Da li postoji negativan uticaj toplote na začeće?

Kako toplota ugrožava mogućnost začeća?


Određene studije su pokazale da prekomerna toplota može da utiče na kvalitet polnih ćelija i reproduktivni sistem u celini. Pre svega se ovo odnosi na reproduktivne organe muškaraca i na kvalitet sperme koji opada pri većem i učestalijem izlaganju toploti. Testisi muškaraca se ne nalaze bez razloga izvan tela muškarca, to je zato što nikada ne smeju biti iste temperature kao ostatak tela. Gornja granica za temperaturu testisa je 36,6 stepeni Celzijusa, a ukoliko se ona prekorači postoje indikacije za manji kvalitet ili manju proizvodnju spermatozoida koji se nalaze u semenoj tečnosti.

Na koji način izbeći prekomernu toplotu?


Muškarci koji pokušavaju da postanu očevi bi trebalo da izbegavaju prečeste ili duge kupke (jako toplom vodom), ili pak duži boravak u đakuziju. Uživanje u sauni takođe treba izbaciti ili svesti na minimum. U rizičnu grupu spadaju i muškarci koji se bave biciklizmom, zbog nošenja preuskih biciklističkih pantalona koje dodatno greju testise uz trenje koje nastaje prilikom vožnje bicikla. 

Neke studije su pokazale da nakon preležane groznice koja je bila praćena visokom temperaturom može doći do privremenog opadanja broja spematozoida ili do pada njihovog kvaliteta. Donji veš nikako ne sme biti previše uzak, zato su bokserice uvek bolje rešenje od užeg donjeg rublja. Zbog korišćenja prenosivih uređaja poput telefona i laptopa koji emituju zračenje, ali i toplotu, bitno je npr. ne držati laptop u krilu, jer ma koliko takav izvor toplote delovao banalno, zapravo je izvor toplote dovoljan da poremeti proizvodnju spermatozoida, posebno ukoliko muškarac to često praktikuje. 

U Americi je izvršeno istraživanje u kome je učestvovalo 29 muškaraca čija je temperatura testisa merena pre i nakon držanja prenosivog računara u krilu i došlo se do rezultata da se temperatura desnog testisa povećala u proseku za 2.8 stepeni Celzijusa, a levog za 2.6 stepena. Pojedini stručnjaci tvrde da i držanje telefona u predelu međunožja može da utiče na smanjenje sprematozoida.

Da li prekomerna toplota može biti štetna i za ženske reproduktivne organe?


Što se tiče žena, nema dokaza koji ukazuju na to da toplota utiče na ženske jajnike, ali je dokazano da tople kupke i saune nisu preporučljive tokom trudnoće.

Neke studije pokazuju da podizanjem telesne temperature tokom rane trudnoće (npr. u kadi ili sauni) povećavate rizik od nervnih oboljenja i urođenih defekata kod dece i drugih urođenih anomalija. Studija iz 2003. god. je pokazala da su žene koje koriste tople kupke rano u trudnoći bile pod dvostruko većim šansama da pobace.

Iako nijedna od ovih informacija nije stopostotno proverena, svakako je preporučljivo da izbegavate držanje telefona i ostalih uređaja blizu reproduktivnih organa u vreme kada radite na bebi ili tokom trudnoće, kao i da vodite računa da ne pregrevate ove delove tela.  

Izvor: https://bebo.club/

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave