Da li moja beba ima kolike?

Kolike se definišu kao neutješan plač najmanje tri sata dnevno, najmanje tri dana u sedmici, najmanje tri sedmice. Ipak, puno beba plače malo manje od toga, ili možda zapravo niste sigurni koliko plaču jer se čini kao da plaču i smiruju se cijeli dan, i šta uopće znači „neutješan plač“? Dakle, to nije baš jednostavno – i roditelji očajnički žele znati zašto njihove bebe ne mogu prestati plakati.

Pedijatri kažu da je uzrok kolika nepoznat, ali se smatra da za neke bebe to razvojna faza.

Majke koje doje mogu isprobati probiotike ili eliminisati određene namirnice, poput mliječnih proizvoda a majke koje koriste bočice mogu se odlučiti za drugačiju formulu. Neki se roditelji brinu zbog ankiloglosije (stanje uvezanog/spojenog jezika), koja može ometati hranjenje (a gladna beba je nervozna beba).

Evo problema: Uobičajeno je da nijedna od ovih stvari ne pomaže i jednostavno morate pričekati. Tako je teško ne poduzimati ništa, ali često je pravi odgovor čekanje. Mnogi roditelji kažu da su se jednog dana probudili i da je vrištanje magično prestalo, obično kada je njihova beba imala oko tri mjeseca.

Potpuno je u redu da dijete odložite u krevetić i napravite pauzu. Bebe mogu same plakati nekoliko minuta.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave