Da li pilula za dan poslije utječe na plodnost?

Pilula za dan poslije je vrsta hitne kontracepcije. Hitna kontracepcija koristi se za sprečavanje trudnoće žena koje su imale nezaštićeni seks ili čija metoda kontracepcije nije uspjela.

Pilula za dan poslije namijenjena je samo za rezervnu kontracepciju, a ne kao primarna metoda kontracepcije. Pilule za dan poslije sadrže ili levonorgestrel (Plan B One-Step, Aftera, drugi) ili ulipristal acetat (Ella). Levonorgestrel se izdaje bez recepta, a ulipristal acetat se izdaje samo na recept.

Zašto se koriste?

Pilule za dan poslije mogu vam pomoći u prevenciji trudnoće ako ste imali nezaštićeni seks – bilo zato što niste koristili kontracepciju, propustili ste popiti kontracepcijsku tabletu, doživjeli ste seksualno napastovanje ili vaš način kontracepcije nije uspio. Ove pilule ne mogu završiti trudnoću koja je implantirana. Djeluju prvenstveno odgađanjem ili sprečavanjem ovulacije.

Imajte na umu da pilula za dan poslije nije isto što i mifepriston (Mifeprex), poznat i kao RU-486 ili tableta za abortus. Ovaj lijek prekida utvrđenu trudnoću – onu u kojoj se oplođeno jajašce pričvrstilo za zid maternice i počelo se razvijati.

Rizici

Hitna kontracepcija učinkovita je opcija za sprečavanje trudnoće nakon nezaštićenog seksa, ali nije toliko učinkovita kao druge metode kontracepcije i ne preporučuje se za rutinsku upotrebu. Također, pilula za dan poslije može propasti čak i uz pravilnu upotrebu i ne nudi zaštitu od spolno prenosivih infekcija.

Pilula za dan poslije nije prikladna za sve. Ne uzimajte je ako:

 • Alergični ste na bilo koju komponentu ove pilule
 • Uzimate određene lijekove koji mogu smanjiti efikasnost tableta za jutro, poput barbiturata ili kantariona.
 • Imate prekomjernu tjelesnu težinu ili ste pretili, postoje neke naznake da pilule za dan poslije neće biti toliko učinkovite u prevenciji trudnoće kao kod žena koje nemaju prekomjernu težinu.

Također, prije upotrebe ulipristala provjerite da niste trudni. Efekti ulipristala na bebu u razvoju nisu poznati. Ako dojite, ulipristal se ne preporučuje.

Neželjeni efekti pilula za dan poslije, koji obično traju samo nekoliko dana, mogu uključivati:

 • Mučnina ili povraćanje
 • Vrtoglavica
 • Umor
 • Glavobolja
 • Preosjetljivost dojki
 • Krvarenje između menstruacija ili jače menstrualno krvarenje
 • Bolovi ili grčevi u donjem dijelu trbuha

Kako se pripremiti?

Da bi se postigla maksimalna efikasnost, hitnu kontracepciju treba započeti što je prije moguće nakon nezaštićenog odnosa i to u roku od 120 sati. Možete uzimati kontracepcijske tablete za hitne slučajeve bilo kada tokom menstrualnog ciklusa.

Šta možete očekivati?

Da biste koristili pilule za dan poslije:

 • Slijedite upute. Ako koristite Plan B, uzmite jednu Plan B tabletu što je prije moguće i manje od 72 sata nakon nezaštićenog seksa. Ako koristite Ellu, uzmite jednu Ella tabletu što je prije moguće i manje od 120 sati nakon nezaštićenog seksa.
 • Ako povratite u roku od dva sata nakon uzimanja tableta za jutro, pitajte svog ljekara da li biste trebali uzeti još jednu dozu.
 • Ne prakticirajte seksualne odnose dok ne započnete drugu metodu kontrole rađanja. Ove pilule ne nude trajnu zaštitu od trudnoće. Ako imate nezaštićeni seks u danima i sedmicama nakon uzimanja pilule za dan poslije, postoji rizik da zatrudnite. Obavezno započnite koristiti ili nastavite koristiti kontracepciju.

Korištenje ovih pilula može odgoditi menstruaciju do jedne sedmice. Ako menstruaciju ne dobijete u roku od tri do četiri sedmice nakon uzimanja pilule za dan poslije, uradite

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave