Četiri vrste stilova roditeljstva i njihov utjecaj na djecu. Koji je vaš stil?

Svaki stil ima različit pristup odgoju djece i može se prepoznati po nekoliko različitih karakteristika.

 

Vaš roditeljski stil može utjecati na sve, od toga koliko vaše dijete teži da se samo razvija.  Važno je osigurati da vaš roditeljski stil podržava zdrav rast i razvoj jer će način na koji komunicirate s djetetom i način na koji ga disciplinirate utjecati na njega do kraja života. Istraživači su identificirali četiri vrste roditeljskih stilova:

Svaki stil ima različit pristup odgoju djece i može se prepoznati po nekoliko različitih karakteristika.

Autoritarno roditeljstvo

Zvuče li neke od ovih izjava poput vas? Vjerujete da djecu treba vidjeti i ne čuti. Kad je riječ o pravilima, vjerujete da je samo vaš stav ispravan. Ne uzimate u obzir osjećaje svog djeteta. Ako bilo koji od ovih zvuči poznato, možda ste autoritarni roditelj. Autoritarni roditelji smatraju da djeca trebaju slijediti pravila bez iznimke. Autoritarni roditelji poznati su po tome što dijete kažu “Jer sam tako rekao i tačka”. Nisu zainteresirani za pregovore i fokus im je na poslušnosti. Također ne dopuštaju djeci da se uključe u rješavanje problema ili prepreka. Umjesto toga, oni donose pravila i provode posljedice, s malim obzirom na djetetovo mišljenje. Autoritarni roditelji mogu koristiti kaznu umjesto discipline. Umjesto da dijete podučava kako da donosi bolji izbor, ono se vrši tako da se djeca žale zbog svojih pogrešaka. Djeca koja odrastaju sa strogo autoritarnim roditeljima uglavnom se pridržavaju pravila.  Djeca autoritarnih roditelja izložena su većem riziku od problema s samopoštovanjem jer njihova mišljenja nisu cijenjena. Također, mogu postati neprijateljski raspoloženi ili agresivni. Umjesto da razmišljaju o tome kako stvari učiniti u budućnosti, često se usredotočuju na bijes koji osjećaju prema roditeljima. Budući da su autoritarni roditelji često strogi, njihova djeca mogu odrasti u dobre lažljivce u nastojanju da izbjegnu kaznu.

Autoritativno roditeljstvo

Zvuče li neke od ovih izjava poput vas? Uložili ste puno truda u stvaranje i održavanje pozitivnog odnosa sa svojim djetetom. Objašnjavate razloge svojih pravila. Primjenjujete pravila i dajete posljedice, ali uzimajte u obzir osjećaje svog djeteta. Ako vam te izjave zvuče poznato, možda ste autoritativni roditelj. Autoritativni roditelji imaju pravila i koriste posljedice, ali također uzimaju u obzir mišljenja svoje djece. Oni potvrđuju osjećaje svoje djece, a istovremeno daju do znanja da su odrasli konačno glavni. Autoritativni roditelji ulažu vrijeme i energiju u sprečavanje problema s ponašanjem prije nego što počnu. Koriste i pozitivne strategije discipline za jačanje dobrog ponašanja, poput  pohvale i nagrađivanja. Istraživači su otkrili da djeca s autoritativnim roditeljima najvjerojatnije postaju odgovorni odrasli ljudi koji se osjećaju ugodno u izražavanju svog mišljenja. Djeca odgajana autoritativnom disciplinom obično su sretna i uspješna. Također je vjerojatnije da će biti dobri u donošenju odluka i procjeni sigurnosnih rizika sami.

Permisivan odnosno popustljiv odgojni

Zvuče li neke od ovih izjava poput vaših? Postavili ste pravila, ali ih rijetko provodite. Mislite da će vaše dijete najbolje učiti uz malo ometanja od vas.

Ako te izjave zvuče poznato, možda ste popustljivi roditeljski tip.Permisivni roditelji su blaži.  Prilično se opraštaju i zauzimaju stav “djeca će biti djeca.”  Permisivani roditelji obično preuzimaju više roditeljskih uloga. Često potiču svoju djecu da razgovara s njima o svojim problemima, ali obično ne ulažu mnogo truda u obeshrabrujući loš izbor ili loše ponašanje. Djeca ovakvih roditelja su često nesigurna i nesnalažljiva, impulzivna, slabe samokontrole, sklona agresivnosti kada se susretnu s ograničenjima i trenutačnom neispunjavanju želja i zahtjeva. Zvuče li vam neke od ovih izjava poznato?

Indiferentni

Indiferentan odnosno zanemarujući odgojni stil podrazumijeva slabu kontrolu uz emocionalnu hladnoću roditelja. Ne pitajte dijete o školi ili domaćim zadacima. Rijetko znaju gdje im je dijete ili s kim je. Ne provodite puno vremena sa djetetom. Ovakav tip  roditelja očekuju da se djeca sama odgajaju. Ne posvećuju mnogo vremena ni energije zadovoljavanju dječjih osnovnih potreba. Djeca ovakvih roditelja vjerojatno će se boriti sa pitanjima samopoštovanja. U školi uglavnom imaju loše rezultate. Oni također pokazuju česte probleme u ponašanju .

 

 

 

 

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave