i poštenu osobu.

Dalila Tufo Konjhodžić ima 26 godina. Kao model putovala širom svijeta, gdje je stekla brojna iskustva. Danas sa porodicom živi i radi u Sarajevu. Jedna od najtraženijih bh. manekenki, nedavno se ostvarila u ulozi majke, a s pratiteljima na Instagramu svakodnevno dijeli porodične fotografije sa sinom i suprugom. Sa Dalilom smo razgovarali o trudnoći, odgoju i majčinstvu. 

Dalila je prije nešto više od godine postala majka. Možete li nam reći kako ste se snašli u ulozi majke?

Rođenjem djeteta ne rađa se samo dijete, već i majka.  Zaista je istina da sam od prvog dana znala sve. Prošlo je sve došlo prirodno, samo od sebe. Većina žena ima strah da svoju bebu uzme, presvuče, okupa… tako malu, ali ja sam insistirala na tome da ja radim sve od prvog dana. Prirodno mi se nametnuo taj osjećaj i željela sam da uživam u svakom tom momentu. Tako da smatram da sam se snašla fantastično.

Kako je protekla trudnoća? Da li ste imali nekih „čudnih“ trudničkih želja?

Prva 4 mjeseca moja trudnoća je bila dosta rizična. Taj period sam provela u kuci, odmarajući i nadajući se da će sve biti u najboljem redu. Tako je i bilo. Ostatak je bio prekrasan, zdrav, sretan.  Hormonski nikad ljepše, emotivnije i ispunjenije. Ta moć koju osjećaš dok dijete raste u tebi je božanstvena. Što se tiče želja, nisam bila “teška” trudnica. Jela sam sve sto sam poželjela u datom momentu, a kada bih morala da izdvojim jednu stvar onda neka to bude voće.

Mnoge trudnice tokom trudnoće dobiju više kilograma koji se zadrže  i nakon poroda. Kako ste se vi vratili u dobru formu?

Ja sam dobila 25 kg u trudnoći. Jos uvijek se nisam vratila na staro ali o tom po tom. Ubacila sam lagane treninge i napredujem polako. Sada želim da uživam u svakom momentu sa bebom jer samo jednom su ovako mali i baš brzo rastu. I kao što sam već jednom negdje rekla, nikada nisam bila deblja ali nikad nisam bila sretnija. 

Koliko je važna ishrana tokom i nakon trudnoće? Šta ste najviše voljeli da jedete?

Iskreno ja i nisam baš neki primjer što se tiče ishrane. Kada su u pitanju slatkiši i brza hrana nisam bila uopšte disciplinovana. Jela sam sve što sam poželjela u datom trenutku. Ali mogu reci najviše slatkiše i voće. Jedna dobra stvar je da sam u trudnoći počela jesti meso i zavoljela isto, što prije trudnoće nije bio slučaj. 

Vaš sin Dal je napunio godinu. Možete li ga opisati? Kome više nalikuje Vama ili ocu?

Kada sam prvi put ugledala Dala, bio je isti otac. I danas je slika i preslika svog oca. Dal je jedna vesela, nasmijana beba. Svima se smješka i pruža rukice. Voli ljude i voli dječicu.

Kao roditelju šta Vam je bitnu u odgoju? Koje su to vrijednosti koje želite da ima Vaš sin?

Svaki roditelj bi volio svoje dijete izvesti na pravi put i usaditi mu prave vrijednosti. Voljeli bismo da Dal izraste u dobru i poštenu osobu. Da nauči da voli i da bude voljen. Da poštuje i pazi žene. Da uvijek u životu radi ono što voli i prati svoju strast. Da bude ponosan na sebe i na svoje uspjehe. Da prihvata sve ljude oko sebe, posebno one koji su različiti. Da razvije upornost, borbenost i ambicioznost. I trudit ćemo se svim silama da to i uspijemo.

Koliko je Vaš suprug uključen u odgoj  brigu oko Dala?

Moj muž je najbolji muž i najbolji otac. Samim tim mislim da sam odgovorila na ovo pitanje. Ne postoji stvar koju ne zna, ne želi ili ne može uraditi za nas.

Na koji način usklađujete svoje privatne i poslovne obaveze?

Dobra organizacija je ključ svega.

Imate li slobodnog vremena za sebe i kako ga koristite?

Moje slobodno vrijeme je ustajanje prije svih, meditacija i viježbanje. Tako se trenutno najbolje opustim i odmorim. Iako se zaista trudim da sto vise vremena provedem sa Dalom jer uskoro kada se vratim na posao mislim da će mi svaka sekunda faliti.

Za kraj imate li neki savjet za naše čitateljke?

Drage čitateljke, veza između djeteta i majke je neraskidiva i najljepša. Zato se potrudite da taj odnos bude ispunjen srećom, ljubavlju, pažnjom…kako bi se oboje jednog dana sjećali tih trenutaka sa osmijehom na licu. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave