Da li je normalno da želim biti sama u prvih nekoliko sedmica nakon poroda?

Iako je Vaš novi zavežljajčić divan, savršeno je razumljivo što želite malo vremena za sebe u ovoj fazi, pa sigurno ne trebate osjećati krivicu.

Dobro je za sve Vas

Zapravo, malo vremena koje će mama odvojiti za sebe je dobro za cijelu porodicu. Ako se osjećate odmorno, imat ćete više energije i bolje ćete se moći starati o svojoj bebi, omogućujući i sebi i njoj da maksimalno iskoristite to posebno vrijeme kada se upoznajete jedno s drugim.

Ponovno povezivanje sa sobom nezavisno od bebe je bitno za Vaše emocionalno zdravlje i samopouzdanje. Ako se osjećate sretno i imate situaciju pod kontrolom i Vaša beba će vjerovatno biti sretna. Ova situacija može omogućiti Vašoj bebi priliku da počne graditi odnose sa drugim bliskim članovima porodice.

Kako da pronađete vrijeme za sebe?

Dogovorite redovno vrijeme kada Vaš partner može da bude nasamo sa bebom, naprimjer to bi moglo da bude nekoliko sati kada dođe s posla ili vikendom. To će im pomoći da se upoznaju, olakšat će brigu o djetetu na duge staze i ojačat će porodičnu vezu.

Počnite s kraćim svakodnevnim periodima kada možete da dignete sve četiri uvis, pročitate časopis ili knjigu, slušate muziku ili pogledate epizodu omiljene sapunice – šta god Vam se sviđa.

Najprije ćete se vjerovatno osjećati bolje ako budete negdje u blizini – možda kod kuće, ali u drugoj prostoriji. Onda kada se Vi i Vaša beba naviknete na to, možete praviti malo duže pauze nekih dana ako budete htjeli – naprimjer, ako želite da se nađete sa prijateljicom ili odete u popodnevni šoping.

Planirajte unaprijed da biste imali stvari kojima se radujete, kao što je joga ili odlasci u kino vikendom. Također, ako imate nekog od porodice u blizini, pitajte da li mogu da Vam pomognu.

Ali, prije svega, nemojte da upadnete u zamku da koristite vrijeme za sebe da biste sredili veš ili radili dosadne kućne poslove. To treba da bude vrijeme za uživanje. Najzad, zaslužujete ga!

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave