Čišćenje i steriliziranje bočica

Čišćenje i steriliziranje bočica

  • Post Author:
  • Post Category:Novosti

Bitno je pravilno prati i sterilizirati bočice. Morat ćete očistiti i sterilizirati svaku bočicu, dude i čep nakon svake hranjenja. Važno je da sve nastavite sa sterilizacijom sve dok vaša beba ne napuni 12 mjeseci.

Zašto je važno očistiti i sterilizirati bočice moje bebe?

Bebe imaju nezreli imuni sistem pa nisu dovoljno jake za borbu protiv niza infekcija. Jedan od važnih načina da im se pomogne da ostanu zdravi je smanjivanje šansi da se uopće razbole. Mlijeko je savršen medij u kojem mogu rasti bakterije. Zbog toga je važno sterilizirati svu opremu za hranjenje i držati adaptirane mliječne namirnice dalje od bočice neposredno prije hranjenja bebe.

Koju opremu treba čistiti i koliko često?

  • Morate očistiti i sterilisati sve dijelove bočica, dude i poklopce.
  • Odvojite sve dijelove bočice i izvucite dudu iz poklopca.
  • Koristite vruću vodu i deterdžent za pranje posuđa.
  • Očistite sve dijelove bočice četkom za boce, uključujući navoj na kojem se poklopac zavrće.
  • Uklonite mlijeko koje još stoji u dudi ili u rupi četkicom za dude.
  • Protisnite vruću sapunicu kroz otvor za dudu, a zatim učinite isto čistom vodom.
  • Obavezno dobro isperite boce i opremu.
  • Nabavite novu četku za boce nakon što se dlake istroše. Moraju biti dovoljno krute da uklone sav mliječni talog s unutrašnje strane boce.

Kako sterilizirati opremu za hranjenje

Čak i ako bočice i duda izgledaju čisto, možda i dalje nose bakterije vašoj bebi, stoga je neophodno pravilno sterilizirati opremu za hranjenje.

To možete učiniti na 3 načina: ključanje, sterilizacija parom i hemijska sterilizacija.

Ako dojite i bočicu trebate sterilisati samo povremeno, metoda ključanja može biti dovoljno dobra. Također je jeftinije od kupovine parnog sterilizatora. Ako hranite bebu na bocu, tada bi parna sterilizacija mogla biti najbolja opcija.

Metoda ključanja

  • Stavite sve dijelove očišćene boce, uključujući dudu, u veliku šerpu.
  • Pokrijte opremu vodom iz česme.
  • Provjerite da li su boce potpuno uronjene u vodu.
  • Prokuhajte vodu.
  • Ostavite da se oprema za hranjenje ohladi u loncu prije nego što je izvadite.
  • Stavite svu opremu za hranjenje u čistu posudu i stavite je u frižider. Provjerite je li spremnik čvrsto pokriven poklopcem.
  • Sve možete čuvati u frižideru do 24 sata.

Metoda sterilizacije parom

Parni sterilizatori su popularni jer su brzi, jeftini su za upotrebu i vrlo su efikasni. Zagrijavaju vodu do tačke ključanja, a para ubija bakterije. Neki parni sterilizatori dizajnirani su za rad u mikrovalnoj pećnici.

  • Čiste boce i opremu za hranjenje stavite u sterilizator.
  • Provjerite ima li između svake bočice, duda i poklopca dovoljno mjesta da para može kružiti oko svih površina.
  • Slijedite upute proizvođača o tome koliko vode dodati.
  • Uključite i pritisnite tipku za početak. Ako koristite mikrovalni sterilizator, stavite sterilizator u mikrovalnu pećnicu i uključite ga za tačno vrijeme.
  • Pričekajte dok se ciklus sterilizacije ne završi i lampica se ugasi.
  • Svu sterilisanu opremu za hranjenje čuvajte u čistoj posudi sa poklopcem u frižideru.
  • Ponovno sterilizirajte svu opremu ako je niste koristili u roku od 24 sata.