Da li ste postavili pravilno autosjedalicu? U nedjelju 13.06.2021. besplatan pregled autosjedalica u Sarajevu.

U nedjelju 13.06.2021. godine od 10 do 12 sati na parkingu/bivšem poligonu ispod podvožnjaka prije kružnog toka na Ilidži, Udruženje „BABY STEPS“ iz Sarajeva organizuje besplatni pregled autosjedalica.

Pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70%, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90%, ali samo ako se pravilno koriste.


Međutim, istraživanja pokazuju da je broj pravilno korištenih autosjedalica izuzetno nizak, što se ovakvim pregledima nastoji povećati.
Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, molimo vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača sjedalice i da svakako dovedu svoje dijete.

Osim samog pregleda, savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima, ako im treba savjet u odabiru prve autosjedalice. Pregled će se održati neovisno o vremenskim uslovima.

Sigurnost djece u automobilu neka bude na prvom mjestu. Zato provjerite svoje autosjedalice.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave