Da li je sunčanje sigurno za djecu?

Ležanje na suncu sa toplim zrakama koje prelaze preko vaše kože dugo je predstavljalo ljetni užitak. Iako znamo da tamnjenje nije sigurno zbog rizika od raka kože, vitamin D dobiven od sunca može pomoći u jačanju našeg ukupnog zdravlja i imuniteta. Kreme za sunčanje mogu blokirati neke od opasnih efekata sunca i zaštititi osjetljivu dječju kožu od bolnih opekotina.

Imajući sve ovo na umu, je li djeci sigurno sunčati se? Pod kojim uvjetima bi mogao postojati manji rizik od oštećenja kože, a da se djeci i dalje omogući da uživaju na suncu?

Šta kaže Američka akademija pedijatara (AAP)

AAP kaže da je, iako je važno da djeca provode vrijeme na otvorenom, važno i da budu zaštićena od sunca – posebno od opekotina. Djecu mlađu od šest mjeseci, držite dalje od direktne sunčeve svjetlosti i u hladu. Djeca ne bi trebalo da budu napolju na direktnom suncu između 10 i 16 sati, kada su sunčeve zrake najjače.

Na kraju, također se predlaže da nanesete kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom od najmanje 15 i da djeca nose šešire sa širokim obodom koji štite cijelo lice i vrat. Iako ne obeshrabruju izravno sunčanje, ne preporučuju boravak na direktnoj sunčevoj svjetlosti i predlažu izbjegavanje što je više moguće.

Šta kaže Fondacija za borbu protiv raka kože

Fondacija za borbu protiv raka kože snažno obeshrabruje roditelje da ne izlažu suncu djecu mlađu od šest mjeseci. To je zato što je koža dojenčadi izuzetno osjetljiva na opekotine i izlaganje suncu. Kada dijete ima šest mjeseci, preporučuje se korištenje kreme za sunčanje sa najmanje SPF 15 i nanošenje 30 minuta prije izlaska vani. Za malu djecu i stariju djecu preporučuje se da se potpuno drže dalje od sunca između 10 i 16 sati i da ne zakažu vrijeme za igru ​​na otvorenom oko tog termina.

Šta CDC kaže

Čak i ako vaše dijete dobije samo nekoliko opekotina od sunca, CDC ističe da ga to izlaže velikom riziku od raka kože kad odraste. Njihove preporuke su u skladu s onim što smo već vidjeli: klonite se sunca kada je najštetnije i najdirektnije. Ako u to vrijeme morate biti vani, pobrinite se da ima na raspolaganju hlad, da dijete ima zaštitu od osipa i da dijete ima šešir koji pruža odgovarajuću sjenu i zaštitu lica od sunca.

Naočale za sunce su također važne. Također je važno zapamtiti da se kreme za sunčanje moraju nanositi svaka dva sata ili bilo kada nakon što je vaše dijete ušlo u vodu da pliva, trčalo okolo znojeći se ili se obrisalo peškirom.

Završna riječ

Sada kada znamo mnogo više o raku nego što je to bio slučaj u vrijeme procvata sunčanja, presuda je sasvim jasna: Nije sigurno da se vaše dijete izlaže na suncu s namjerom da dobije preplanuli ten. Možda bi bilo lijepo ležati na peškiru i upijati sunčeve zrake, ali će kasnije u životu povećati rizik od raka kože. To nije sve; sunčanje može dovesti do raka kože u mlađoj dobi – sve je češća pojava melanoma kod djece.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave