Da li me moja beba mrzi?

Da li me moja beba mrzi?

  • Post Author:
  • Post Category:Novosti

Kad vam novorođenče vrišti u lice i ništa što radite ne pomaže, može vas dovesti do pitanja mrzi li vas beba – na što je odgovor, uvijek ne. Iako je beba frustrirana – možda je gladna, možda je preplašene – bebe jednostavno nemaju kognitivne sposobnosti za mržnju.

Pa zašto su forumi za roditelje puni rastrojenih roditelja koji se pitaju zašto se to zaista tako može osjećati? Dojenčad vrlo malo vraća u pogledu uzajamnosti, pa se roditeljstvo može činiti posebno nezahvalnim u tim ranim danima. (Očito se ovaj osjećaj vraća u tinejdžerskim godinama.)

Kada preuzmemo odgovornost za dijete, dogodi se ta egzistencijalna stvar kada pretpostavimo da ako naša beba nije sretna, nešto nije u redu s nama. Ne možete to shvatiti lično. Frustracija dojenčeta zapravo je signalni sistem koji treba da smeta roditeljima pa obraćaju pažnju i brinu se o nezadovoljenim potrebama.

Šta uraditi kada se čini da vaša beba više voli sve druge od vas, od bake do prodavačice prehrambenih proizvoda? Budite sigurni da su bebe biološki programirane da se vežu za svog primarnog njegovatelja. Dok čekate da se ovo čini istinitim, fokusirajte se na male načine na koje vaš mališan pokazuje ljubav – poput praćenja zvuka vašeg glasa, gledanja u oči i maženja. Prije nego što se sjetite, dobit ćete sve one široke osmijehe i poljupce.