Čokolada: Nova najbolja prijateljica trudnica

Čokolada: Nova najbolja prijateljica trudnica

  • Post Author:
  • Post Category:Novosti

Čokolada može imati pozitivan uticaj na rast i razvoj placente i fetusa

Osjećate li se krivim što ste digli noge ispred televizije uz šoljicu čaja i neku čokoladicu? Nemojte to činiti jer nova istraživanja pokazuju kako i nije loše jesti čokoladu tokom trudnoće i kako vaša dnevna doza čokolade ima i korist. Zato se odmarajte, opustite se i uživajte čitajući o stvarnim naučnim razlozima zašto biste trebali jesti čokoladu dok ste trudni.

Istraživači u Društvu za majku-fetalnu medicinu nedavno su objavili studiju o učincima čokolade na trudnice koja je provedena na 129 različitih budućih mama koje su bile u dobi od 11. do 14. sedmice trudnoće.

Ovo istraživanje baca sumnju na popularnu ideju da čokolada dovodi do većeg rizika od preeklampsije i gestacijske hipertenzije. Također je pokazalo da “čokolada može imati pozitivan uticaj na rast i razvoj placente i fetusa”.

Poznato je da flavonoidi u čokoladi sadrže snažne antioksidante koji mogu poboljšati imunološki sisitem. To je vrlo važno za borbu protiv uobičajenih virusa / bolesti koje mogu uzrokovati probleme tokom trudnoće. Ti isti antioksidanti mogu također pomoći vašem kardiovaskularnom sistemu koji je pod dodatnim stresom tokom trudnoće, jer udovoljava i vama i vašoj bebi.

Primjećeno poboljšanje indeksa pulsibilnosti  u dvije grupe čokolada korištenih u eksperimentu, može sugerirati da učinci čokolade nisu izravno posljedica sadržaja flavanola. Jednostavno rečeno, jedenje čokolade može poboljšati kvalitetu napretka vaše bebe u maternici.

Ako vam to nije dovoljno da se osjećate potpuno opravdano dok jedete svoju čokoladu, istraživanje o ranom ljudskom razvoju pokazalo je da su žene koje su redovito jele čokoladu tokom trudnoće ocijenile sreću svog 6-mjesečnog djeteta značajno većom od onih koje nisu konzumirale čokoladu. Ovi naučnici vjeruju da je to zbog toga što su žene koje su jele čokoladu svakodnevno bile sretnije i manje stresne. Dakle, od čokolada ne samo da se vi osjećate dobro nakon dugog dana, već to također čini da se vaše novorođeno dijete dugoročno osjeća dobro. Uistinu je to win-win situacija.

Dakle, sljedeći put kad se sklupčate ispred televizora I krenete gledati svoju omiljenu seriju, slobodno uzmite čokoladu. Međutim nemojte pretjerati. Da biste postigli još veću koristi za svoje zdravlje i zdravlje vašeg djeteta, kombinirajte svoju dnevnu dozu čokolade sa svakodnevnim vježbanjem, zdravom prehranom i smanjenjem stresa.