Da li je ljuljačka za bebe dobra za vašeg mališana?

Nema sumnje da je briga o bebi velik posao, a dijelom je to i zbog njihove intenzivne potrebe da ih se ljulja i nosi. Iako se neke bebe zadovoljavaju time da leže u krevetiću ili sjede u sjedalici za vrijeme nespavanja ili nehranjenja, čini se da neke bebe žele više pažnje i postaju nervozne ako ih roditelj ne drži, ljulja ili vodi u šetnju. To je potpuno normalno ponašanje bebe i nema ništa loše u tome da nosite bebu koliko god možete, ali većina nas ne može stalno nositi bebu, zbog čega su dječije ljuljačke izumljene. Ljuljačke za bebe pružaju roditeljima toliko potreban odmor. One drže vašu bebu kad vi to ne možete. One također stimulišu kretanjama koje bebe smiruju. One mogu zabaviti vašu bebu. Ipak, mnogi ljudi pročitaju ili čuju zbunjujuće poruke o ljuljačkama. Jesu li ljuljačke za bebe loše? Mogu li se previše koristiti? Za koje uzraste možete koristiti dječje ljuljačke i kada biste trebali prestati s njima? A šta je sa sigurnošću? Koje biste važne sigurnosne savjete trebali imati na umu?

 

Prednosti dječijih ljuljački

Za razliku od ostalih sisara, ljudske se bebe ne rađaju nezavisne i u velikoj se mjeri oslanjaju na svoje roditelje slično kao i u maternici. U stvari, one jako žude za okolinom maternice. Zato vole ljuljanje i maženje, jer ih ove aktivnosti podsjećaju na ugodnost maternice.

Većina roditelja ne bi željela ništa više nego ponuditi takvu vrstu spokoja svojim bebama, ali to je gotovo nemoguće raditi 24/7. Iako su neke bebe zadovoljne bez ovih aktivnosti, postoje i druge bebe – posebno one kod kojih se pojave kolike ili su samo vrlo nervozne – koje izgleda kao da stalno zahtijevaju ovu vrstu smirenja!

Tu se ljuljačke za bebe mogu činiti kao spas za novopečene roditelje. Većina ljuljački je ugodna, ljulja vašu bebu, a mogu čak i puštati muziku, zvukove za utišavanje i drugu audio ili vizuelnu zabavu za bebe, poput svjetla.

Mnogi roditelji otkrivaju da dječije ljuljačke pomažu njihovoj dojenčadi da se nose s refluksom kiseline, jer su ljuljačke uspravne što može pomoći u smirenju simptoma refluksa. Trebali biste razgovarati sa svojim pedijatrom da vidite je li upotreba dječje ljuljačke odgovarajuća mjera za vaše dijete i koji se drugi lijekovi mogu upotrijebiti.

Mane dječijih ljuljački

Ljuljačke za bebe većinom su spas za roditelje. Međutim, postoje određene zamke kod ljuljački za bebe. Prije svega, iako su rijetke, postoje bebe koje jednostavno ne uživaju provoditi vrijeme u ljuljačkama i zapravo postaju nervoznije u njima. Ovim bebama će ljuljačke biti neugodne ili će zvukovi i pokreti biti pretjerano stimulišući.

Razmislite o isprobavanju različitih postavki ljuljanja, različitih audio postavki ili stavljanju bebe u ljuljačku u različito doba dana.

Pored toga, neki se roditelji mogu pretjerano oslanjati na dječje ljuljačke. Oni mogu koristiti ljuljačku svaki put kad se njihova beba uznemiri, ali možda neće naučiti druge načine za smirivanje svoje bebe. Pretjerano oslanjanje na ljuljačke je rijetko, ali važno je mijenjati tehnike umirivanja svoje bebe. Prije nego što stavite bebu u ljuljačku, trebali biste biti sigurni da nije gladna, da joj ne nedostaje san ili da ima neku drugu potrebu koju možda zanemarujete.

Bebe se ne smiju toliko oslanjati na ljuljačke ili druge dječije sjedalice kako bi što više vremena provele na stomaku, jer je to od vitalnog značaja za razvoj vaše bebe u prvih nekoliko mjeseci života . Također, previše vremena na ljuljački ili u drugog dječijoj sjedalici može izravnati glavu vaše bebe.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave