Crijevni grčevi kod beba!? Kako pomoći?

Kapi neutralnog enzima laktaza sprečavaju stvaranje gasova i grčeva kod beba

Crijevni grčevi kod beba!?

ve bebe plaču, ali one koje neutješno plaču duže od tri sata, a pri tome su zdrave, uhranjene, dobro napreduju, pomislimo da imaju crijevne grčeve ili infantilne kolike.

Crijevni grčevi  su bezazleno i prolazno  stanje, koje se javlja  kod  svake pete bebe bez obzira na pol, da li beba doji ili se hrani mliječnom formulom. Nešto su češći kod prvorođene i prijevremeno rođene djece. Uobičajeno se crijevni grčevi javljaju od 3 do 13 nedelje života i mogu biti posljedica nezrelosti probavnog sistema bebe koji ne stvara dovoljne količine enzima laktaza koji je neophodan za razgradnju mliječnog šećera, laktoze. Plač uslijed crijevnih grčeva nastaje zbog nelagode prouzrokovane distenzijom stomaka zbog prekomjerne proizvodnje crijevnih gasova koju uzrokuje prolazna laktozna intolerancija.

Infantilne kolike ili crijevni grčevi se još od 1954. godine po Wesselovim kriterijumima definišu kada beba plaće duže od 3 sata dnevno, tri dana nedjeljno u periodu od tri sedmice. Kod ove novorođenčadi mala količina enzima laktaza koja se u organizmu prirodno proizvede nije dovoljna za hidrolizu laktoze iz majčinog mlijeka i/ili mliječne formule.

Vodeni rastvor enzima laktaza u Colief Infant Drops kapima nastaje kontrolisanom fermentacijom gljivice Kluyveromyces lactis. Optimalan nivo aktivnosti enzima je pri neutralnom pH od 6.5. Majčino mlijeko i mliječne formule su također u neutralnom pH rasponu. Colief Infant Drops kapi se dodaju u majčino mlijeko i/ili mliječnu formulu neposredno prije hranjenja.

Smanjuju sadržaj laktoze u mlijeku za preko 70% u prvih  deset minuta hranjenja.

Colief Infant drops kapi:

  • Pomažu razgradnju laktoze u mlijeku i na taj način eliminišu gasove i grčeve
  • 4 kapi se dodaju u majčni mliieko i/ili mliječnu formulu neposredno prije hranjenja
  • 100% prirodne kapi bez šećera, glutena , stabilizatora, kalijumovih soli
  • 30 godina iskustva u borbi sa crijevnim grčevima kod beba

Enzim laktaza iz Kluyveromices lactis 50000 ONPGU/g, jedna kap rastvora sadrži 0,0025 g laktaze, 4 kapi sadrže 0,01 g laktaze

Kada se koriste Colief Infant Drops kapi?

Colief Infant Drops kapi se mogu koristiti od rođenja i kod prijevremeno rođenih beba dodavanjem u majčino mlijeko i/ili mliječnu formulu.

Način primene Colief Infant Drops kapi:

Colief Infant Drops kapi se dodaju u majčino mlijeko i/ili mliječnu formulu neposredno prije podoja ili obroka.

Preporučuje se primjena u periodu i obrocima kada beba ima crijevne grčeve, a to su, najčešće, kasni popodnevni i večernji obroci. Ukoliko beba ima preko cijelog dana crijevne grčeve, kapi se mogu dodavati tokom cijelog dana u mlijeko.

Colief Infant Drops kapi i dojenje:

Sipati malo majčinog mlijeka u sterilnu kašičicu ili posudicu prije podoja i dodati 4 kapi Colief Infant Drops. Bebi dati mlijeko pomiješano sa kapima na kašičicu. Nastaviti sa dojenjem.

Ukoliko beba sisa na 3 sata, u mlijeko se dodju 4 kapi Colief Infant Drops.

Ukoliko beba sisa „na zahtev“ i ima obroke sa razmakom kraćim od 3 sata, u mlijeko se mogu dodati i 2 kapi Colief Infant Drops.

Colief Infant drops kapi i mliječne formule:

Pripremiti mliječnu formulu po uputstvu proizvođača i u mlaku formulu, ohlađenu na temperaturu na kojoj se daje bebi, dodati 4 kapi Colief Infant  Drops u flašicu. Promućkati flašicu i nahraniti bebu. Enzim laktaza u Colief Infant Drops je termolabilan i uništava se na visokim temperaturama.

Colief Infant Drops kapi i čuvanje mlijeka u frižideru:

Ukoliko se majka  izdaja , 2 kapi Colief Infant drops se mogu dodati u mlijeko u posudu u kojoj se mlijeko čuva u frižideru. Mlijeko je potrebno iskoristiti u periodu od 12 sati od pripreme. Neupotrebljeno mlijeko ne koristiti ponovo.

Upozorenja:

Colief Infant drops kapi su termolabilne i ne podnose visoke temperaute, pa ih ne treba dodavati u vrelo ili vruće mlijeko.

Kada pomiješate Colief Infant Drops kapi sa mlijekom možete primijetiti promjenu učestalosti i konzistenciju stolice kod bebe. Ukoliko su stolice učestale, možete smanjiti broj kapi koje se dodaju u mlijeko. Ako imate bilo koju nedoumicu, obratite se za stručnu, profesionalnu pomoć.

 

 

Prethodni članak
Naredni članak

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave