Crtanje i pisanje – kako se razvija ta vještina?

Prvi pokušaji da vaše dijete nešto napiše vjerovatno ne liče na slova, riječi i rečenice. Međutim, njihovo šaranje i slike im uveliko pomažu da se pripreme za učenje pisanja slova

Kad djeca počinju crtati?

Većina djece oko 12. ili 13. mjeseca su  u stanju držati olovku u ruci  i počinju da šaraju  po papiru. Od tada pa sve do petog  rođendana njihove vještine će postajati sve bolje. Tada je dijete sposobno napisati i par slova.

Kako se razvija ta vještina?

U posljednjih nekoliko mjeseci prve godine života, motoričke vještine vašeg djeteta su se dovoljno razvile da može držati olovku u ruci. Sa 12 ili 13 mjeseci  neka djeca su već u stanju šarati po papiru (nekoj djeci treba malo više vremena, al to je također normalno).
Većina djece sa 16 mjeseci imaju svoja prva remek djela okačena na frižider. Sa 2,5 godine uključite i boje, tako da će vaše dijete već tada biti mali umjetnik. Oko trećeg rođendana trebalo bi moći nacrtati vertikalnu ravnu liniju, kao i držati olovku u „položaju pisanja“. Tada su spremni da pokušaju napisati i koje slovo. Možete pokušati naučiti dijete da napiše svoje ime.

Mnoga djeca to još ne mogu i to je sasvim normalno i OK. Nemojte na dijete vršiti pritisak. Pričekajte da ono samo bude spremno i da se zainteresuje.

Šta je sljedeći korak?

Predškolska djeca šire svoja iskustva u radu s olovkom, počeli  su detaljnije i tačnije crtati. Već su naučili nacrtati vodoravne linije, krugove i četverokute. Ukoliko je vaše dijete savladalo sve to, bit će mu sigurno lako pratiti školski plan i program i vrlo brzo će naučiti pisati i čitati.

Koji je Vaš zadatak?

Kao i kod svih drugih novih sposobnosti vašeg djeteta, vaš zadatak je da potičete i savjetujete dijete. Počevši od prvog rođendana, trebali biste dati djetetu masnu bojicu kako bi vidjeli da li vaše dijete pokazuje interes za crtanje  (nemojte djetetu davati drvene bojice, jer su tvrde i oštre i mogu biti opasne za tako malo dijete). Vježbajte sa njima, al samo onoliko koliko su oni zainteresovani za to.
Učite dijete da treba crtati samo po papiru, tako da vam  zidovi i tapete ostanu čisti. Uvijek gledajte da su sve bojice i boje sa kojima radite perive.
Masne bojice nisu otrovne, ali ipak pripazite da je dijete ne pođe grickati.
Kada dođe vrijeme da Vaše dijete uči pisati svoje prvo slovo, nemojte se miješati, pustite da sami to odrade.

Predškolska djeca koja su bila prisiljena čitati i pisati prije nego što su za to bili spremni, često na početku prvog razreda imaju  prednost nad svojim vršnjacima. Međutim, istraživanja su pokazala da tu prednost kasnije gube.

I na kraju još jedan savjet, razgovarajte što češće sa svojim djetetom  i čitajte mu često – što je češće moguće! Što više razgovora, više im raste i razvija se  mozak i time  komunikacijske vještine uključujući i pisanje.

Razlog za zabrinutost?

Djeca razvijaju svoje sposobnosti drugačije – neki brže od drugih. Ako vaše dijete nije počelo sa 15 ili 16 mjeseci šarati po papiru trebali bi posjetiti doktora. Prijevremeno rođena djeca kasne za svojim vršnjacima.

roditelj.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave